A-kassor alltför generösa mot utlandsarbetande

A-KASSAN2016-09-12
Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, riktar skarp kritik mot landets a-kassor för att de allt för ofta beviljar a-kassa till den som arbetat i ett annat EU-land.

IAF har kartlagt hur arbetslöshetskassorna hanterar och bedömer bosättningsland när en arbetslös har arbetat i ett annat EU/EES-land eller i Schweiz innan sin arbetslöshet. Arbetslöshetskassorna bedömer ofta att den sökande har haft Sverige som bosättningsland och beviljat svensk arbetslöshetsersättning, medan huvudregeln är att man ska söka ersättning i arbetslandet.

IAF konstaterar att mer än varannan av de sökande har haft en tillsvidareanställning i arbetslandet, men ändå beviljats a-kassa i Sverige. Ingen av a-kassorna har i något ärende motiverat och dokumenterat anledningen till att de fått svensk a-kassa i stället för att hänvisas till a-kassan i det land där de jobbat.

Rapporten visar också att det saknas motivering till arbetslöshetskassornas bosättningsbedömning i ungefär en fjärdedel av ärendena. I näst intill samtliga ärenden saknas en dokumenterad vågskålsbedömning, vilket innebär att det inte finns någon dokumentation av hur olika relevanta aspekter har vägts mot varandra.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

A-kassa
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.