Tågvärdar misshandlades på pågatågen

SPÅRTRAFIKEN2018-11-08
Biljettkontrollerna stoppades tillfälligt på Pågatågen i tisdags sedan två tågvärdar på olika tåg misshandlats. Nu kräver skyddsombudet att dubbelbemanning återinförs på tågen. ST står bakom kravet.

Under tisdagen beslutade Sekos huvudskyddsombud Ola Brunnström om skyddsstopp på Pågatågen i stora delar av Skåne, ett beslut som ST står bakom.

Beslutet orsakades av att två tågvärdar på olika platser i länet misshandlats dagen innan – den ena i Hässleholm och den andra i Ystad, skriver Sekotidningen. 

”Vi har haft ett väldigt tufft år med många anmälningar om hot och våld. Personal har blivit mordhotade, skallade, fått spottloskor på sig, mottagit sparkar och slag”, säger Ola Brunnström till tidningen.

Skyddsstoppet för biljettkontroll upphävdes efter några timmar av Arbetsmiljöverket. Åtgärden ansågs vara för kraftfull. Myndigheten beslutade också att en inspektion av tågvärdarnas arbetsmiljö ska genomföras snarast.

Sammanlagt har närmare 20 fall av misshandel mot personalen anmälts under året. Dessutom har 444 anmälningar om hot och våld gjorts till arbetsgivaren Arriva, skriver tidningen. En huvudorsak är att Arriva i maj tog bort dubbelbemanningen under kvällar och helger och övergick till ensamarbete.

Nu kräver huvudskyddsombudet Ola Brunnström att dubbelbemanningen återinförs dygnet runt. 

”Vi hoppas få stöd av Arbetsmiljöverket, så att den situationen som vi har i dag kan lösas”, säger Ola Brunnström till Sekotidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.