Louise Holmer jobbar med den nya upplagan av Svensk ordbok. Bland de nya uppslagsorden är blodmåne, insekts­hotell och snösmocka hennes favoriter.
Bild: Emelie Asplund
Louise Holmer jobbar med den nya upplagan av Svensk ordbok. Bland de nya uppslagsorden är blodmåne, insekts­hotell och snösmocka hennes favoriter.

Forskare fyller på ordboken

PÅ MITT JOBB: HEJ MEDLEM2019-11-12

Hej Louise Holmer, biträdande forskare vid institutionen för svenska språket på Göteborgs universitet och en av redaktörerna för nya upplagan av Svensk ordbok.

Vad händer just nu på ditt jobb?
– Jag är med i den forskargrupp som tar fram två av Svenska akademiens ordböcker – Svensk ordbok och Svenska akademiens ordlista. Vi arbetar nu intensivt med den nya upplagan av Svensk ordbok, som är deskriptiv, till skillnad mot Svenska akademiens ordlista som är normativ. Svensk ordbok ska spegla allmänspråket och bygger på texter från tidningar, skönlitteratur och sociala medier. Sammanlagt kommer denna upplaga att landa på ungefär 65 000 uppslagsord. Vissa ord från förra upplagan har mönstrats ut och andra har lagts till. Jag jobbar mest med att lägga in nyord och ge språkexempel. Nya ord för denna upplaga är till exempel meme, lårskav, nyanländ och gensax.

Vad gör du på jobbet till vardags?
– Förutom att jag jobbar med ordböckerna är jag doktorand på halvtid och skriver en avhandling om avledningar, det vill säga ord som bildas av andra ord. Jag fokuserar på verbavledningar, till exempel “skrivande“, som kommer av “skriva“. Dessutom undervisar jag i retorik.

Varför är du med i ST?
– Jag gick med när jag började jobba på universitetet. Då hade jag ganska osäkra villkor och att vara med i facket kändes extra viktigt. Sedan har jag fortsatt vara medlem för att det känns tryggt, till exempel vid löneförhandlingar.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA