Hot och våld bakom var tionde jobbolycka

ARBETSMILJÖ2018-12-12
Enligt en ny rapport från Afa Försäkring orsakas mer än vart tionde olycksfall i arbetet av hot och våld i samband med jobbet. Många av dem som råkat ut för allvarliga arbetsolycksfall har utsatts för rån.

Afa Försäkrings statistik belyser arbetsolycksfall på grund av hot och våld i arbetet. Hot och våld innefattar tre kategorier av olyckor; hot och våld, rån och påkörning av person. Antalet allvarliga arbetsolycksfall orsakade av hot och våld per 1 000 sysselsatta har totalt sett inte ökat, men förändrats mellan yrkesgrupper över tid. Risken har minskat för poliser, kriminalvårdare, socialt arbete, tågvärdar och lokförare. Risken ökar för väktare och ordningsvakter och undersköterskor, vårdbiträden, personliga assistenter med flera.  Två av tre arbetsolycksfall orsakade av hot och våld drabbar kvinnor.

”Strax över vart tionde arbetsolycksfall orsakas av hot och våld. Det är cirka 5 000 personer per år”, kommenterar Anna Weigelt, chef på analysavdelningen på Afa Försäkring, i ett pressmeddelande.

I genomsnitt kategoriseras 17 procent av de arbetsolycksfall som orsakats av hot och våld som allvarliga olycksfall. En stor andel av de allvarliga arbetsolycksfallen beror på rån.

”Många arbetsolycksfall orsakade av hot och våld leder till fysiska skador och träffar främst huvud, hals eller ansikte. Men arbetsolycksfall med hot och våld leder ofta även till en psykisk diagnos”, konstaterar analytikern Therese Ljung i pressmeddelandet.

AFA Försäkrings databas över kollektivavtalade försäkringar innehåller 14 miljoner ärenden. Den visar vilka yrkesgrupper, sektorer, arbetsuppgifter och aktiviteter som är förknippade med olika skador och sjukdomar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.