Mannen har i sitt jobb på Skatteverket blivit erbjuden att köpa sex, vilket han också har vittnat om i rättegång, skriver Aftonbladet. För två år sedan erkände han själv sig skyldig till sexköp samt försök till köp av sexuell tjänst.
Bild: Mostphotos
Mannen har i sitt jobb på Skatteverket blivit erbjuden att köpa sex, vilket han också har vittnat om i rättegång, skriver Aftonbladet. För två år sedan erkände han själv sig skyldig till sexköp samt försök till köp av sexuell tjänst.

Fick behålla sitt jobb trots sexköp

SKATTEVERKET2019-10-31

En man på Skatteverket som arbetar i en särskild grupp som granskar sexköp har själv dömts för att ha köpt sex. Trots det får mannen fortsätta sitt jobb. ”Har man gjort något utanför jobbet leder det inte automatiskt till en disciplinpåföljd på jobbet”, säger Daniela Eriksson, HR-direktör på Skatteverket, till Aftonbladet.

Skatteverkets personal besöker massagesalonger som en del av arbetet med att granska verksamheter där mycket kontanter är i rörelse. Inspektörerna låtsas bland annat vara kunder och granskar personalliggare. När inspektörerna blir erbjudna att köpa sex kontaktar de polisen för att driva brottsutredningarna vidare.

Nu avslöjar Aftonbladet att en anställd på Skatteverket, som ingår i de särskilda grupper som arbetar med sexköp, själv gjort sig skyldig till sexbrott flera gånger.

Mannen har i sitt jobb på Skatteverket blivit erbjuden att köpa sex, vilket han också har vittnat om i rättegång, skriver Aftonbladet. Hans egna brott inträffade för två år sedan då polisen mötte honom utanför en adress där spaning kring misstänkt prostitution pågick. Skatteverkets inspektör erkände att han hade betalat en kvinna för sex, men hävdade att han inte visste om att det var olagligt i Sverige.

En kort tid innan dess erkände han även ett fall av försök till sexköp. Mannen dömdes till böter för köp av sexuell tjänst samt fick ett strafföreläggande. Fallet har inte varit uppe för beslut i Skatteverkets personalansvarsnämnd, enligt Aftonbladet.

Personal på Skatteverket, som tidningen har pratat med, ifrågasätter om mannen är lämplig för sitt jobb.

Daniela Eriksson, HR-direktör på Skatteverket, uppger att hon inte kan kommentera ett enskilt fall. Generellt är det dock så att en anställd som begår brott utanför tjänsten inte automatiskt får en konsekvens på jobbet, konstaterar hon.

”Om man har avtjänat sitt straff ska man också ha förutsättningar för att kunna bli betrodd”, säger Daniela Eriksson till Aftonbladet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA