A-kassorna har för stort kapital

A-KASSAN2016-05-02

Flera av landets a-kassor har samlat på sig för stort eget kapital och borde ha utrymme att sänka sina avgifter. Den slutsatsen drar Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, efter en granskning.

IAFs uppföljning av a-kassornas eget kapital visar att nivån fortfarande är hög. Hos sju av dem ligger kostnadstäckningen över den nivå som IAF bedömer att en a-kassa bör ha som mest. Detta visar enligt myndigheten att flera arbetslöshetskassor kan sänka medlemsavgifterna. Flertalet a-kassor har ett eget kapital som är högre än vad de själva säger att de behöver.

Innan 2007 var målsättningen för många a-kassor att ha ett eget kapital som motsvarade mellan två och sex månaders kostnader, konstaterar IAF. Eftersom avgiftskonstruktionen inte ser annorlunda ut i dag, är det inte orimligt att a-kassorna försöker närma sig den nivån. Dagens medianvärde om åtta månaders kostnader bekräftar att nivån på det egna kapitalet generellt sett är för hög, anser IAF. STs a-kassa ligger strax över medianen.

Hos flera a-kassor saknas också ett formellt beslut om hur stort det egna kapitalet ska vara. Det finns inget lagkrav på att det ska finnas ett sådant, men styrelsen ansvarar för arbetslöshetskassans organisation och ska förvalta arbetslöshetskassans angelägenheter samt se till att ”medelsförvaltningen innefattar en tillfredsställande kontroll”. Det är därför rimligt att det finns ett formellt beslut som anger arbetslöshetskassans behov av eget kapital, anser IAF.

A-kassor som samlat för stort kapital

Enligt IAFs granskning har sju av a-kassorna samlat på sig ett eget kapital som täcker mer än ett års kostnader: Byggnadsarbetarnas, Fastighetsanställdas, Svensk handels, Elektrikernas, Hamnarbetarnas, Skogs- och lantbrukstjänstemännens och Alfakassan

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

A-kassa
Inlagt av Robert Qvist (ej verifierad) mån, 05/23/2016 - 11:58
Lustigt då att ST höjde från 90 till 100.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA