Annons:
Larmet skulle kosta 2 500 kronor men när notan i stället landade på 3 900 kronor samt krävde en månadsavgift ville inte arbetsgivaren stå för det, enligt en anmälan som huvudskyddsombudet inom SiS har lämnat in till Arbetsmiljöverket.Bild:Mostphotos
STATENS INSTITUTIONSSTYRELSE
Nyhet
AVLinus Hellerstedt0 kommentarerTyck till!

Hotad anställd fick betala del av larm själv

En anställd inom Statens institutionsstyrelse, SiS, som hotats av en klient, kom överens med arbetsgivaren om att ett larm skulle installeras i bostaden. När det blev dyrare än förväntat fick den anställde betala en del själv. När klienten senare släpptes meddelade inte SiS den anställde. Nu har huvudskyddsombudet anmält saken till Arbetsmiljöverket.

Den anställde hade kommit överens med Statens institutionsstyrelse, SiS, om att ett larm behövde installeras i den anställdes bostad. Hen hade hotats av en klient på sin arbetsplats, ett behandlingshem i Mellansverige.

Larmet skulle kosta 2 500 kronor men när notan i stället landade på 3 900 kronor samt krävde en månadsavgift ville inte arbetsgivaren stå för det, enligt en anmälan som huvudskyddsombudet inom SiS har lämnat in till Arbetsmiljöverket.

Facket kopplades in men efter förhandling i slutet av oktober står det klart att arbetsgivaren inte ger med sig, utan står fast vid att den anställde får betala det som överstiger 2 500 kronor ur egen ficka.

Enligt anmälan betonar arbetsgivaren dock att hotbilden mot den anställde ”är exceptionell och att bedömning om larm gjorts utifrån omständigheterna i det specifika fallet”.

I mitten av november fick klienten lämna behandlingshemmet, utan att SiS meddelade den anställde. Det borde man ha gjort eftersom parterna efter de fackliga förhandlingarna kom överens om att arbetsgivaren skulle stötta den anställde samt ha en dialog kring hotbilden om omständigheterna förändrades, enligt anmälan.

Huvudskyddsombudet kräver att den hotade medarbetare får ett datum satt för en sådan dialog eftersom det är ”viktigt att den personal som är utsatt för grova hot får ett fullgott skydd för den enskilde och dennes familj”.

Om man anser att den extra kostnaden för larmet ska betalas av arbetsgivaren eller inte framgår inte av anmälan.

Bli den första att tycka till!
StatsförvaltningNyhetEkonomistyrningsverket, ESV, och Statskontoret bjuder in myndigheter att delta i ett projekt för att effektivisera myndigheternas administration. Målet är att ta fram en modell för att analysera myndigheternas administration.
RättsväsendetNyhetI en lagrådsremiss föreslår regeringen ett förbud att sprida bilder som tagits under rättegångar. Förslaget ska förhindra att olagliga bilder kommer ut och sprids på sociala medier.
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.