Annons:
Deras arbetsplats kan försvinna. Bengt-Olof Halldin, Andreas Bäckemalm (sittande) och Andreas Carlsson i Hallsberg tror inte att någon vill flytta till de trafikledningscentraler som blir kvar.Bild:Ulla-Carin Ekblom

Flyttar inte med när jobben flyttar

Trafikverket vill halvera antalet trafikledningscentraler 2019. Centralerna i Boden, Ånge, Hallsberg och Norrköping, med totalt 200 anställda, kan komma att avvecklas.

Trafikverket förhandlar med de fackliga organisationerna om en avveckling av trafikledningscentralerna i Boden, Ånge, Hallsberg och Norr­köping. Ledningscentralen i Stockholm kan bli mindre, medan de i Göteborg, Malmö och Gävle enligt förslaget ska byggas ut.

Bakgrunden är att myndigheten vill införa ett nytt nationellt tågledningssystem som planeras vara i drift 2019 eller 2020.

Bengt-Olof Halldin, som är produk­tionsledare i Hallsberg, tror inte att någon vill flytta med till de trafikledningscentraler som blir kvar.

– Det går ju inte att få bostad i de större städerna till ett rimligt pris.

Bengt-Olof Halldins kollega, trafikledaren Andreas Carlsson, befarar att facket inte kan påverka så mycket.

– Samverkan är nog mest ett spel för gallerierna. Ledningen har redan bestämt sig, känns det som.

Bengt Gruvman, som är STs företrädare i samverkansgruppen, är orolig för att trafikledningen ska tappa god kompetens.

– Arbetsgivaren svarar att vi ska ha IT-system som ersätter personalens kunskaper. Men viss erfarenhet, som exempelvis lokalkännedom, kan man inte bygga in i ett datasystem.

De tre fackliga organisationerna – ST, Seko och Saco – har skrivit ett gemen­samt remissvar på Trafikverkets utredning.

– Vi saknar en kostnadsberäkning för omställning av personal, och vi tycker att saker och ting sker i fel ordning, säger Bengt Gruvman.

Facken anser att det nationella tågledningssystemet bör vara på plats och fungera innan Trafikverket avvecklar någon av de nuvarande centralerna. Men de är positiva till att säkerheten ska förbättras med det nya systemet.

Under det samverkansmöte där facken kom med sin kritik meddelade arbetsgivaren att 50 nya trafikledare ska utbildas. Det beslutet välkomnar Bengt Gruvman.

– Flera centraler har svårt att komma i kapp bemanningsmässigt efter­som folk slutar och går vidare till and­ra yrken inom Trafikverket i hög­re takt än det utbildas nya trafikledare. Då får man ofta lösa semestrar, sjukdom och föräldraledigheter med övertid.

Sveriges Television har under novem­ber uppmärksammat flera fall där Trafikverket antingen stoppat tåg­trafiken för sent efter ett larm eller släppt på tågtrafiken för tidigt efter ett stopp, innan polis och räddningstjänst hunnit undan ordentligt.

Bengt Gruvman anser inte att det finns någon direkt koppling mellan bemanningen och säkerheten. Han har granskat övertidsuttaget på trafikledningscentralerna på alla de tre fackliga organisationernas uppdrag.

– Jag har synat drygt hälften av de nästan 900 anställda. Där finns ett antal fall där arbetsgivaren misskött vecko­vilan eller dygnsvilan, men jag har inte funnit någon som arbetat så länge i sträck att man kan kalla det för en säker­hetsrisk, säger Bengt Gruvman.

I åtta eller nio fall kommer ST inom Trafikverket att begära skadestånd av arbetsgivaren för brott mot reglerna om veckovila. 

Omkring 200 anställda berörs
  • Trafikverkets förslag är att ledningscentralerna i Boden, Ånge, Hallsberg och Norrköping avvecklas och att den i Stockholm blir mindre.
  • Ledningscentralerna i Göteborg, Malmö och Gävle ska enligt förslaget byggas ut.
  • På de arbetsplatser som hotas av nedläggning arbetar omkring 200 anställda, varav ett sextiotal är ST-medlemmar.
Bli den första att tycka till!
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetEn arbetsförmedlare i södra Sverige har avskedats och åtalsanmälts anklagad för sexuella trakasserier mot en arbetssökande. STs förbundsjurist Veera Littmarck anser att avskedandet är felaktigt och ST stämmer nu arbetsgivaren i Arbetsdomstolen, AD.
SKANSENNyhetI onsdags kom fack och arbetsgivare överens om korttidspermitteringar för Skansens anställda. Vilka medarbetare som berörs och i vilken omfattning är inte klart än, säger Susann Segerman, vice ordförande för ST inom Skansen.
CoronaNyhetRiksantikvarieämbetets kulturvårdslaboratorium i Visby har börjat tillverka handsprit till sjukvården. Laboratoriet är välutrustat och kommer snarast att börja leverera den nya produkten, uppger SRs Kulturnytt.
TrafikverketNyhetTrafikverkets underhåll av den svenska järnvägen är ineffektiv, enligt en utredning som överlämnats till regeringen. Myndigheten behöver utföra mer i egen regi för att öka den egna kompetensen, anser utredaren.
FörmånerNyhetBara en bråkdel av de statliga myndigheterna erbjuder medarbetarna subventionerade måltider. Men på Post- och telestyrelsen säger HR-specialist Linn Arnewing att matsubventionen är en del av myndighetens arbete för en bättre hälsa.
STNyhetEn högre förtroendevald inom ST har polisanmälts för ”sexuella kränkningar på arbetet” och har nu tagit en timeout från sina fackliga uppdrag. ”Förbundet ser mycket allvarligt på det här”, säger STs förbundsordförande Britta Lejon till Publikt. Den förtroendevalde nekar till anklagelserna.
STNyhetPolismyndigheten tycker inte att engagemanget i ett fastighetsbolag går att kombinera med en anställning. ST ser annorlunda på saken och vill nu att frågan prövas i Arbetsdomstolen. ”Vi har väldigt svårt att se på vilket sätt det här skulle kunna skada Polisen”, säger STs förbundsjurist Joakim Lindqvist.
RiksrevisionenNyhetRiksrevisionen inleder en granskning av regeringens arbete för att minska administrationen inom statsförvaltningen. Granskningen ska svara på om förändringarna lett till utrymme för kärnverksamheten.
KulturNyhetRegeringen tidigarelägger utbetalningen av statliga bidrag till vissa institutioner, bland dem Skansen, för att snabbt stärka deras likviditet i den ekonomiska kris som följt i coronakrisens spår.
HÖGSKOLANNyhetPå grund av risken för spridning av coronaviruset bedriver landets universitet och högskolor mycket av verksamheten på distans. ”Det är dött här på campus, väldigt tomt”, säger Karin Magnusson, ordförande för ST inom Södertörns högskola, till Publikt.
PolisenNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Polismyndigheten för att den satt sig över två beslut från Statens överklagandenämnd i samband med rekryteringen av chefer till Nationella operativa avdelningen, NOA.
SiSNyhetVården vid de institutioner som drivs av Statens institutionsstyrelse, SiS, brister i likvärdighet. Den slutsatsen drar Statskontoret efter en myndighetsanalys. Men Statskontoret ser också en positiv utveckling.
KRIMINALVÅRDENNyhetEtt första fall av covid-19 har nu konstaterats inom Kriminalvården, rapporterar Sveriges Radios Ekot. Kriminalvården vill inte uppge om den smittade tillhör personalen eller är intagen, av patientsekretesskäl.
CoronaNyhetI ett nytt krispaket föreslår regeringen med stöd av Centern och Liberalerna att fler ska få möjlighet till a-kassa och att Arbetsförmedlingen ska få mer pengar. Dessutom vill man se mer utbildning för varslade och uppsagda.
TrafikverketNyhetPå grund av coronapandemin har Trafikverket stoppat bokning av teoriprov för bil, motorcykel och moped fram till 4 maj. I Stockholm har 8 000 bokade prov avbokats, skriver TT.
CORONANyhetFacken inom statsförvaltningen och Arbetsgivarverket har tecknat ett tillfälligt kollektivavtal som tillåter 40 extra övertidstimmar per månad för statsanställda. Skälet är den situation som råder på grund av coronapandemin. Avtalet gäller i tre månader.
ArbetsmiljöNyhetKolleger som prasslar med papper eller sorl från ett öppet kontorslandskap. Det kan vara två situationer som stör människor med ljudintolerans, en okänd men ganska vanlig sjukdom, visar en ny avhandling från institutionen för psykologi vid Umeå universitet.
CoronaNyhetInställda körkortsprov och domstolsförhandlingar, videoundervisning på universitet, uppskjutna förrättningar samt fler ansökningar om vård av barn. Coronapandemin får konsekvenser på statliga arbetsplatser, och många planerar just nu för ännu hårdare prioriteringar.
ForskningNyhetSamhällsinformation till nyanlända blir kraftigt förenklad, därför att de som tar fram materialet tar större hänsyn till hur beställande politiker ska reagera än till vad de nyanlända behöver, enligt en ny studie.
PolisenNyhetEn gränskontrollant som blev påkommen med metadon på jobbet åtalas för ringa narkotikabrott. Om mannen döms kan han förlora sin anställning.
DomstolarnaNyhetRegeringen skjuter upp den planerade kvällsberedskapen vid landets tingsrätter som skulle inletts den här veckan. Införandet skjuts fram till 1 september på grund av coronapandemin.
ArbetsförmedlingenNyhetI en gemensam debattartikel kräver företrädare för TCO, LO och Saco att Arbetsförmedlingens pilotprojekt Krom, Kundval rusta och matcha, stoppas tills vidare. Resurser behöver riktas till beprövade insatser som fungerar, anser de.
MigrationsverketNyhetAnställda på Migrationsverket i Sundbyberg har klagat på riskerna för smittspridning i väntrummet. Efter kritik och påtryckningar tar myndigheten nu till flera åtgärder för att öka säkerheten i lokalerna.
POLISENNyhetEn anställd på Polisens hittegodsavdelning i södra Sverige får dagsböter och villkorlig dom sedan hon gripits på bar gärning när hon stulit pengar ur ett skåp på sin arbetsplats.
ArbetsmiljöverketNyhetCoronasmittan gör att Arbetsmiljöverket väljer att avvakta med inspektioner i flera branscher. Myndigheten vill undvika risken för smitta och skona arbetsgivare som redan är hårt pressade av pandemin.
SocialförsäkringarNyhetRegeringen har uppdragit åt en särskild utredare att se över sjuk- och aktivitetsersättningen. Syftet är att ge fler människor möjlighet att försörja sig med eget arbete utifrån sin arbetsförmåga.
SjukpenningNyhetFörsäkringskassan begär inte längre läkarintyg av den som ansöker om sjukpenning inför den tredje veckan, då betalningsansvaret går över från arbetsgivaren till myndigheten. Skälet är att vården är satt under press, skriver Försäkringskassan i ett pressmeddelande.
STNyhetOsäkerheten kring coronapandemin gör att STs förbundsstyrelse nu väljer att föreslå att kongressen som skulle hållits i slutet av maj i stället flyttas till hösten. ”Det känns jättetråkigt, men det går inte att göra på något annat sätt”, säger förbundsordförande Britta Lejon.