Felaktiga utbetalningar från Kronofogden

KRONOFOGDEN2019-02-13
Under förra året gjorde Kronofogden flera felaktiga utbetalningar till fordringsägare. Totalt uppgick de till närmare nio miljoner kronor. Enligt en internrapport upptäcktes flera fel av ren slump, uppger Ekot.

Det är Kronofogdens huvuduppgift att kräva in skulder, och se till att fordringsägare får betalt. ”Vi har ett tydligt uppdrag. Vi hjälper den som inte fått betalt och vi ger stöd och råd till den som ska betala. Vi ser också till att betalningar sker på ett rättssäkert sätt”, skriver myndigheten på sin webbplats.

Men enligt en ny rapport från internrevisionen betalade Kronofogden felaktigt ut pengar till fordringsägare vid minst fyra tillfällen förra året, uppger Ekot. Vid ett tillfälle betalades sju miljoner kronor ut för andra gången till en fordringsägare, efter en omstart av it-systemet. Vid ett annat tillfälle upptäckte it-avdelningen av en ren tillfällighet att dubbla utbetalningar på cirka en miljon kronor hade gjorts, i samband med felsökning av ett helt annat problem.

”Dubbla utbetalningar eller att det går till fel personer vill vi naturligtvis inte ha, så det är klart att det är allvarligt. Det här är ju en signal att vi behöver utveckla vårt it-stöd så att handläggarna får förutsättningar att göra rätt utbetalningar”, kommenterar Kristin Alm, enhetschef, till Ekot.

Enligt internrevisionen finns inga garantier för att inte Kronofogden har gjort fler felaktiga utbetalningar som inte upptäckts. Det saknas kontrollmekanismer i it-systemet som avslöjar felen i den ekonomiska redovisningen, uppger Ekot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.