Löneskillnaderna har blivit för stora

DEBATT2004-11-04

Jag är pensionerad STare sedan 18 månader. Jag har jobbat fackligt i många år och alltid hävdat att det viktigaste ej var lönen utan att man hade ett arbete att gå till.

På den tiden var inte lönerna så markant orättvisa som idag, men det var osäkrare om man skulle få behålla sitt jobb.

Jag var lönebidragsanställd och låg sist på lönelistan även om jag hade mer än vad lönebidraget gav. Detta har nu visat sig i pensionen. Det är tur att man är gift annars skulle jag inte klara av att leva på den pension som jag fått.

Det gäller alltså inte bara pengar för anställda i produktiv ålder. De kommer också till pensionsåldern och då hamnar de i samma situation som jag och många med mig.

I ledaren i ST Press nr 13 ställs frågan hur låga löner och hur stora löneskillnader vi kan acceptera. Det har gått över gränsen för länge sedan. Jag har nu ändrat inställning och hävdar att facket måste se till att alla har anständiga löner som går att leva på och som också genererar en acceptabel pension.

Fråga alla dem som sitter med feta löner om de vill leva på 8 000 kr eller mindre i månaden. Det är vad många får göra idag. Många äldre tycker att det är väldigt genant att behöva be om bostadsbidrag och kanske även socialbidrag efter att ha arbetat ett helt liv och bidragit till att vi har den standard vi har idag.

Den uträkning som görs av lönenivån inom statliga myndigheter är helt fel då det ser ut som att alla har en relativt bra lön, som i ledaren i nr 13,
25 691 kronor i månaden. Räkna istället ut hur många som har 13 000 kr och så vidare, då ser man hur löneläget är.

På annat håll i ST Press frågar man hur facket ska få fler medlemmar. Jag vet bara ett sätt och det är att visa tydligt att man ställer upp för sina medlemmar.

De nya som kommer är en helt ny generation som inte har det fackliga i bagaget som många av oss gamla hade. Det satt i generna. De kommer att ställa helt andra krav och inte falla till föga så lätt som tidigare.

ST måste också visa att de inte ställer upp på vilka chefslöner som helst och ta avstånd från uttryck som att vi kan inte få kompetent personal om vi inte betalar mycket höga chefslöner.
Det finns kompetent personal att få med rimliga löner.

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA