Stefan Strömberg, tf generaldirektör vid Kriminalvården och Per Sunneborn, ordförande för ST inom Kriminalvården. Foto: Kriminalvården / Casper Hedberg.
Stefan Strömberg, tf generaldirektör vid Kriminalvården och Per Sunneborn, ordförande för ST inom Kriminalvården. Foto: Kriminalvården / Casper Hedberg.

Kriminalvården säger upp lokala avtal

KRIMINALVÅRDEN2020-02-20

Kriminalvårdens generaldirektör Stefan Strömberg har beslutat att säga upp de lokala kollektivavtalen på myndigheten. Arbetsgivaren vill ha nya avtal som bättre motsvarar Kriminalvårdens behov, och som är anpassade till det centrala avtalet för myndigheterna. STs avdelningsordförande Per Sunneborn är inte förvånad, säger han till Publikt.

Under onsdagen meddelade Kriminalvården att den tillförordnade generaldirektören Stefan Strömberg beslutat att säga upp de lokala kollektivavtalen.

I ett pressmeddelande skriver Kriminalvården att det länge funnits behov av att anpassa avtalen till det centrala villkorsavtalet som gäller för samtliga statliga myndigheter. Kriminalvården är den enda myndighet som legat kvar i den gamla Alfa-strukturen som försvann 2013.

– Vi har länge sett att vi behöver göra den här förändringen. Men vi har prioriterat att arbeta med andra avtal som vi ansåg behövde ses över först. Nu är vi rent allmänt inne i en fas där vi behöver se över våra avtal. Både NTE-avtalet och samverkansavtalet har ju sagts upp tidigare, och vi behöver få ordning på helheten. Vi hoppas att det här ska leda till något bättre, säger Martin Klaar, ställföreträdande HR-direktör på Kriminalvården.

Vad kan det betyda?

– Jag har svårt att ge några konkreta exempel, det vore att föregå förhandlingarna. Men när det gäller själva villkorsavtalet är det inte jättestora skillnader jämfört med nuvarande avtal, även om det förstås kommer krävas en del anpassningar. Jag hoppas att vi partsgemensamt ska komma fram till ett bra avtal som är anpassat till villkorsavtalet och motsvarar behoven inom Kriminalvården.

Vilka skillnader finns i villkorsavtalet jämfört med avtalen ni nu sagt upp?

– Till exempel har vi just nu timsemester, det finns inte i villkorsavtalet utan där är det dagsemester som gäller. Även när det gäller traktamenten finns vissa skillnader.

För Per Sunneborn, ordförande för ST inom Kriminalvården, var beskedet väntat.

– Det är precis i linje med vad man kan förvänta sig eftersom vi inte har anpassat oss till villkorsavtalet, som vi har haft i uppdrag att göra. Jag ser inga omedelbara faror med det här. Vi ska förhandla det här nu och jag förutsätter att vi kommer fram till ett bra avtal.

Uppsägningen av avtalen får inga omedelbara konsekvenser, nu väntar förhandlingar mellan parterna.

– Vi kommer börja ställa frågor till arbetsgivaren under dagen för att bena ut hur de tänker.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA