Annons:
Stina Gardell ser till att arbeta med kvinnor även bakom kameran – regissörer, fotografer, klippare, ljuddesigner.Bild:Frankie Fouganthin [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]
Film
Kultur
AVBirgitta Haglund0 kommentarerTyck till!

Hennes filmer har kvinnor i fokus

Producenten Stina Gardell lyfter gärna fram kvinnor på film. Nu har turen kommit till Sara Lidman. Regissören Gunilla Breskys dokumentär ”Sara – med allt sitt väsen” skildrar den folkkära författaren och hennes okuvliga engagemang.

Stina Gardell tar emot på Mantaray Films kontor i ett charmigt 1700-talshus på Södermalm. Det är lågt i tak och det dunkla höstljuset letar sig in genom de små fönstren.

Hon är aktuell som producent för dokumentären Sara – med allt sitt väsen, regisserad av Gunilla Bresky. Filmen är ett slags kärleksförklaring inte bara till Sara Lidman, utan också till människorna i norr och den landsdelen. Stina Gardell har själv arbetat mycket i bland annat Norrbotten.

– Jag tycker att det är skrämmande centraliserat i Sverige, det finns väldigt lite förståelse för hur människors livsvillkor ser ut i dessa regioner, säger hon.

Det är fortfarande ett förtryckt område, menar hon, precis som det var när Sara Lidman genom sitt författarskap synliggjorde livsvillkoren i sina hemtrakter. Och hon är fortfarande älskad av norrlänningarna, men bland yngre är hon inte lika välkänd.

– Den här filmen kommer att sätta henne på kartan igen.

Mantaray Film är Stina Gardells bolag. Sedan starten 2005 har hon valt att lyfta fram ett antal kvinnor i uppmärksammade porträtt.

De har bland annat handlat om Ingrid Bergman, Silvana Imam och Alice Timander.

– Varje film jag ligger bakom är på ett plan revolutionär, därför att filmerna visar komplexa människoporträtt och sidor vi inte har sett tidigare hos dem vi porträtterar.

Stina Gardell beskriver Sara Lidman som en stark eldsjäl som förmådde väcka hopp, likt Greta Thunberg.

– Sara berör något i sina texter som skapar en lust att själv ta tag i sitt liv, titta på sin omgivning, att faktiskt förändra. Hennes texter är väldigt direkta. I vår tid behöver vi verkligen få inspiration till att vara politiska. Att agera. Mediernas bilder skapar så mycket rädsla hos människor, och rädsla är inte kreativt eller fruktbart.

Sara Lidman var politisk till sitt väsen – hon var exempelvis mycket aktiv i Vietnamrörelsen och hon tog ställning för de strejkande gruvarbetarna under LKAB-konflikten 1969–1970. I roman­sviten Jernbaneeposet skrev hon om sin egen släkt och hittade ett Vietnam i Väster­botten – utsatta människor och skövlad natur fanns även där.

Skogen var viktig för Sara Lidman redan som barn. Vid en punkt i sitt liv blev hon tvungen att välja – trädens språk eller människornas. Det får vi veta i inledningen av Gunilla Breskys poetiska dokumentär, som är inspelad i Sara Lidmans hemby Missenträsk. Hon valde människornas språk, men slutade aldrig värna om skog och natur och stred mot skogsbolagens giftbesprutning och kalhyggena som bredde ut sig.

– Hon satte fingret på de frågor som vi jobbar med också i dag. Det är samma förstörelse och skövling nu som då, säger Stina Gardell.

Men publiken får inte bara möta den politiska Sara Lidman, utan också den privata, se hennes ensamhet och kärlekssorg. Hon levde i ett skavande triangeldrama. Den sidan av henne har inte skildrats tidigare.

Sara – med allt sitt väsen hade premiär på Norrlandsoperan i Umeå den 6–7 november, med nyskriven musik för Norrlandsoperans symfoniorkester. Som producent söker Stina Gardell gärna upp alternativa premiärplatser för sina filmer – som Unga Klara och Dramaten – delvis för att få kontakt med en ny publik. Dokumentären om Silvana Imam, Silvana – väck mig när ni vaknat, hade premiär i Stadshuset i Stockholm med tusentalet unga människor som premiärpublik. Det var gratis och de fick beträda röda mattan.

– Stadshuset är faktiskt ett slags Folkets hus, men det är också en maktsymbol. För många som bor ute i förorterna är det en bild av något ouppnåeligt. Därför ville vi ha premiären där.

Stina Gardell är ofta involverad i både manusarbete, regi och klippning, dock inte i filmen om Sara Lidman. Hon är själv dokumentärfilmare och är just nu i full färd med att klippa Mantarays nya film om ­Joyce Carol Oates, i regi av Stig Björkman, som beräknas ha premiär under våren 2020. Under intervjun öppnas plötsligt dörren och Stig Björkman står i dörr­posten, han hälsar försynt innan han fortsätter in i klipprummet.

Joyce Carol Oates talar mycket om att språket, orden, är den enda makt vi har för att på allvar kunna förändra. Där finns det tydliga paralleller med Sara Lidman, menar Stina Gardell. Likaså att de båda kommer från arbetarklass.

Flera gånger under samtalet återkommer Stina Gardell till hur dokumentärfilm kan nyansera bilden av en människa, få oss att mötas, börja samtala, lösa upp konflikter. Med förtjust röst berättar hon om hur folket i byn Missenträsk sett till att få en egen visning av Sara – med allt sitt väsen, fast de saknar biograf.

– Byborna har för denna kväll samlat ihop 7 800 kronor och köpt in elektricitet som de ska dra in i kapellet, för att kunna se filmen där. Jag älskar det som film kan generera – hur människor samlas, förenas, ser varandra.

Aktuell som producent av film om Sara Lidman
  • Sara – med allt sitt väsen är regisserad av Gunilla Bresky och producerad av Stina Gardell, Mantaray Film. Dokumentären hade premiär på Norrlands­operan i Umeå den 6–7 november och går nu på biograferna.
  • Stina Gardell är dokumentärfilmare och producent, tidigare journalist och producent på Sveriges Radio. Som filmproducent har hon fått ett antal priser, bland dem Guldbaggen och Kristallen. Hon har även blivit belönad två gånger med Prix Italia för bästa dokumentärfilm: Nunnan, regisserad av Maud Nycander, och Han tror han är bäst, regisserad av Maria Kuhlberg.
Bli den första att tycka till!
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med året innan, konstaterar organisationen Sveriges museer.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
HögskolanNyhetI de flesta fall lönar det sig med en högskoleutbildning. Men vissa utbildningar ger mer i lönekuvertet än andra. Det visar en analys från Universitetskanslersämbetet, UKÄ.
DigitaliseringNyhetÖkad användning av artificiell intelligens, AI, kan skapa ekonomiska värden inom offentlig förvaltning motsvarande cirka 140 miljarder kronor per år, enligt en rapport från Myndigheten för digital förvaltning, Digg.
ArbetsmarknadNyhetValidering är viktigt för kompetensförsörjning och livslångt lärande. Det är en av de slutsatser som dras i Valideringsdelegationens slutbetänkande till regeringen.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket varslar om uppsägning av 146 anställda i Skåne, Stockholms, Västerbottens, Västernorrlands och Östergötlands län. ”Jag tycker att det är olyckligt att varsla just nu, samtidigt som vi ska göra en stor omorganisation”, säger Sanna Norblad, ordförande för ST inom Migrationsverket.
LantmäterietNyhetLantmäteriet har beslutat att ta bort möjligheten till friskvårdstimme och i stället höja friskvårdsersättningen. Både ST och Saco-S på myndigheten är kritiska till förändringen. I intranätets kommentarsfält rasar missnöjet, berättar anställda som Publikt varit i kontakt med.
ArbetsrättNyhetEU-kommissionen vill införa minimilöner i hela unionen. Inom den svenska fackföreningsrörelsen finns en stor oro för att planerna utgör ett hot mot den svenska modellen. Sverige skulle bli förlorare om de blir verklighet, anser TCO.
KriminalvårdenNyhetÄndrade regler kommer att innebära omfattande förändringar av Kriminalvårdens frivård. Villkorligt frigivna ska följas upp hårdare och fler drogtestas och få fotboja, skriver Dagens Nyheter.
DomstolarnaNyhet Domstolshandläggarna vid Värmlands tingsrätt har under flera år haft en dålig arbetsmiljö. Arbetsbelastningen är hög och många mår dåligt, enligt den anmälan som huvudskyddsombudet har gjort till Arbetsmiljöverket.
ARBETSMILJÖVERKETNyhetNär Arbetsmiljöverket flyttar sitt kontor från Stockholms innerstad till Solna krymper kontorsytan med mer än en tredjedel. ”Det är klart att det kan komma att påverka arbetsmiljön”, säger STs avdelningsordförande Marita Jonsson till Publikt.
KriminalvårdenNyhetRiksrevisionen har fått indikationer på att verksamheten vid Kriminalvårdens anstalter inte bedrivs på effektivast möjliga sätt, och har därför beslutat att inleda en granskning, skriver man i ett pressmeddelande. Anstalterna kostar cirka fem miljarder kronor per år.
PensionsmyndighetenNyhetPensionärernas riksorganisation, PRO, riktar skarp kritik mot de långa väntetiderna hos Pensionsmyndigheten. Den som söker bostadstillägg får vänta fem månader på besked, och ändringar tar ännu längre tid.
SiSNyhetEn anställd vid Statens institutionsstyrelse, SiS, har dömts till två års fängelse för vapenbrott. När mannen greps av polisen på allmän plats bar han skyddsväst och hade en skarpladdad pistol innanför byxlinningen. Den anställde har också anmälts till myndighetens personalansvarsnämnd.
KriminalvårdenNyhetEn anställd vid Kriminalvården ådrog sig allvarliga skador i samband med en övning i självförsvar på jobbet. Skadorna inträffade när instruktören skulle demonstrera hur man tar sig ur ett strypgrepp, rapporterar SVT.
SiSNyhetEn behandlingsassistent vid en av Statens institutionsstyrelses institutioner för vård av missbrukare åtalsanmäls av personalansvarsnämnden för brott mot tystnadsplikten. Den anställda ska ha lämnat sekretessbelagd information om en klient till dennes tidigare partner.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen har förlängt hyresavtalen för åtta lokala kontor i avvaktan på en översyn av nedläggningsplanerna. Några av kontoren skulle redan ha stängts. Men det är inte klart att just dessa kontor får vara kvar på sikt, enligt myndighetens presstjänst.
Myndigheten för stöd till trossamfundNyhetPå nyårsafton avled Åke Göransson, chef för Myndigheten för stöd till trossamfund, i samband med en semesterresa till Rumänien. ”Vi sörjer en omtyckt och älskad chef”, säger Åsa E. Hole, ställföreträdande myndighetschef.
KRIMINALVÅRDENNyhetVid en personalfest inom Kriminalvården tog en manlig anställd två kvinnliga kolleger på baken och kysste den enas kind. Nu har myndighetens personalansvarsnämnd beslutat att han ska få löneavdrag.
SPÅRTRAFIKENNyhetSeko stämmer tågföretaget Arriva i Arbetsdomstolen för avskedandet av en tågvärd, som enligt företaget hotat en kollega med en brödkniv.
ÖppenhetNyhetI en departementspromemoria föreslås skärpta sekretessregler för statsanställda och deras tjänstepensioner. Det handlar om att skydda personliga uppgifter om drygt 1,1 miljoner enskilda personer.
ÖppenhetNyhetDen professor vid Göteborgs universitet som begärde att få ut kollegers e-post bröt inte mot lagen. Det konstaterar Justitiekanslern, JK, efter en anmälan, skriver Dagens Nyheter. JK har beslutat att lägga ner ärendet.
DiskrimineringNyhetDiskrimineringsombudsmannen, DO, stämmer Försäkringskassan i Arbetsdomstolen, AD, sedan myndigheten avbrutit provanställningen för en man som varit föräldraledig under en del av anställningstiden.
Statens servicecenterNyhetRegeringen har uppdragit åt den särskilde utredaren Sven-Erik Österberg att utreda hur lokal statlig service ska utvecklas. Uppdraget omfattar både att lämna förslag på var nya kontor i Statens servicecenters regi bör lokaliseras och att analysera vilka myndigheter som bör komma med i kontorens serviceutbud.
KRIMINALVÅRDENNyhetUnder hösten har skyddsombud larmat om att ett nytt kollektivavtal lett till ohälsa för personalen på nationella transportenheten utrikes vid Kriminalvården. Efter resultatlösa försök till omförhandling har ST nu sagt upp avtalet. Alla fackliga organisationer inom Kriminalvården har också sagt upp samverkansavtalet med arbetsgivaren.
StatsförvaltningNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Pensionsmyndigheten för orimligt långa kötider i telefon. Trots myndighetens ansträngningar att minska väntetiderna har de inte blivit kortare, konstaterar JO.
KRIMINALVÅRDENNyhetDet fattas runt 600 platser på Kriminalvårdens anstalter och på en del håll delar intagna rum. Facket menar att den akuta platsbristen äventyrar säkerheten och arbetsmiljön för personalen. ”Kriminalvården står inför den största utmaningen i modern tid”, säger STs avdelningsordförande Per Sunneborn till Publikt.
HögskolanNyhetEnligt regeringens regleringsbrev till universitet och högskolor ska arbetet med jämställdhetsintegrering fortsätta de kommande åren, kunskapslyftet återställas och arbetet för hållbar utveckling intensifieras.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen får i uppdrag att säkra en väl fungerande kontinuerlig fysisk närvaro och tillgänglighet i hela landet. ”Det finns personer som är i behov av fysiska möten och då ska Arbetsförmedlingen kunna tillhandahålla det, oavsett var i landet man bor”, sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S, på dagens pressträff om myndighetens regleringsbrev för 2020.