Annons:
Stina Gardell ser till att arbeta med kvinnor även bakom kameran – regissörer, fotografer, klippare, ljuddesigner.Bild:Frankie Fouganthin [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]
Film
Kultur
AVBirgitta Haglund0 kommentarerTyck till!

Hennes filmer har kvinnor i fokus

Producenten Stina Gardell lyfter gärna fram kvinnor på film. Nu har turen kommit till Sara Lidman. Regissören Gunilla Breskys dokumentär ”Sara – med allt sitt väsen” skildrar den folkkära författaren och hennes okuvliga engagemang.

Stina Gardell tar emot på Mantaray Films kontor i ett charmigt 1700-talshus på Södermalm. Det är lågt i tak och det dunkla höstljuset letar sig in genom de små fönstren.

Hon är aktuell som producent för dokumentären Sara – med allt sitt väsen, regisserad av Gunilla Bresky. Filmen är ett slags kärleksförklaring inte bara till Sara Lidman, utan också till människorna i norr och den landsdelen. Stina Gardell har själv arbetat mycket i bland annat Norrbotten.

– Jag tycker att det är skrämmande centraliserat i Sverige, det finns väldigt lite förståelse för hur människors livsvillkor ser ut i dessa regioner, säger hon.

Det är fortfarande ett förtryckt område, menar hon, precis som det var när Sara Lidman genom sitt författarskap synliggjorde livsvillkoren i sina hemtrakter. Och hon är fortfarande älskad av norrlänningarna, men bland yngre är hon inte lika välkänd.

– Den här filmen kommer att sätta henne på kartan igen.

Mantaray Film är Stina Gardells bolag. Sedan starten 2005 har hon valt att lyfta fram ett antal kvinnor i uppmärksammade porträtt.

De har bland annat handlat om Ingrid Bergman, Silvana Imam och Alice Timander.

– Varje film jag ligger bakom är på ett plan revolutionär, därför att filmerna visar komplexa människoporträtt och sidor vi inte har sett tidigare hos dem vi porträtterar.

Stina Gardell beskriver Sara Lidman som en stark eldsjäl som förmådde väcka hopp, likt Greta Thunberg.

– Sara berör något i sina texter som skapar en lust att själv ta tag i sitt liv, titta på sin omgivning, att faktiskt förändra. Hennes texter är väldigt direkta. I vår tid behöver vi verkligen få inspiration till att vara politiska. Att agera. Mediernas bilder skapar så mycket rädsla hos människor, och rädsla är inte kreativt eller fruktbart.

Sara Lidman var politisk till sitt väsen – hon var exempelvis mycket aktiv i Vietnamrörelsen och hon tog ställning för de strejkande gruvarbetarna under LKAB-konflikten 1969–1970. I roman­sviten Jernbaneeposet skrev hon om sin egen släkt och hittade ett Vietnam i Väster­botten – utsatta människor och skövlad natur fanns även där.

Skogen var viktig för Sara Lidman redan som barn. Vid en punkt i sitt liv blev hon tvungen att välja – trädens språk eller människornas. Det får vi veta i inledningen av Gunilla Breskys poetiska dokumentär, som är inspelad i Sara Lidmans hemby Missenträsk. Hon valde människornas språk, men slutade aldrig värna om skog och natur och stred mot skogsbolagens giftbesprutning och kalhyggena som bredde ut sig.

– Hon satte fingret på de frågor som vi jobbar med också i dag. Det är samma förstörelse och skövling nu som då, säger Stina Gardell.

Men publiken får inte bara möta den politiska Sara Lidman, utan också den privata, se hennes ensamhet och kärlekssorg. Hon levde i ett skavande triangeldrama. Den sidan av henne har inte skildrats tidigare.

Sara – med allt sitt väsen hade premiär på Norrlandsoperan i Umeå den 6–7 november, med nyskriven musik för Norrlandsoperans symfoniorkester. Som producent söker Stina Gardell gärna upp alternativa premiärplatser för sina filmer – som Unga Klara och Dramaten – delvis för att få kontakt med en ny publik. Dokumentären om Silvana Imam, Silvana – väck mig när ni vaknat, hade premiär i Stadshuset i Stockholm med tusentalet unga människor som premiärpublik. Det var gratis och de fick beträda röda mattan.

– Stadshuset är faktiskt ett slags Folkets hus, men det är också en maktsymbol. För många som bor ute i förorterna är det en bild av något ouppnåeligt. Därför ville vi ha premiären där.

Stina Gardell är ofta involverad i både manusarbete, regi och klippning, dock inte i filmen om Sara Lidman. Hon är själv dokumentärfilmare och är just nu i full färd med att klippa Mantarays nya film om ­Joyce Carol Oates, i regi av Stig Björkman, som beräknas ha premiär under våren 2020. Under intervjun öppnas plötsligt dörren och Stig Björkman står i dörr­posten, han hälsar försynt innan han fortsätter in i klipprummet.

Joyce Carol Oates talar mycket om att språket, orden, är den enda makt vi har för att på allvar kunna förändra. Där finns det tydliga paralleller med Sara Lidman, menar Stina Gardell. Likaså att de båda kommer från arbetarklass.

Flera gånger under samtalet återkommer Stina Gardell till hur dokumentärfilm kan nyansera bilden av en människa, få oss att mötas, börja samtala, lösa upp konflikter. Med förtjust röst berättar hon om hur folket i byn Missenträsk sett till att få en egen visning av Sara – med allt sitt väsen, fast de saknar biograf.

– Byborna har för denna kväll samlat ihop 7 800 kronor och köpt in elektricitet som de ska dra in i kapellet, för att kunna se filmen där. Jag älskar det som film kan generera – hur människor samlas, förenas, ser varandra.

Aktuell som producent av film om Sara Lidman
  • Sara – med allt sitt väsen är regisserad av Gunilla Bresky och producerad av Stina Gardell, Mantaray Film. Dokumentären hade premiär på Norrlands­operan i Umeå den 6–7 november och går nu på biograferna.
  • Stina Gardell är dokumentärfilmare och producent, tidigare journalist och producent på Sveriges Radio. Som filmproducent har hon fått ett antal priser, bland dem Guldbaggen och Kristallen. Hon har även blivit belönad två gånger med Prix Italia för bästa dokumentärfilm: Nunnan, regisserad av Maud Nycander, och Han tror han är bäst, regisserad av Maria Kuhlberg.
Bli den första att tycka till!
ArbetsförmedlingenNyhetRekordmånga nyinskrivna samtidigt som Arbetsförmedlingens anställda har ett tufft fjolår bakom sig. ”Det är otroligt pressat just nu”, säger Fredrik Andersson, ordförande för ST inom Arbetsförmedlingen.
ArbetsmiljöverketNyhetArbetsmiljöverket har fått i uppdrag av regeringen att granska vilka icke CE-märkta personliga skyddsutrustningar för exempelvis sjukvården som ska få användas i Sverige.
STNyhetI mars fick ST 1 074 nya yrkesaktiva medlemmar, vilket är rekord för en enskild månad för förbundets del. ”Det är ett kvitto på att vi uppfattas som något som innebär trygghet och stöd i tider av förändring”, säger STs förbundsordförande Britta Lejon till Publikt.
ArbetsmarknadNyhetSedan 1 mars har mer än 49 500 personer varslats om uppsägning. Bara under den senaste veckan har antalet nyinskrivna arbetssökande vid Arbetsförmedlingen ökat med 25 350 personer.
LuftfartNyhetRegeringen har beslutat om en tillfällig allmän trafikplikt på ett åtta flygförbindelser till och från Stockholm. Syftet är att säkerställa en grundläggande trafikservice till Visby och sju Norrlandsstäder.
CoronaNyhetArbetsgivarverket tipsar medlemmar och anställda om de webbaserade utbildningar som finns tillgängliga på myndighetens webbplats. Där finns bland annat kurser för ledare, arbetsgivare och handledare.
MigrationsverketNyhetCoronaviruset skapar oro bland anställda på Migrationsverkets förvar, inte minst sedan både intagna och medarbetare testats positivt. Facket vill därför se ett tillfälligt stopp av nya intagna. Arbetsgivaren nöjer sig med besöksförbud och färre intagna per rum.
SkatteverketNyhetEn tidigare handläggare på Skatteverket misstänks för dataintrång och förfalskningsbrott och anmäls nu till åtal av myndighetens personalansvarsnämnd.
DigitaliseringNyhetDigitala möten är ett viktigt inslag i arbetet för klimatsmart samarbete inom Norden. Slutsatsen redovisas i forskningsstudien Diginord som bygger på nordiska erfarenheter av digitalt samarbete.
ÖppenhetNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Migrationsverket för brister i hanteringen av en enskilds begäran att få ut allmänna handlingar. Migrationsverket webbplats har haft felaktig och vilseledande information om detta, slår JO fast.
KriminalvårdenNyhetSjukfrånvaron bland de anställda på Kriminalvårdens anstalt Salberga är just nu dubbelt så hög som normalt, rapporterar SVT. På sikt kan det enligt anstaltsledningen leda till att läget blir ansträngt.
StatsförvaltningNyhetDe statliga myndigheterna har överlag en betryggande intern styrning och kontroll, enligt Ekonomistyrningsverkets årliga uppföljning. Enligt myndigheten behöver myndigheterna dock förbättra sina revisionsplaner.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetEn arbetsförmedlare i södra Sverige har avskedats och åtalsanmälts anklagad för sexuella trakasserier mot en arbetssökande. STs förbundsjurist Veera Littmarck anser att avskedandet är felaktigt och ST stämmer nu arbetsgivaren i Arbetsdomstolen, AD.
SKANSENNyhetI onsdags kom fack och arbetsgivare överens om korttidspermitteringar för Skansens anställda. Vilka medarbetare som berörs och i vilken omfattning är inte klart än, säger Susann Segerman, vice ordförande för ST inom Skansen.
CoronaNyhetRiksantikvarieämbetets kulturvårdslaboratorium i Visby har börjat tillverka handsprit till sjukvården. Laboratoriet är välutrustat och kommer snarast att börja leverera den nya produkten, uppger SRs Kulturnytt.
TrafikverketNyhetTrafikverkets underhåll av den svenska järnvägen är ineffektiv, enligt en utredning som överlämnats till regeringen. Myndigheten behöver utföra mer i egen regi för att öka den egna kompetensen, anser utredaren.
FörmånerNyhetBara en bråkdel av de statliga myndigheterna erbjuder medarbetarna subventionerade måltider. Men på Post- och telestyrelsen säger HR-specialist Linn Arnewing att matsubventionen är en del av myndighetens arbete för en bättre hälsa.
STNyhetEn högre förtroendevald inom ST har polisanmälts för ”sexuella kränkningar på arbetet” och har nu tagit en timeout från sina fackliga uppdrag. ”Förbundet ser mycket allvarligt på det här”, säger STs förbundsordförande Britta Lejon till Publikt. Den förtroendevalde nekar till anklagelserna.
STNyhetPolismyndigheten tycker inte att engagemanget i ett fastighetsbolag går att kombinera med en anställning. ST ser annorlunda på saken och vill nu att frågan prövas i Arbetsdomstolen. ”Vi har väldigt svårt att se på vilket sätt det här skulle kunna skada Polisen”, säger STs förbundsjurist Joakim Lindqvist.
RiksrevisionenNyhetRiksrevisionen inleder en granskning av regeringens arbete för att minska administrationen inom statsförvaltningen. Granskningen ska svara på om förändringarna lett till utrymme för kärnverksamheten.
KulturNyhetRegeringen tidigarelägger utbetalningen av statliga bidrag till vissa institutioner, bland dem Skansen, för att snabbt stärka deras likviditet i den ekonomiska kris som följt i coronakrisens spår.
HÖGSKOLANNyhetPå grund av risken för spridning av coronaviruset bedriver landets universitet och högskolor mycket av verksamheten på distans. ”Det är dött här på campus, väldigt tomt”, säger Karin Magnusson, ordförande för ST inom Södertörns högskola, till Publikt.
PolisenNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Polismyndigheten för att den satt sig över två beslut från Statens överklagandenämnd i samband med rekryteringen av chefer till Nationella operativa avdelningen, NOA.
SiSNyhetVården vid de institutioner som drivs av Statens institutionsstyrelse, SiS, brister i likvärdighet. Den slutsatsen drar Statskontoret efter en myndighetsanalys. Men Statskontoret ser också en positiv utveckling.
KRIMINALVÅRDENNyhetEtt första fall av covid-19 har nu konstaterats inom Kriminalvården, rapporterar Sveriges Radios Ekot. Kriminalvården vill inte uppge om den smittade tillhör personalen eller är intagen, av patientsekretesskäl.
CoronaNyhetI ett nytt krispaket föreslår regeringen med stöd av Centern och Liberalerna att fler ska få möjlighet till a-kassa och att Arbetsförmedlingen ska få mer pengar. Dessutom vill man se mer utbildning för varslade och uppsagda.
TrafikverketNyhetPå grund av coronapandemin har Trafikverket stoppat bokning av teoriprov för bil, motorcykel och moped fram till 4 maj. I Stockholm har 8 000 bokade prov avbokats, skriver TT.
CORONANyhetFacken inom statsförvaltningen och Arbetsgivarverket har tecknat ett tillfälligt kollektivavtal som tillåter 40 extra övertidstimmar per månad för statsanställda. Skälet är den situation som råder på grund av coronapandemin. Avtalet gäller i tre månader.
ArbetsmiljöNyhetKolleger som prasslar med papper eller sorl från ett öppet kontorslandskap. Det kan vara två situationer som stör människor med ljudintolerans, en okänd men ganska vanlig sjukdom, visar en ny avhandling från institutionen för psykologi vid Umeå universitet.
CoronaNyhetInställda körkortsprov och domstolsförhandlingar, videoundervisning på universitet, uppskjutna förrättningar samt fler ansökningar om vård av barn. Coronapandemin får konsekvenser på statliga arbetsplatser, och många planerar just nu för ännu hårdare prioriteringar.
ForskningNyhetSamhällsinformation till nyanlända blir kraftigt förenklad, därför att de som tar fram materialet tar större hänsyn till hur beställande politiker ska reagera än till vad de nyanlända behöver, enligt en ny studie.
PolisenNyhetEn gränskontrollant som blev påkommen med metadon på jobbet åtalas för ringa narkotikabrott. Om mannen döms kan han förlora sin anställning.
DomstolarnaNyhetRegeringen skjuter upp den planerade kvällsberedskapen vid landets tingsrätter som skulle inletts den här veckan. Införandet skjuts fram till 1 september på grund av coronapandemin.
ArbetsförmedlingenNyhetI en gemensam debattartikel kräver företrädare för TCO, LO och Saco att Arbetsförmedlingens pilotprojekt Krom, Kundval rusta och matcha, stoppas tills vidare. Resurser behöver riktas till beprövade insatser som fungerar, anser de.
MigrationsverketNyhetAnställda på Migrationsverket i Sundbyberg har klagat på riskerna för smittspridning i väntrummet. Efter kritik och påtryckningar tar myndigheten nu till flera åtgärder för att öka säkerheten i lokalerna.
POLISENNyhetEn anställd på Polisens hittegodsavdelning i södra Sverige får dagsböter och villkorlig dom sedan hon gripits på bar gärning när hon stulit pengar ur ett skåp på sin arbetsplats.
ArbetsmiljöverketNyhetCoronasmittan gör att Arbetsmiljöverket väljer att avvakta med inspektioner i flera branscher. Myndigheten vill undvika risken för smitta och skona arbetsgivare som redan är hårt pressade av pandemin.
SocialförsäkringarNyhetRegeringen har uppdragit åt en särskild utredare att se över sjuk- och aktivitetsersättningen. Syftet är att ge fler människor möjlighet att försörja sig med eget arbete utifrån sin arbetsförmåga.
SjukpenningNyhetFörsäkringskassan begär inte längre läkarintyg av den som ansöker om sjukpenning inför den tredje veckan, då betalningsansvaret går över från arbetsgivaren till myndigheten. Skälet är att vården är satt under press, skriver Försäkringskassan i ett pressmeddelande.
STNyhetOsäkerheten kring coronapandemin gör att STs förbundsstyrelse nu väljer att föreslå att kongressen som skulle hållits i slutet av maj i stället flyttas till hösten. ”Det känns jättetråkigt, men det går inte att göra på något annat sätt”, säger förbundsordförande Britta Lejon.