Annons:
Böcker
Kultur
AVSanna Töringe0 kommentarerTyck till!

Försupen svärmor med mössa på svaj

Richard Yates är författarnas författare, tycker ST Press bokkrönikör Sanna Töringe. I Cold Spring Harbour finns ett av världslitteraturens intressantaste kvinnoporträtt.

Jag är uppvuxen med Hiram. Svartvinbärssylten, världens bästa plättar, drömskinkan… alla tillhör de min barndoms goda minnen. När jag flyttade hemifrån fick jag den gula, den blå och den röda boken, som alla är så slitna och tummade som riktigt bra kokböcker ska vara. Nu kommer Hirams bästa kokbok i urval av Milena Bergquist, Natur & kultur. Hiram heter egentligen Märit Huldt. Hon skrev och tecknade sina matspalter i Svenska Dagbladet under många år och är jämte Pernilla Thunberg och Anna Bergenström en av mitt livs tre största matskribenter.

Natur & kultur har också gett ut Grönt: Välja, hantera, tillaga. Det är ett gediget och bra uppslagsverk om flera hundra olika slags grönsaker och ätbara örter. Här  finns mycket nytänkande, denna bok är som en spjutspets i grönsakslandet. Man kan få veta något om ätbara alger, som lär ingå i kommande mattrender, men också om palsternackor och morötter. Recepten är många och spännande och kommer från duktiga kockar.

— •l• —

Än är det god tid att planera sina julklappsböcker, både vilka man ska önska sig och vilka man ska ge bort. Lars och Ursula Sjöbergs fina Ostindiskt med foto av Staffan Johansson är utgiven på Norstedts. Det svenska Ostindiska kompaniet anses vara Sveriges mest lönsamma företag. Detta är inte bara en vacker bok om porslin, utan en kulturhistorisk djupdykning ned i svenskt 1700-tal, då Kina blev så viktigt för Sverige. Men jag saknar ändå ett mer analytiskt och politiskt inriktat kapitel, där man också fått veta något om konsekvenserna för Kina. 

Jag har läst ovanligt många amerikanska romaner skrivna av män denna höst: Jonathan Franzéns Frihet som jag tyckte blev tråkig till slut, Paul Austers Sunset Park som aldrig lyckades gripa tag i mig… och så Richard Yates Cold Spring Harbor, utgiven på Norstedts i översättning av Kerstin Gustafsson och med förord av Anne Swärd. Yates är författarnas författare. Jag tror att alla som skriver romaner spanar in hur han gör, för han är så säker. Lugnt beskriver han ett urtråkigt liv i en förort. Ingen är god eller ond utan bara en bräcklig människa som gör fel. Om jag skulle göra en lista på världslitteraturens mest intressanta kvinnoporträtt, skulle Evans svärmor Gloria finnas med. Försupen, förfärlig, förödande, men för det mesta med mössan käckt på svaj, i ett försök att upprätthålla något. Kanske en anständighet, eller ett bra liv.

— •l• —

Michel Houellebecq har ett rykte som det franska litteratur­etablissemangets begåvade enfant terrible. Men i Kartan och landskapet (Albert Bonniers förlag), översatt av Cecilia Franklin, är han lika trivsam som Georges Simenon. Jag älskar denna bok! Det är en rolig samtidsskildring, författaren avläser tiden så på pricken att man hela tiden tänker: just så, just så. Det handlar om konst och pengar, men en riktigt bra detektivhistoria finns också inbyggd, med kommissarie Jasselin från Quai des Orfèvres. Mordet är bestialiskt, den döde är den excentriske författaren Houellebecq och kommissarien finner fallet mycket svårt. Med tunga steg går han uppför trapporna i sitt hus, men piggnar till då han känner doften av kanin i senapssås. Visst låter det lockande? 

Låt mig bara till slut få nämna Rosmarie Waldrop, Äpplets vana att falla (Rámus förlag), i översättning av Ida Linde, Niclas Nilsson och Marie Silkeberg. Jag kan faktiskt inte hitta ord för denna diktsamling, på samma sätt som jag ibland inte kan hitta ord för drabbande dans eller bildkonstverk. Det är en prosalyrisk trilogi och texterna sugs in i mitt medvetande utan att jag kan förklara mer.

Sanna Töringe är kulturjournalist.
Hon tipsar om böcker i ST
Press.

Bli den första att tycka till!
KollektivavtalNyhetDe svenska fackliga centralorganisationerna LO, TCO och Saco är på kollisionskurs med Europafacket när det gäller minimilöner. De tre är starkt kritiska till att Europafacket i ett samrådssvar förordar att minimilöner införs inom EU.
KronofogdenNyhetUnder 2019 drev Kronofogden in nära 13 miljarder kronor, skriver myndigheten i sin årsredovisning för 2019. Det var 1,1 miljard kronor mer än 2018 och den högsta siffran någonsin.
ArbetsmiljöNyhetStress och bristande kunskap ligger bakom att förebyggande arbetsmiljöåtgärder inte vidtas. Det är orsaken till många av dödsolyckorna på svenska arbetsplatser, enligt en analys från Arbetsmiljöverket.
Fördjupning: avtalsrörelsenFördjupningI år får 2,8 miljoner anställda nya avtal om löner och villkor. Först ut är parterna i industrin, och det avtal de träffar lär sätta nivån även för STs medlemmar. Men industrins ”märke” har försvagats de senaste åren och kritiker vill se den svenska lönebildningen förändras.
ARBETSMILJÖNyhetSymtom på depression som nedstämdhet, koncentrationssvårigheter och brist på energi kan leda till färre år i arbetslivet, visar en ny dansk studie.
DiskrimineringNyhetDiskrimineringslagen är inte är tillräckligt ändamålsenlig och inte tillräckligt effektiv, skriver diskrimineringsombudsmannen Agneta Broberg i myndighetens årsredovisning. Därför behöver den ses över, anser hon.
ArbetsmarknadNyhetNyanlända män har i större utsträckning subventionerad anställning, medan kvinnor i stället fortsätter i förberedande insatser, enligt en rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitiska studier, IFAU.
rättsväsendetNyhetTvå jurister i Göteborg har startat en organisation som kostnadsfritt ska hjälpa personer som anser sig oskyldigt dömda. Oskyldighetsprojektet är en ideell organisation efter en amerikansk förebild.
KriminalvårdenNyhetKriminalvårdens generaldirektör Stefan Strömberg har beslutat att säga upp de lokala kollektivavtalen på myndigheten. Arbetsgivaren vill ha nya avtal som bättre motsvarar Kriminalvårdens behov, och som är anpassade till det centrala avtalet för myndigheterna. STs avdelningsordförande Per Sunneborn är inte förvånad, säger han till Publikt.
MedlingsinstitutetNyhetTrots stor medial uppmärksamhet kring förra årets hamnkonflikt och pilotstrejken sammanfattar Medlingsinstitutet förra året som lugnt. Generaldirektören Irene Wennemo anser att arbetsmarknadens parter tar ansvar. Nu blickar man framåt mot årets stora avtalsrörelse.
OmlokaliseringNyhetFyra av de fem statliga myndigheter som föreslagits flytta jobb till Härnösand är negativa till förslaget, rapporterar SVT. Den femte myndigheten har ännu inte lämnat sitt remissvar.
ArbetsmiljöNyhet Regionala skyddsombud bör få utökad tillträdesrätt till alla arbetsplatser som har kollektiv­avtal. Det skriver arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S, tillsammans med ordförandena för fackförbunden Byggnads och IF Metall på DN Debatt.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen har beslutat att återupprätta fast bemanning på kontoren i Pajala, Storuman, Vilhelmina, Jokkmokk och Hammarstrand. De fyra förstnämnda kontoren skulle enligt tidigare beslut enbart bemannas av tillrest personal för bokade möten, och kontoret i Hammarstrand skulle avvecklas.
ArbetsförmedlingenNyhetEn tidigare anställd vid Arbetsförmedlingen åtalsanmäls av myndigheten. Mannen ska enligt anmälan ha tagit emot 10 000 kronor för att hjälpa en arbetssökande med tillfälligt uppehållstillstånd att få jobb.
SocialförsäkringarNyhetAntalet personer som beviljats sjukersättning har enligt Försäkringskassans egen statistik aldrig varit så få som under förra året, skriver Arbetet. Totalt beviljades 5 478 personer sjukersättning under 2019.
MigrationsverketNyhetJustitiekanslern, JK, riktar kritik mot Migrationsverket för brister i samband med behandlingen av två asylsökande bröder från Afghanistan. Den ene brodern tog sitt liv när han fick avslag på asylansökan. Men JK anser inte att staten har något skadeståndsansvar för den kvarvarande yngre brodern.
StatsförvaltningNyhetI höstas efterlyste Riksrevisionen ett hårdare jobb från regeringens sida med att åtgärda problemen med föråldrade it-system hos myndigheter. Men regeringen, som nu har lämnat sitt svar till riksdagen, håller inte med och pekar på att flera åtgärder genomförts.
​SEXUELLA TRAKASSERIERNyhetParterna bör samverka för att få kollektivavtal som fokuserar på sexuella trakasserier, skriver juristen och tidigare jämställdhetsombudsmannen Lena Svenaeus i en rapport från tankesmedjan Arena Idé. Hon framhåller Kanadas fackföreningsrörelse som en inspirationskälla.
MigrationsverketNyhetEn anställd vid Migrationsverket i Malmö som arbetade med att ge stöd till nyanlända asylsökande har dömts till fängelse för grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott och rattfylleri. Myndigheten ser allvarligt på brotten och vill avskeda mannen.
DigitaliseringNyhetTCO drar nu igång en stor utbildningssatsning, riktad till hundratals medlemmar i tre medlemsförbund. Satsningen görs i samarbete med innovationsstiftelsen Nesta och Google i fem europeiska länder.
MutorNyhetEn tjänsteman på Transportstyrelsen har enligt Dagens Nyheter åtalsanmälts för misstänkt mutbrott. Men utredningen lades ned sedan preskriptionstiden gått ut. Tjänstemannen arbetar fortfarande kvar vid myndigheten.
SPÅRTRAFIKENNyhetFågelbajs och dun gör arbetsmiljön ohälsosam på flera tunnelbanestationer i Stockholm. Vid en station har man tvingats stänga av luftkonditioneringen för att undvika att andas in partiklar, skriver huvudskyddsombudet i en anmälan till Arbetsmiljöverket.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen har hittills säkrat möjligheten till lokal närvaro på 99 av de 132 orter där myndigheten beslutat att avveckla kontor, enligt en ny rapport från myndigheten. Men ST inom Arbetsförmedlingen kritiserar att samarbetet med Statens servicecenter benämns som att man ”säkrat närvaron”.
POLISENNyhetJohanna Lindgrens provanställning vid Polisen avslutades med motiveringen att hon har dyslexi. Diskriminering, ansåg facket, som drev saken till Arbetsdomstolen. I början av mars kommer domen. ”Det är fortfarande mitt drömjobb, men jag har ingen tillit till Polisen som arbetsgivare längre”, säger Johanna Lindgren till Publikt.
DigitaliseringNyhetEfter en utvärdering föreslår Statskontoret att Digitaliseringsrådets kansli avvecklas och att den rådgivande uppgiften överförs till Regeringskansliet. Vissa andra uppgifter kan övertas av Myndigheten för digital förvaltning, anser Statskontoret.
SCBNyhetDen bristande kvaliteten i SCBs underlag har medfört fel som gjort att arbetskraftsundersökningarna har påverkats på ett allvarligt sätt, konstaterar myndigheten i en rapport till regeringen.
SPÅRTRAFIKENNyhetST och Arriva har nått en uppgörelse om ersättning till en spårvagnsförare som nekats sjuklön under sjukutredning. ST ansåg att kollektivavtalets regler innebar att arbetsgivaren var skyldig att betala sjuklön – men Arriva höll inte med. ”Medlemmen ville ha ett avslut”, säger STs jurist Joakim Lindqvist till Publikt.
KriminalvårdenNyhetDomstolsverkets generaldirektör Martin Holmgren blir ny generaldirektör för Kriminalvården, meddelade justitieminister Morgan Johansson vid en presskonferens i dag. "Jag är mån om en god relation med de fackliga organisationerna", säger Martin Holmgren till Publikt.
StatsförvaltningNyhetRegeringen har gett Naturvårdsverket i uppdrag att se över och ge förslag på förändringar i miljöledningsförordningen. Syftet är att stärka de statliga myndigheternas miljöarbete.
DemokratiNyhetRegeringen har tillsatt en parlamentarisk utredning som ska utreda ett starkare skydd för demokratin och domstolarnas oberoende. I uppdraget ingår också att utreda möjligheterna för ett förbud mot medlemskap i terrororganisationer.
SCBNyhetYtterligare ett av de företag som SCB anlitar för att göra telefonintervjuer till sina undersökningar, Mind, har haft stora problem med leveranser och kvalitet, rapporterar SVT. Tidigare har myndigheten meddelat att man bryter med leverantören Evry på grund av kvalitetsproblem.
KriminalvårdenNyhetFacken inom Kriminalvården har i ett öppet brev uttryckt sin oro över beläggningssituationen och samtidigt riktat tuff kritik mot arbetsgivaren på flera punkter. Nu svarar ledningen på kritiken och lovar samtidigt nya platser med start redan under våren.
FörsäkringskassanNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar skarp kritik mot att Försäkringskassan inte lyckats få bukt med de långa handläggningstiderna inom omprövningsverksamheten – trots upprepade påtryckningar.