Brister i de flesta a-kassors redovisningar

A-KASSAN2016-12-07
Bara 5 av 28 arbetslöshetskassors årsredovisningar överensstämmer med Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens föreskrifter. I de flesta fall handlar det om mindre avvikelser, konstaterar myndigheten.

Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, fann vid sin granskning en eller flera avvikelser hos 23 av de granskade arbetslöshetskassorna. Det handlar om uppgifter som saknats i förvaltningsberättelsen eller poster i resultat-och balansräkningen. Enligt IAFs bedömning handlar det i de flesta fall om mindre allvarliga avvikelser. Enligt IAF har avvikelserna inte påverkat resultatet för respektive a-kassa.

Utifrån sina återkommande granskningar av a-kassornas årsredovisningar bedömer IAF att förbättringar har skett över tid, men att det fortfarande finns brister. IAF poängterar att när det finns en föreskrift ska den naturligtvis följas.

Det finns detaljerade föreskrifter för hur en a-kassas resultat- och balansräkning ska utformas. Föreskriften anger ett minimikrav för vilka uppgifter som ska ingå och syftar till att belysa det statliga uppdrag som arbetslöshetskassorna har, konstaterar IAF. Trots det har 22 av de 28 a-kassorna inte utformat årsredovisningens resultat- och balansräkningar enligt föreskriften.

Däremot konstaterar IAF att själva förvaltningsberättelserna varit utan avvikelser hos 26 av de 28 granskade a-kassorna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

A-kassa
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.