Annons:
Aaron Taylor-Johnson och Keira Knightley som Vronskij och Anna Karenina. Foto: Focus features.

Med passion för Tolstojs kärleksdrama

Boken skrevs för snart 140 år sedan. Sedan dess har världens mest kända kärleksroman ständigt dragit till sig nya generationer av läsare och blivit film mer än tjugo gånger. Nu går en ny version av Anna Karenina upp på de svenska biograferna.
Greta Garbo som Anna Karenina 1935.
Alicia Vikander som Anna Kareninas svägerska Kitty Sjtjerbatskaja 2012. Foto: Focus features
Lev Tolstoj i bondemundering. Målningen av Ilja Repin hänger på Ryska museet i Sankt Petersburg.

När den amerikanska tidskriften Time lät 125 nutida författare lista världens bästa romaner kom Lev Tolstojs Anna Karenina på första plats.

Snart går ännu en filmatisering av den stora passionshistorien upp på bioduken. Den här gången är det den brittiska regissören Joe Wright som står bakom filmen, där både svenska Alicia Vikander och Bill Skarsgård har roller. Filmen har nyligen nominerats till Baftapriset, den brittiska motsvarigheten till Oscar.

Men vad är det som gör att den nästan 140 år gamla historien fortsätter att locka storpublik? Romanen har filmats över 20 gånger och bara de senaste åren har flera teateruppsättningar gjorts i Sverige.

Den senaste svenska utgåvan kom 2007 i ny översättning av Ulla Roseen. Den omfattar 879 sidor. Tillfrågad om vad romanen handlar om lär Tolstoj ha svarat: »Om jag hade kunnat säga det kortare, hade jag gjort det.«

Anna Karenina utspelas i rysk hög­adlig 1800-talsmiljö. Anna Karenina, som lever i ett känslokallt äktenskap, förälskar sig i greve Vronskij. Anna väljer bort sin son för att kunna leva med Vronskij. Hennes otrohet fördöms av societeten, hon blir alltmer olycklig och slutet är en katastrof.

Författaren Majgull Axelsson skrev förordet till den senaste svenska utgåvan. Det var först i 50-årsåldern som hon läste Anna Karenina.

Anna Karenina handlar om djupt allmänmänskliga frågor. Det finns vissa romaner som lever för evigt, det här är en av dem.

Per-Arne Bodin, som är professor i slaviska språk vid Stockholms universitet, tvekar inte när han säger att Anna Karenina är världens bästa realistiska roman.

Dickens, Balzac och Flaubert hade skapat den moderna realistiska roma­nen. Lev Tolstoj fulländade den, menar han. Hos Tolstoj finns förutom stor berättarkonst också ett starkt moraliskt patos.

– Frågan om livets mening är så uppenbar och så viktig genom hela romanen, säger Per-Arne Bodin.

Den moraliska fråga som står i cent­rum i Anna Karenina är: Gjorde Anna rätt eller fel som valde kärleken? Beror hennes undergång på Annas egen omoral, eller ska vi skylla på den bigotta societeten som stöter ut henne, men ser med överseende på hennes brors äktenskapsbrott?

– Tolstoj tog avstånd från romanen i slutet av sitt liv, säger Per-Arne Bodin.

De gånger Lev Tolstoj uttalade sig om Annas moral var han kritisk, men det var trettio år efter att han skrivit den, säger han.

Anna Karenina är flertydig, men när Tolstoj själv tolkar den är han mer entydigt kritisk mot Annas handlande än de flesta läsare uppfattar att romanen är.

Linus Tunström regisserade Anna Karenina på Uppsala stadsteater hösten 2010. Ungefär samtidigt spelades den både på Stockholms stadsteater och i Radio­teatern.

Linus Tunström ville sätta upp en pjäs med en stark kvinnlig huvudroll. Och så hade han, efter att ha sett en uppsättning av Dostojevskijs Brott och straff, känt sig dragen till 1800-tals­berättelserna. De ställer ofta individerna inför svåra moraliska val, och visar att de val man gör, gör skillnad.

Liksom Per-Arne Bodin uppfattar Linus Tunström att Tolstoj tar avstånd från Annas val.

– Men han skriver så bra och så kraftfullt att man kan identifiera sig med och känna sympati för Anna och hennes livslängtan.

Anna Karenina publicerades först som följetong i en rysk tidskrift mellan 1873 och 1877. Det var en tid då moral och livsvillkor var helt annorlunda mot nu.

– Ändå känner vi igen oss i hur människorna reagerar och handlar. Psykologin håller än i dag, säger Per-Arne Bodin.

Lev Tolstojs sätt att skriva i många avsnitt, som i en tv-serie, tror han också bidrar till att nutidens människor har lätt att ta till sig boken.

På Uppsala stadsteater bar skåde­spelarna kläder från femtio- eller sextio­talet. Modernt, men ändå en nära forntid då könsroller och sociala konventioner var mer uttalade än i dag, säger Linus Tunström.

Majgull Axelsson framhåller hur begränsat kvinnornas liv är i romanen. De är till och med bifigurer i sina egna liv. Men hon tycker sig ändå skymta ett drag av feminism hos författaren.

– Jag tror att Tolstoj såg kvinnor på ett annat sätt än andra på den tiden. De skulle inte bara spela rollen att behaga. Han såg deras personlighet.

Hon säger att hon funderade mycket över Anna och det liv som den ryska överklassen levde, över att männi­skornas handlingsutrymme var så litet.

– Och att hon förlorar sitt barn. Jag undrade om kärleken var värd det.

För Majgull Axelsson är barnens situation det mest intressanta i romanen. Anna Karenina har en son med sin make, och får en dotter tillsammans med Vronskij. Sonen överger hon och dottern förmår hon inte älska.

– Även de vuxna gestalterna är i någon mån övergivna barn. Inte till det yttre, men känslomässigt.

Tolstoj själv var knappast medveten om att han skildrade övergivna barn.

– Författare vet sällan vad de skriver… undertecknat »en som vet«, säger Majgull Axelsson. 

Ämnen: Kultur
Anna Karenina – filmer i urval

Stumfilmer

 • 1910: Tyskland
 • 1911: Ryssland (M. Sorottjina)
 • 1912: Frankrike (Jeanne Delvair)
 • 1914: Ryssland (Maria Germanova)
 • 1915: USA (Betty Nansen)
 • 1917: Italien.
 • 1918: Ungern (Irén Varsányi).
 • 1919: Tyskland (Lya Mara)
 • 1927: USA (Greta Garbo)

Ljudfilmer

 • 1935: USA (Greta Garbo)
 • 1937: Sovjet­unionen (Anna Tarasova)
 • 1948: Storbritannien (Vivien Leigh)
 • 1953: Sovjet­unionen (Anna Tarasova)
 • 1961: Storbritannien (tv-serie, Claire Bloom. Sean Connery spelar Vronskij.)
 • 1967: Sovjet­unionen (Tatiana Samojlova)
 • 1974: Sovjet­unionen (balett­film med Maja Plisetskaja)
 • 1974: Italien (Lea Massari)
 • 1975: Frankrike (Ljudmila Tjernina)
 • 1977: Storbritannien (Nicola Pagett)
 • 1985: USA (Jacqueline Bisset)
 • 1997: USA (Sophie Marceau)
 • 2000: Storbritannien (Helen McCrory)
 • 2009: Ryssland (Tatiana Drubitj)  
 • 2012: Storbritannien (Keira Knightley. Alicia Vikander och Bill Skarsgård har också roller.) 

Titelrollsinnehavarens namn inom parentes. Källa: www.ru.wikipedia.com

  

Bli den första att tycka till!
ArbetsmiljöNyhetEn forskargrupp från finländska Arbetshälsoinstitutet vill göra det enklare att upptäcka utmattningssyndrom, innan det leder till förlorad arbetsförmåga.
OmlokaliseringNyhetDe flesta av de myndigheter som föreslagits flytta verksamhet till Härnösand vill inte göra detta. Sida säger nej till att omlokalisera tjänster inom kommunikationsverksamheten, men erbjuder sig att i stället flytta tre andra tjänster till staden. Det framgår av remissvaren på utredningens om lokalisering av statlig verksamhet till Härnösand.
ArbetsrättNyhetEn handläggare vid Stockholms tingsrätt som åtalats för narkotikabrott avskedas efter beslut i personalansvarsnämnden. Nämnden anser i sitt beslut att handläggaren förbrukat arbetsgivarens förtroende.
Fördjupning: avtalsrörelsenFördjupningI år får 2,8 miljoner anställda nya avtal om löner och villkor. Först ut är parterna i industrin, och det avtal de träffar lär sätta nivån även för STs medlemmar. Men industrins ”märke” har försvagats de senaste åren och kritiker vill se den svenska lönebildningen förändras.
KollektivavtalNyhetDe svenska fackliga centralorganisationerna LO, TCO och Saco är på kollisionskurs med Europafacket när det gäller minimilöner. De tre är starkt kritiska till att Europafacket i ett samrådssvar förordar att minimilöner införs inom EU.
KronofogdenNyhetUnder 2019 drev Kronofogden in nära 13 miljarder kronor, skriver myndigheten i sin årsredovisning för 2019. Det var 1,1 miljard kronor mer än 2018 och den högsta siffran någonsin.
ArbetsmiljöNyhetStress och bristande kunskap ligger bakom att förebyggande arbetsmiljöåtgärder inte vidtas. Det är orsaken till många av dödsolyckorna på svenska arbetsplatser, enligt en analys från Arbetsmiljöverket.
ARBETSMILJÖNyhetSymtom på depression som nedstämdhet, koncentrationssvårigheter och brist på energi kan leda till färre år i arbetslivet, visar en ny dansk studie.
DiskrimineringNyhetDiskrimineringslagen är inte är tillräckligt ändamålsenlig och inte tillräckligt effektiv, skriver diskrimineringsombudsmannen Agneta Broberg i myndighetens årsredovisning. Därför behöver den ses över, anser hon.
ArbetsmarknadNyhetNyanlända män har i större utsträckning subventionerad anställning, medan kvinnor i stället fortsätter i förberedande insatser, enligt en rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitiska studier, IFAU.
rättsväsendetNyhetTvå jurister i Göteborg har startat en organisation som kostnadsfritt ska hjälpa personer som anser sig oskyldigt dömda. Oskyldighetsprojektet är en ideell organisation efter en amerikansk förebild.
KriminalvårdenNyhetKriminalvårdens generaldirektör Stefan Strömberg har beslutat att säga upp de lokala kollektivavtalen på myndigheten. Arbetsgivaren vill ha nya avtal som bättre motsvarar Kriminalvårdens behov, och som är anpassade till det centrala avtalet för myndigheterna. STs avdelningsordförande Per Sunneborn är inte förvånad, säger han till Publikt.
MedlingsinstitutetNyhetTrots stor medial uppmärksamhet kring förra årets hamnkonflikt och pilotstrejken sammanfattar Medlingsinstitutet förra året som lugnt. Generaldirektören Irene Wennemo anser att arbetsmarknadens parter tar ansvar. Nu blickar man framåt mot årets stora avtalsrörelse.
OmlokaliseringNyhetFyra av de fem statliga myndigheter som föreslagits flytta jobb till Härnösand är negativa till förslaget, rapporterar SVT. Den femte myndigheten har ännu inte lämnat sitt remissvar.
ArbetsmiljöNyhet Regionala skyddsombud bör få utökad tillträdesrätt till alla arbetsplatser som har kollektiv­avtal. Det skriver arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S, tillsammans med ordförandena för fackförbunden Byggnads och IF Metall på DN Debatt.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen har beslutat att återupprätta fast bemanning på kontoren i Pajala, Storuman, Vilhelmina, Jokkmokk och Hammarstrand. De fyra förstnämnda kontoren skulle enligt tidigare beslut enbart bemannas av tillrest personal för bokade möten, och kontoret i Hammarstrand skulle avvecklas.
ArbetsförmedlingenNyhetEn tidigare anställd vid Arbetsförmedlingen åtalsanmäls av myndigheten. Mannen ska enligt anmälan ha tagit emot 10 000 kronor för att hjälpa en arbetssökande med tillfälligt uppehållstillstånd att få jobb.
SocialförsäkringarNyhetAntalet personer som beviljats sjukersättning har enligt Försäkringskassans egen statistik aldrig varit så få som under förra året, skriver Arbetet. Totalt beviljades 5 478 personer sjukersättning under 2019.
MigrationsverketNyhetJustitiekanslern, JK, riktar kritik mot Migrationsverket för brister i samband med behandlingen av två asylsökande bröder från Afghanistan. Den ene brodern tog sitt liv när han fick avslag på asylansökan. Men JK anser inte att staten har något skadeståndsansvar för den kvarvarande yngre brodern.
StatsförvaltningNyhetI höstas efterlyste Riksrevisionen ett hårdare jobb från regeringens sida med att åtgärda problemen med föråldrade it-system hos myndigheter. Men regeringen, som nu har lämnat sitt svar till riksdagen, håller inte med och pekar på att flera åtgärder genomförts.
​SEXUELLA TRAKASSERIERNyhetParterna bör samverka för att få kollektivavtal som fokuserar på sexuella trakasserier, skriver juristen och tidigare jämställdhetsombudsmannen Lena Svenaeus i en rapport från tankesmedjan Arena Idé. Hon framhåller Kanadas fackföreningsrörelse som en inspirationskälla.
MigrationsverketNyhetEn anställd vid Migrationsverket i Malmö som arbetade med att ge stöd till nyanlända asylsökande har dömts till fängelse för grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott och rattfylleri. Myndigheten ser allvarligt på brotten och vill avskeda mannen.
DigitaliseringNyhetTCO drar nu igång en stor utbildningssatsning, riktad till hundratals medlemmar i tre medlemsförbund. Satsningen görs i samarbete med innovationsstiftelsen Nesta och Google i fem europeiska länder.
MutorNyhetEn tjänsteman på Transportstyrelsen har enligt Dagens Nyheter åtalsanmälts för misstänkt mutbrott. Men utredningen lades ned sedan preskriptionstiden gått ut. Tjänstemannen arbetar fortfarande kvar vid myndigheten.
SPÅRTRAFIKENNyhetFågelbajs och dun gör arbetsmiljön ohälsosam på flera tunnelbanestationer i Stockholm. Vid en station har man tvingats stänga av luftkonditioneringen för att undvika att andas in partiklar, skriver huvudskyddsombudet i en anmälan till Arbetsmiljöverket.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen har hittills säkrat möjligheten till lokal närvaro på 99 av de 132 orter där myndigheten beslutat att avveckla kontor, enligt en ny rapport från myndigheten. Men ST inom Arbetsförmedlingen kritiserar att samarbetet med Statens servicecenter benämns som att man ”säkrat närvaron”.
POLISENNyhetJohanna Lindgrens provanställning vid Polisen avslutades med motiveringen att hon har dyslexi. Diskriminering, ansåg facket, som drev saken till Arbetsdomstolen. I början av mars kommer domen. ”Det är fortfarande mitt drömjobb, men jag har ingen tillit till Polisen som arbetsgivare längre”, säger Johanna Lindgren till Publikt.
DigitaliseringNyhetEfter en utvärdering föreslår Statskontoret att Digitaliseringsrådets kansli avvecklas och att den rådgivande uppgiften överförs till Regeringskansliet. Vissa andra uppgifter kan övertas av Myndigheten för digital förvaltning, anser Statskontoret.
SCBNyhetDen bristande kvaliteten i SCBs underlag har medfört fel som gjort att arbetskraftsundersökningarna har påverkats på ett allvarligt sätt, konstaterar myndigheten i en rapport till regeringen.
SPÅRTRAFIKENNyhetST och Arriva har nått en uppgörelse om ersättning till en spårvagnsförare som nekats sjuklön under sjukutredning. ST ansåg att kollektivavtalets regler innebar att arbetsgivaren var skyldig att betala sjuklön – men Arriva höll inte med. ”Medlemmen ville ha ett avslut”, säger STs jurist Joakim Lindqvist till Publikt.
KriminalvårdenNyhetDomstolsverkets generaldirektör Martin Holmgren blir ny generaldirektör för Kriminalvården, meddelade justitieminister Morgan Johansson vid en presskonferens i dag. "Jag är mån om en god relation med de fackliga organisationerna", säger Martin Holmgren till Publikt.
StatsförvaltningNyhetRegeringen har gett Naturvårdsverket i uppdrag att se över och ge förslag på förändringar i miljöledningsförordningen. Syftet är att stärka de statliga myndigheternas miljöarbete.
DemokratiNyhetRegeringen har tillsatt en parlamentarisk utredning som ska utreda ett starkare skydd för demokratin och domstolarnas oberoende. I uppdraget ingår också att utreda möjligheterna för ett förbud mot medlemskap i terrororganisationer.
SCBNyhetYtterligare ett av de företag som SCB anlitar för att göra telefonintervjuer till sina undersökningar, Mind, har haft stora problem med leveranser och kvalitet, rapporterar SVT. Tidigare har myndigheten meddelat att man bryter med leverantören Evry på grund av kvalitetsproblem.
KriminalvårdenNyhetFacken inom Kriminalvården har i ett öppet brev uttryckt sin oro över beläggningssituationen och samtidigt riktat tuff kritik mot arbetsgivaren på flera punkter. Nu svarar ledningen på kritiken och lovar samtidigt nya platser med start redan under våren.
FörsäkringskassanNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar skarp kritik mot att Försäkringskassan inte lyckats få bukt med de långa handläggningstiderna inom omprövningsverksamheten – trots upprepade påtryckningar.