Hotade trafikledningscentraler blir kvar

TRAFIKVERKET2015-06-17

Trafikverkets ledning ändrar sig och behåller alla dagens åtta trafiklednings­centraler för tåg. STs Bengt Gruvman välkomnar beslutet. De 200 anställda som skulle beröras vid en nedläggning kan andas ut.

Under en längre tid har hotet om nedläggning hängt över fyra av Trafikverkets åtta trafikledningscentraler för tåg.

ST vid Trafikverket befarade att den redan lågt bemannade trafik­ledningen skulle tappa kompetens vid en nedläggning. Facket tyckte inte heller att Trafikverket hade presenterat någon bra kostnadsberäkning för omställning av personal.

Men nyligen meddelade myndig­hets­ledningen att nedläggnings­planerna inte längre är aktuella. Bengt Gruvman, som företräder ST i samverkansgruppen för trafikledning, blev positivt överraskad:

– Det var ett lappkast, kan man säga. Vi från den fackliga sidan har en längre tid efterfrågat avsikten med nedläggningen. Men nu fick vi det här beskedet i stället.

De 200 berörda medarbetarna i Boden, Ånge, Hallsberg och Norr­köping – varav ett sextiotal är ST-medlemmar – kan andas ut.

– Jag får mycket positiva kommentarer från medarbetarna. Det här betyder att de får lugn och ro i vardagen i åtminstone fem år till, säger Bengt Gruvman.

Trafikledaren Andreas Carlsson i Hallsberg säger att det är roligt att arbets­platsen får finnas kvar.

– Nu dröjer det troligen länge innan det kommer nya nedläggningsbeslut. Det är tryggt på så vis, säger han.

Trafikverket planerar att införa ett nytt nationellt tågledningssystem. ST har tillsammans med de övriga facken framfört att systemet bör vara på plats och fungera innan myndig­heten avvecklar någon av de nuvarande centralerna. Nu tycks det bli precis så, enligt Bengt Gruvman.

– Jag tror att fackets remissvar med invändningar har haft viss inverkan. Om vi inte hade fått gehör hade vi planer på att kalla in en arbetstagar­konsult, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA