Kroppskameror kan öka känsla av trygghet

SPÅRTRAFIKEN2019-02-21

Tågvärdar som utrustas med kroppskameror upplever sig mer trygga på jobbet, visar en pilotstudie som Arriva har gjort bland sina anställda. Studien är dock liten och inte fullt utvärderad.

Under tre månader fick nio tågvärdar som jobbar på Pågatågen spela in sina arbetspass med hjälp av en kroppsburen kamera. Det hela är ett pilotförsök som inleddes av arbetsgivaren Arriva efter att olika studier visat att hot och våld mot tågpersonal är ett utbrett problem.

I en enkätundersökning från 2017, bland knappt 700 av tågbolagets anställda, uppgav över hälften av de tillfrågade att de hade blivit utsatta för hot eller våld i tjänsten någon gång.

I anslutning till försöket med kroppskameror svarade också 88 tågvärdar i Skåne på enkätfrågor om hur de upplevde situationen med hot och våld. Av dem var det endast en av tio som uppgav att de inte fått utstå kränkningar eller upplevt en hotfull eller våldsam situation på jobbet, enligt Arrivas rapport från pilotstudien.

Bland dem som ingick i gruppen och som fått bära kameror var det flera som gav exempel på hur dessa gjorde att de upplevde sig mer trygga på jobbet.

Tågbolaget påpekar dock att försöket inte är helt utvärderat än. Fem av de nio som bar kroppskameror under arbetspassen valde att inte medverka i intervjuerna efteråt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA