Annons:
Författare
Kultur
AVBirgitta Haglund0 kommentarerTyck till!

Montelius rymmer hemifrån i en lådbil

Nu romandebuterar dramatikern Martina Montelius med en berättelse om en egensinnig fyraåring som genomskådar vuxenvärlden. Barnet är nedlåtande, dömande, elitistiskt och föraktfullt – och oerhört ensamt.
Förläggaren ville inte ta bort något ur Martina Montelius roman. »Det ovanliga är att det inte finns någon konstnärlig kompromiss med den här boken. Jag kommer alltid att stå för den«, säger hon. Foto: Andreas Dienert.

Att kalla Martina Montelius för en språklig ekvilibrist är ingen överdrift. Hon har spänst i språket, går i gång på ord som »miljöstuga«, »kretsloppsrum« och det egenkomponerade »främlingsleguan« – såväl som på det högstämt poetiska.

Hennes framtoning är direkt. Hon har något oförutsägbart över sig, unge­fär som hennes texter – hisnande i sina krockar mellan högt och lågt. Titt som tätt får hon något skälmskt i blicken. Lite full i sjutton, sådär. Men i nästa stund är hon allvarlig. I pressmeddelandet till Främlingsleguanen beskriver hon sig som »en gammelgädda i landsflykt«, vilket är taget ur en av hennes tidiga pjäser. Hon har skrivit åtskilliga. Numera har hon tagit över ledarskapet för Teater Brunnsgatan Fyra i Stockholm, efter sin mamma Kristina Lugn.

– Jag är den där stora gamla gäddan som inte vill nappa, utan som gömmer sig i vassen, säger Martina Montelius.

Hennes debutroman är tveklöst tragi­komisk. Berättarjaget är en fyra och ett halvt år gammal flicka som säger upp sig från dagis. Det vill säga, alla som hittills har läst texten har utgått från att det är en flicka, berättar Martina Montelius, men faktum är att hon aldrig könsbestämmer barnet.

Nåväl, flickan – Martina Montelius pratar i intervjun ändå om barnet som »hon« – lever ensam med något så otippat som en leguan. Som läsa­re vet man inte om det hon berättar faktiskt har hänt, eller om det är hennes fantasier. En sak är dock säker: hon är utsatt, men inget offer. Tvärtom, hon är ett kompetent barn. Därtill högfärdig och förnumstig. Ord som »erfara«, »avträde« och »emedan« rullar utan vidare ur hennes mun. Sina föräldrar, upptagna och synnerligen frånvarande, kallar hon distanserande nog för »upphovsmän«.

Martina Montelius ville skriva om ett barn som inte har tillgång till sina föräldrar.

– Annars är det oundvikligt att skildringen börjar handla om föräldrarna. Men om man tar bort dem, vad blir då kvar? Hur mycket är färdigt hos en människa från början?

Vad är bokens kärna?

– Att vuxna kan vara rädda för vissa barn, för att barnet ser rakt igenom dem.

Långt ifrån alla vuxna kan »prata normalt« med barn, menar Martina Montelius, vissa tror att de måste fjanta till sig.

– Det är att applicera en identitet på barnen, där de förväntas gilla allt som är glättigt, uppsluppet och grunt. De ska inte veta något om läskiga saker som självmord.

Hon försöker beskriva bokens huvud­person:

– Barnet gillar att vara i fred. Det har att göra med att hon har väldigt starka synpunkter på sin omgivning, framför ­allt på vuxna. Boken slutar med att hon konstaterar att hon inte är tillräckligt dum och att det är därför folk är rädda för henne. Det skapar en extremt stor ensamhet hos henne.

Flickan längtar efter större intellektuell stimulans i sina relationer, sin ålder till trots. Martina Montelius tycker att det finns något otäckt över henne.

– Hon är nedlåtande, dömande, elitis­tisk och föraktfull. Men om man är sådär liten och ensam, så kan man inte begära att empatin ska vara på topp.

Själv satte Martina Montelius som sjuåring skol­psykologen på plats, när hon tyckte att han kläckte ur sig förutsägbara floskler om hur barn ska vara.

Hur mycket identifierar du dig med romanjaget?

– Jag känner igen mig jättemycket i hennes sätt att isolera sig. Men hon är mycket mer föraktfull än jag var som barn.

Drivkrafterna i Martina Montelius skrivande varierar.

– I den här boken ville jag skriva något helt och hållet på mina egna villkor.

Hur fick du idén till boken?

– En sömnlös natt öppnade jag ett tomt dokument i datorn och började skriva. Planlöst. Det blev de tjugo förs­ta sidorna.

När Johan Hilton, förlagschef på Atlas, så småningom läste sidorna från den sömnlösa natten blev han överförtjust och uppmanade henne att fortsätta. Han har befriat hennes skrivande, säger hon, eftersom han inte har velat censurera något.

– Det ovanliga är att det inte finns någon konstnärlig kompromiss med den här boken. Jag kommer alltid att stå för den.

Skillnaden mellan att skriva en pjäs och en roman beskriver hon som milsvid.

– En pjäs är del av en större helhet och tanken är att andra ska bygga vidare på den. Men min roman kommer alltid att se ut så här. För mig är det en otrolig frihetskänsla, att inte behöva vara så otroligt ödmjuk inför andras åsikter.

Hon behöver över huvud taget inte ta hänsyn till människors synpunkter på texten, säger hon.

– Det är som att ha rymt hemifrån i en lådbil, säger hon, formar händerna till en långnäsa och viftar retfullt med fingrarna. Nananananaana! 

Bli den första att tycka till!
OmlokaliseringNyhetDe flesta av de myndigheter som föreslagits flytta verksamhet till Härnösand vill inte göra detta. Sida säger nej till att omlokalisera tjänster inom kommunikationsverksamheten, men erbjuder sig att i stället flytta tre andra tjänster till staden. Det framgår av remissvaren på utredningens om lokalisering av statlig verksamhet till Härnösand.
ArbetsrättNyhetEn handläggare vid Stockholms tingsrätt som åtalats för narkotikabrott avskedas efter beslut i personalansvarsnämnden. Nämnden anser i sitt beslut att handläggaren förbrukat arbetsgivarens förtroende.
KollektivavtalNyhetDe svenska fackliga centralorganisationerna LO, TCO och Saco är på kollisionskurs med Europafacket när det gäller minimilöner. De tre är starkt kritiska till att Europafacket i ett samrådssvar förordar att minimilöner införs inom EU.
Fördjupning: avtalsrörelsenFördjupningI år får 2,8 miljoner anställda nya avtal om löner och villkor. Först ut är parterna i industrin, och det avtal de träffar lär sätta nivån även för STs medlemmar. Men industrins ”märke” har försvagats de senaste åren och kritiker vill se den svenska lönebildningen förändras.
KronofogdenNyhetUnder 2019 drev Kronofogden in nära 13 miljarder kronor, skriver myndigheten i sin årsredovisning för 2019. Det var 1,1 miljard kronor mer än 2018 och den högsta siffran någonsin.
ArbetsmiljöNyhetStress och bristande kunskap ligger bakom att förebyggande arbetsmiljöåtgärder inte vidtas. Det är orsaken till många av dödsolyckorna på svenska arbetsplatser, enligt en analys från Arbetsmiljöverket.
ARBETSMILJÖNyhetSymtom på depression som nedstämdhet, koncentrationssvårigheter och brist på energi kan leda till färre år i arbetslivet, visar en ny dansk studie.
DiskrimineringNyhetDiskrimineringslagen är inte är tillräckligt ändamålsenlig och inte tillräckligt effektiv, skriver diskrimineringsombudsmannen Agneta Broberg i myndighetens årsredovisning. Därför behöver den ses över, anser hon.
ArbetsmarknadNyhetNyanlända män har i större utsträckning subventionerad anställning, medan kvinnor i stället fortsätter i förberedande insatser, enligt en rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitiska studier, IFAU.
rättsväsendetNyhetTvå jurister i Göteborg har startat en organisation som kostnadsfritt ska hjälpa personer som anser sig oskyldigt dömda. Oskyldighetsprojektet är en ideell organisation efter en amerikansk förebild.
KriminalvårdenNyhetKriminalvårdens generaldirektör Stefan Strömberg har beslutat att säga upp de lokala kollektivavtalen på myndigheten. Arbetsgivaren vill ha nya avtal som bättre motsvarar Kriminalvårdens behov, och som är anpassade till det centrala avtalet för myndigheterna. STs avdelningsordförande Per Sunneborn är inte förvånad, säger han till Publikt.
MedlingsinstitutetNyhetTrots stor medial uppmärksamhet kring förra årets hamnkonflikt och pilotstrejken sammanfattar Medlingsinstitutet förra året som lugnt. Generaldirektören Irene Wennemo anser att arbetsmarknadens parter tar ansvar. Nu blickar man framåt mot årets stora avtalsrörelse.
OmlokaliseringNyhetFyra av de fem statliga myndigheter som föreslagits flytta jobb till Härnösand är negativa till förslaget, rapporterar SVT. Den femte myndigheten har ännu inte lämnat sitt remissvar.
ArbetsmiljöNyhet Regionala skyddsombud bör få utökad tillträdesrätt till alla arbetsplatser som har kollektiv­avtal. Det skriver arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S, tillsammans med ordförandena för fackförbunden Byggnads och IF Metall på DN Debatt.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen har beslutat att återupprätta fast bemanning på kontoren i Pajala, Storuman, Vilhelmina, Jokkmokk och Hammarstrand. De fyra förstnämnda kontoren skulle enligt tidigare beslut enbart bemannas av tillrest personal för bokade möten, och kontoret i Hammarstrand skulle avvecklas.
ArbetsförmedlingenNyhetEn tidigare anställd vid Arbetsförmedlingen åtalsanmäls av myndigheten. Mannen ska enligt anmälan ha tagit emot 10 000 kronor för att hjälpa en arbetssökande med tillfälligt uppehållstillstånd att få jobb.
SocialförsäkringarNyhetAntalet personer som beviljats sjukersättning har enligt Försäkringskassans egen statistik aldrig varit så få som under förra året, skriver Arbetet. Totalt beviljades 5 478 personer sjukersättning under 2019.
MigrationsverketNyhetJustitiekanslern, JK, riktar kritik mot Migrationsverket för brister i samband med behandlingen av två asylsökande bröder från Afghanistan. Den ene brodern tog sitt liv när han fick avslag på asylansökan. Men JK anser inte att staten har något skadeståndsansvar för den kvarvarande yngre brodern.
StatsförvaltningNyhetI höstas efterlyste Riksrevisionen ett hårdare jobb från regeringens sida med att åtgärda problemen med föråldrade it-system hos myndigheter. Men regeringen, som nu har lämnat sitt svar till riksdagen, håller inte med och pekar på att flera åtgärder genomförts.
​SEXUELLA TRAKASSERIERNyhetParterna bör samverka för att få kollektivavtal som fokuserar på sexuella trakasserier, skriver juristen och tidigare jämställdhetsombudsmannen Lena Svenaeus i en rapport från tankesmedjan Arena Idé. Hon framhåller Kanadas fackföreningsrörelse som en inspirationskälla.
MigrationsverketNyhetEn anställd vid Migrationsverket i Malmö som arbetade med att ge stöd till nyanlända asylsökande har dömts till fängelse för grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott och rattfylleri. Myndigheten ser allvarligt på brotten och vill avskeda mannen.
DigitaliseringNyhetTCO drar nu igång en stor utbildningssatsning, riktad till hundratals medlemmar i tre medlemsförbund. Satsningen görs i samarbete med innovationsstiftelsen Nesta och Google i fem europeiska länder.
MutorNyhetEn tjänsteman på Transportstyrelsen har enligt Dagens Nyheter åtalsanmälts för misstänkt mutbrott. Men utredningen lades ned sedan preskriptionstiden gått ut. Tjänstemannen arbetar fortfarande kvar vid myndigheten.
SPÅRTRAFIKENNyhetFågelbajs och dun gör arbetsmiljön ohälsosam på flera tunnelbanestationer i Stockholm. Vid en station har man tvingats stänga av luftkonditioneringen för att undvika att andas in partiklar, skriver huvudskyddsombudet i en anmälan till Arbetsmiljöverket.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen har hittills säkrat möjligheten till lokal närvaro på 99 av de 132 orter där myndigheten beslutat att avveckla kontor, enligt en ny rapport från myndigheten. Men ST inom Arbetsförmedlingen kritiserar att samarbetet med Statens servicecenter benämns som att man ”säkrat närvaron”.
POLISENNyhetJohanna Lindgrens provanställning vid Polisen avslutades med motiveringen att hon har dyslexi. Diskriminering, ansåg facket, som drev saken till Arbetsdomstolen. I början av mars kommer domen. ”Det är fortfarande mitt drömjobb, men jag har ingen tillit till Polisen som arbetsgivare längre”, säger Johanna Lindgren till Publikt.
DigitaliseringNyhetEfter en utvärdering föreslår Statskontoret att Digitaliseringsrådets kansli avvecklas och att den rådgivande uppgiften överförs till Regeringskansliet. Vissa andra uppgifter kan övertas av Myndigheten för digital förvaltning, anser Statskontoret.
SCBNyhetDen bristande kvaliteten i SCBs underlag har medfört fel som gjort att arbetskraftsundersökningarna har påverkats på ett allvarligt sätt, konstaterar myndigheten i en rapport till regeringen.
SPÅRTRAFIKENNyhetST och Arriva har nått en uppgörelse om ersättning till en spårvagnsförare som nekats sjuklön under sjukutredning. ST ansåg att kollektivavtalets regler innebar att arbetsgivaren var skyldig att betala sjuklön – men Arriva höll inte med. ”Medlemmen ville ha ett avslut”, säger STs jurist Joakim Lindqvist till Publikt.
KriminalvårdenNyhetDomstolsverkets generaldirektör Martin Holmgren blir ny generaldirektör för Kriminalvården, meddelade justitieminister Morgan Johansson vid en presskonferens i dag. "Jag är mån om en god relation med de fackliga organisationerna", säger Martin Holmgren till Publikt.
StatsförvaltningNyhetRegeringen har gett Naturvårdsverket i uppdrag att se över och ge förslag på förändringar i miljöledningsförordningen. Syftet är att stärka de statliga myndigheternas miljöarbete.
DemokratiNyhetRegeringen har tillsatt en parlamentarisk utredning som ska utreda ett starkare skydd för demokratin och domstolarnas oberoende. I uppdraget ingår också att utreda möjligheterna för ett förbud mot medlemskap i terrororganisationer.
SCBNyhetYtterligare ett av de företag som SCB anlitar för att göra telefonintervjuer till sina undersökningar, Mind, har haft stora problem med leveranser och kvalitet, rapporterar SVT. Tidigare har myndigheten meddelat att man bryter med leverantören Evry på grund av kvalitetsproblem.
KriminalvårdenNyhetFacken inom Kriminalvården har i ett öppet brev uttryckt sin oro över beläggningssituationen och samtidigt riktat tuff kritik mot arbetsgivaren på flera punkter. Nu svarar ledningen på kritiken och lovar samtidigt nya platser med start redan under våren.
FörsäkringskassanNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar skarp kritik mot att Försäkringskassan inte lyckats få bukt med de långa handläggningstiderna inom omprövningsverksamheten – trots upprepade påtryckningar.