Före detta kronoinspektör åtalas

KRONOFOGDEMYNDIGHETEN2016-03-10

En före detta handläggare på Kronofogdemyndigheten åtalas för grovt tjänstefel och dataintrång. Enligt åtalet har han handlagt ett ärende som rörde hans dåvarande flickvän och beslutat om åtgärder som lett till att en utmätning förhindrats.

Händelserna inträffade 2013 och 2014. Handläggaren handlade då ett ärende som rörde hans dåvarande flickvän, som nu är hans fru. Åklagaren hävdar att handläggarens fru undkom utmätning på grund av att handläggaren utförde felaktiga beräkningar.

När beräkningarna var klara bad handläggaren en kollega att avsluta ärendet och uppgav då att allt var klart.

Dessutom har handläggaren gjort 18 olovliga registerslagningar.

Nu åtalas mannen för grovt tjänstefel och dataintrång. Hade beräkningarna varit korrekta hade utmätning kunnat ske. Handläggaren har handlat mot jävsreglerna och hans gärningar har skadat borgenärerna, menar åklagaren.

Som bevisning åberopar åklagaren bland annat loggrapporter som visar på de otillåtna registerslagningarna, skärmdumpar från Kronofogdemyndighetens IT-system och skärmdumpar från Facebook som visar att en jävssituation förelåg.

Handläggarens fall har varit uppe i personalansvarsnämnden och han är avskedad.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA