Kollektivtrafikens arbetsmiljö under lupp

SPÅRTRAFIK2020-02-10
Nu drar Arbetsmiljöverket igång en riksomfattande inspektion av bussförares och tågvärdars arbetssituation. Bakgrunden är att yrkesgrupperna är särskilt utsatta för hot och våld på jobbet.

Arbetsmiljöverket planerar att inspektera 300 arbetsplatser inom kollektivtrafiken. Enligt ett pressmeddelande ligger personal ombord på tåg och bussar över genomsnittet när det gäller anmälda arbetsolyckor, som  orsakats av hot eller våld och lett till sjukskrivning. För tågvärdar orsakas nära en av tre anmälda arbetsolyckor som resulterar i sjukskrivning av hot och våld.

”Bussförare och personal som jobbar ombord på tåg är utsatta för situationer som är särskilt riskfyllda. De ska arbeta i alla områden under alla tider, även stökiga helgnätter, och kontrollera biljetter. Därför är det viktigt att arbetsgivarna minimerar riskerna. Ingen ska behöva bli utsatt för hot eller våld på sitt arbete”, kommenterar arbetsmiljöinspektör Eva Karsten, projektledare för insatsen, i pressmeddelandet.

Arbetsmiljöverkets inspektörer ska kontrollera vilka insatser arbetsgivarna gör för att förebygga hot och våld. Det kan handla om att gå igenom riskfyllda situationer, bedöma risker och sätta in de åtgärder som krävs. Det kan till exempel vara väktare som hyrs in och åker med på vissa särskilt utsatta busslinjer eller tåg.

”Linjetrafiken drivs ofta av olika leverantörer. Arbetsmiljö bör finnas med som ett krav redan i upphandlingarna, så att det finns förutsättningar för den leverantör som vinner att erbjuda en bra arbetsmiljö”, påpekar Eva Karsten.

De arbetsgivare som brister i sitt arbetsmiljöarbete kommer att få krav på att åtgärda bristerna och därefter följas upp. Resultaten presenteras i en rapport senare i år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.