Inga avtalshinder för kundvärdar på Pågatågen

SPÅRTRAFIKEN2018-10-04
Det finns inga avtalshinder för Arriva att införa kundvärdar med färre befogenheter än dagens tågvärdar, konstaterar Skånetrafiken som utrett om bolagets planer på förändringar vid Pågatågen strider mot avtalet.

När Arriva Sverige tar över driften av Pågatågen från Arriva Tåg i december, vill de ta bort tågvärdarna och införa en ny tjänst, kundvärdar, med lägre ingångslön för nyanställda. Medan tågvärdarna i dag ansvar för avgångssignalering tillsammans med lokföraren, ska kundvärdarna bara fokusera på biljettkontroll och service.

Efter att ST och andra berörda fack uttryckt sin oro för lönedumpning och minskad säkerhet initierades en utredning av ordförande i kollektivtrafiknämnden i region Skåne, Stefan Svalö, S.

Region Skånes trafikförvaltning – Skånetrafiken – har nu utrett frågan och kommit fram till att det inte finns något i avtalet som hindrar Arriva från att införa kundvärdar och överlåta ansvaret för säkerheten på föraren.

Just nu pågår förhandlingar om den slutliga utformningen av säkerhetsorganisationen på Pågatågen, uppger Skånetrafiken.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

spårtrafiken
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.