"Ministerstyre på Migrationsverket"

NYHET2004-01-21

De centrala förhandlingarna om övertalighet vid Migrationsverkets huvudkontor och Region Mitt är avslutade. – Allt verkade uppgjort från början, säger Lena Danås, ST.

– Arbetsgivaren lyssnade inte på oss. De verkade ha bestämt redan före förhandlingarna hur det skulle se ut, säger STs ombudsman Lena Danås.

Med arbetsgivarens indelning i turordningskretsar blir fler av de handläggare med lång anställningstid av med sina jobb än med STs förslag.

– Vi var varken överens om storleken på medelsbristen eller indelningen i turordningskretsar. Vi fick inte heller det ekonomiska underlag vi behövde för att analysera medelsbristen. Men det kommer till en punkt där det inte lönar sig att fortsätta förhandlingarna. Det är arbetsgivaren som förfogar över besluten, säger Lena Danås.

Enligt beräkningarna sägs 78 personer upp från Region Mitt och 26 från huvudkontoret. Omplaceringar och annat kan innebära att siffran blir något lägre.

STs avdelningsordförande, Helmut Moser, tycker att hela processen med besparingar och omorganisation är orimlig. Något som bland annat beror på chefsbytet.

– Vi är utsatta för ministerstyre. Vår tillförordnade generaldirektör Lars Påhlsson är tillsatt av det departement där hans företrädare Barbro Holmberg är migrationsminister. Då Påhlsson ska återgå till departementet är det svårt för honom att agera självständigt.

Nedskärningarna kommer att leda till förlängda handläggningstider, säger Helmut Moser.

– Det orimliga är att departementets krav på oss är högre än vad vi kan åstadkomma. Ändå skär man ner på personalen.

Turordning

Enligt det statliga turordningsavtalet ska indelning i turordningskretsar utgå från vilka som har i huvudsak jämförbara arbetsuppgifter hos myndigheten på den ort där arbetsbristen finns.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA