Jonas Sjöstedt, V.
Bild: Denny Lorentzen
Jonas Sjöstedt, V.

Hotet om misstroendeförklaring ligger kvar

ARBETSFÖRMEDLINGEN2019-12-05

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt står fast vid att partiet vill rikta en misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsministern Eva Nordmark, S. Det beskedet gav han vid en frågestund i riksdagen i dag. En timme senare meddelade Moderaterna och Kristdemokraterna att de stöder en misstroendeförklaring om regeringen inte ändrar sig till på tisdag.

– Arbetsförmedlingen har nu så lite resurser att man inte klarar verksamheten i hela landet, sade Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt i SVT, som sände direkt från hans pressträff efter frågestunden.

Enligt Jonas Sjöstedt har partiet en enig bild av att Arbetsförmedlingen befinner sig i sönderfall.

– Det måste bli ett stopp på den här kaosprivatiseringen, sade han på pressträffen.

Det krävs minst 35 mandat för att väcka en misstroendeförklaring och Vänsterpartiet har 29 mandat.

– Vi är beredda att lägga misstroendet genast men lägger över stafettpinnen till Moderaterna, sade Jonas Sjöstedt.

Enligt Jonas Sjöstedt handlar det om tre frågor som man vill ha svar på av regeringen. Att Arbetsförmedlingen har tillräckligt mycket medel för att klara av sin verksamhet, att man kan säkerställa lokal närvaro och att regeringen stoppar ”kaosprivatiseringen”.

– Vi har en inbjudan till en riktig förhandling till regeringen. Nu hoppas vi att de ringer till oss inom timmar och förhandlar med oss.

En timme senare kallade Moderaterna och Kristdemokraterna till presskonferens.

– Vi kommer tillsammans med Vänsterpartiet väcka ett misstroende om regeringen inte ändrar sig, sade Moderaternas partiledare Ulf Kristoffersson i SVTs direktsändning.

Krisdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor klargjorde att de två partierna inte kan acceptera tidplanen och inte heller att reformeringen ska vila på lagen om valfrihetssystem, lov.

Moderaterna och Kristdemokraterna ger regeringen en tidsfrist till på tisdag.

– Vårt mål är att ändra den sakpolitiska inriktningen, inte att avsätta en minister, sade Ulf Kristoffersson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA