Kronofogden krävs på skadestånd

KRONOFOGDEN2019-02-15

Centrum för rättvisa stämmer Kronofogden för slarv med enskildas pengar. Organisationen hävdar att det handlar om tusentals som kan ha drabbats och kräver nu skadestånd i två pilotfall.

Både Justitieombudsmannen, JO, och Justitiekanslern, JK, har kritiserat Kronofogden för brister i hanteringen av in- och utbetalningar. Nu har Centrum för rättvisa åtagit sig att driva två pilotfall och kräver skadestånd från staten för de två drabbade personerna:

”Det är oacceptabelt att en myndighet som har en sådan central funktion i vårt rättssystem, med uppdrag att hantera enskildas pengar, inte klarar av just detta. Än mer anmärkningsvärt är att det har pågått under så lång tid utan att problemen har åtgärdats”, hävdar juristen Lisa Fahlborg vid Centrum för rättvisa i ett pressmeddelande.

Det ena fallet handlar om en kvinna som haft löneutmätning på grund av skulder. Också efter att skulden var fullt betald fortsatte Kronofogden att mäta ut hennes lön. Först efter flera påstötningar och månaders väntan fick hon tillbaka sina pengar.

Det andra fallet gäller en man som begärt hjälp av Kronofogden för att få betalt för en skuld. Personen som var skyldig pengar betalade skulden till Kronofogden. Men det dröjde nästan ett halvår innan myndigheten betalade ut pengarna, trots att lagen säger att Kronofogden måste göra utbetalningarna inom två veckor, skriver Centrum för rättvisa.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kronofogden
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA