Larmet skulle kosta 2 500 kronor men när notan i stället landade på 3 900 kronor samt krävde en månadsavgift ville inte arbetsgivaren stå för det, enligt en anmälan som huvudskyddsombudet inom SiS har lämnat in till Arbetsmiljöverket.
Bild: Mostphotos
Larmet skulle kosta 2 500 kronor men när notan i stället landade på 3 900 kronor samt krävde en månadsavgift ville inte arbetsgivaren stå för det, enligt en anmälan som huvudskyddsombudet inom SiS har lämnat in till Arbetsmiljöverket.

Hotad anställd fick betala del av larm själv

STATENS INSTITUTIONSSTYRELSE2019-12-16

En anställd inom Statens institutionsstyrelse, SiS, som hotats av en klient, kom överens med arbetsgivaren om att ett larm skulle installeras i bostaden. När det blev dyrare än förväntat fick den anställde betala en del själv. När klienten senare släpptes meddelade inte SiS den anställde. Nu har huvudskyddsombudet anmält saken till Arbetsmiljöverket.

Den anställde hade kommit överens med Statens institutionsstyrelse, SiS, om att ett larm behövde installeras i den anställdes bostad. Hen hade hotats av en klient på sin arbetsplats, ett behandlingshem i Mellansverige.

Larmet skulle kosta 2 500 kronor men när notan i stället landade på 3 900 kronor samt krävde en månadsavgift ville inte arbetsgivaren stå för det, enligt en anmälan som huvudskyddsombudet inom SiS har lämnat in till Arbetsmiljöverket.

Facket kopplades in men efter förhandling i slutet av oktober står det klart att arbetsgivaren inte ger med sig, utan står fast vid att den anställde får betala det som överstiger 2 500 kronor ur egen ficka.

Enligt anmälan betonar arbetsgivaren dock att hotbilden mot den anställde ”är exceptionell och att bedömning om larm gjorts utifrån omständigheterna i det specifika fallet”.

I mitten av november fick klienten lämna behandlingshemmet, utan att SiS meddelade den anställde. Det borde man ha gjort eftersom parterna efter de fackliga förhandlingarna kom överens om att arbetsgivaren skulle stötta den anställde samt ha en dialog kring hotbilden om omständigheterna förändrades, enligt anmälan.

Huvudskyddsombudet kräver att den hotade medarbetare får ett datum satt för en sådan dialog eftersom det är ”viktigt att den personal som är utsatt för grova hot får ett fullgott skydd för den enskilde och dennes familj”.

Om man anser att den extra kostnaden för larmet ska betalas av arbetsgivaren eller inte framgår inte av anmälan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

SiS Hot och våld
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA