Annons:
Jazzklubben Faschings lokaler i Stockholms centrum fylls under lunchrasten av danssugna.Bild:Lina Haskel
Lunchdans
Kultur
AVJenny Damberg0 kommentarerTyck till!

Nattklubb mitt på dagen

En nattklubb, med öppet bara klockan tolv till ett. Mitt på dagen. Det är konceptet bakom Lunch Beat, dansklubben som sedan starten i Stockholm för fyra år sedan har spridit sig över världen.
Molly Ränge, initiativtagare till Lunch Beat.Bild:Lina Haskel
Arbetskamraterna Johan Timander, Ellika Skohg och Malin Karlsson släpper loss när dansklubben Lunch Beat ordnar »lunchnattklubb«.Bild:Lina Haskel

Det gäller att tänka utanför lunch­lådan.

Dörren till anrika jazzklubben Fasching är uppslagen. Medan klockan närmar sig tolv ringlar sig kön uppför trappan. Gästerna betalar inträde, hänger av sig i garderoben och en del byter om till medhavda gympa­skor. I baren serveras vatten och wraps.

Det är tisdag lunch, en grå vårdag i Stockholm. På programmet står en timmes intensiv dans, i dag till house-DJ:erna Silikon Seeds. Kollegerna Malin Karlsson och Ellika Skohg är här för andra gången. De småtrampar i takt till musiken medan de tuggar i sig det sista av falafelwrappen.

– Den energi vi fick förra gången – det liknar inget annat, säger Ellika Skohg.

Är det som ett träningspass, eller en timme på klubb?

– Nejnejnej, det är inte alls som träning! Det är det som är så fint. Det är verkligen en nattklubb, fast på dagen. Alla går in för det så hårt.

Klubben Lunch Beat har arrangerats sedan 2010, när initiativtagaren Molly Ränge fick en vision.

– Jag såg framför mig hur vi som egentligen var klubbkids, men jobbade på kontor, skulle välla upp ur stadens hemliga utrymmen klockan ett, alldeles svettiga, berättar hon.

Hon skapade ett manifest, med filmen Fight Clubsom förlaga. Den förs­ta regeln är avgörande: Om det är ditt förs­ta Lunch Beat, så måste du dansa. Första gången, säger hon, samlades 14 personer i ett garage under Hötorget. Snart var de betydligt fler.

– Nästan omedelbart blev Lunch Beat en plats där olika människor blandas, någonting utanför den gängse klubbkulturen.

Mycket tack vare det tydliga mani­festet kom Lunch Beat att spridas till fler städer, världen över. Inom ramarna – en timme, mitt på dagen
– varierar formatet med de lokala arran­görerna. Lunch Beat kan lika gärna vara ett gäng 60-plussare som samlas i en förstad till San Francisco som 300 sydkoreanska ungdomar som simultant genomför en popkoreo­grafi i Seoul.

– Det känns fantastiskt att ha skapat något som innebär en mäktig upplevelse i arbetslivet för så många, säger Molly Ränge.

På Dansens hus, inte långt från Fa­sching, står personalentrén öppen. Att delta i Shake It Out, som konceptet kallas, är gratis och öppet för alla. Shake It Out går kort sagt ut på att skaka loss till slagkraftig popmusik. Enkla rörelser som ska »återställa« kroppens rörelsemönster.

– Det ser ut som att ni är på disko och har en grym kväll, summerar initiativtagaren, dansproducenten Tove Sahlin, efter passet.

Då har deltagarna skakat loss under lysrören, var och en på sitt sätt i drygt en timmes tid. Stående, sittande, liggande, på huvudet eller i flygande fläng. Barfota eller i strumpor. Allt svettigare.

Denna förmiddag är emellertid – reportern oräknad – samtliga närvarande i någon mening professionella. Antingen som dansare, eller lärare. De flesta är anställda i Cullbergbaletten och deltar som ett led i en workshop. Det är svårt att locka allmänheten, konstaterar Tove Sahlin. Hon skulle vilja flytta shake-sessionerna till arbets­platser, för att avdramatisera aktiviteten.

Men nu är vi på Dansens Hus. Dansarna som har det här som arbetsplats, vad skulle de tycka om att få besök av en otränad allmänhet i sin repetitionssal? Jo då, bra, nickar samtliga.

– Om man är professionell eller inte spelar ingen roll. Det handlar om hur mycket du går in för det, säger Cullbergbalettens Daniel Sjökvist.

Intresset för att dansa mitt på dagen tycks bara öka. Enligt arran­görerna av Lunch Beat har liknande lunch­discon genomförts i över 90 städer sedan 2010. Initiativtagaren Molly Ränge arbetar till vardags som kommu­nikationschef hos en apptillverkare. Det var på sätt och vis karriären som gav impulsen till Lunch Beat. Som åldrande klubbkid såg hon möjligheterna till utgång tryta.

– Om man älskar att jobba och älskar att klubba så uppstår det en konflikt. Jobbar man 60-timmarsveckor har man inte ork att gå ut. Och är man ute och klubbar hela helgen är man inte där man bör vara klockan 8 på måndag morgon.

Klubbkulturen har hunnit bli medelålders i Sverige. Lunch Beat-besökaren Johan Timander bekräftar bilden av att livspusslet är svårt att häkta samman med nattlivsditot. Bosatt utanför stan, med barn, blir det hart när aldrig av att han går ut. På 1980-talet var Johan Timander däremot aktiv inom Stockholms gryende housescen.

– Då handlade klubblivet lika mycket om dejting, om klubben som mötesplats och om frigörelse som om själva musiken. Det här är helt annorlunda, det handlar bara om dans. 

Här hittar du mer information
Bli den första att tycka till!
StatsförvaltningNyhetStatskontoret vill uppmärksamma jävsproblematiken i offentlig förvaltning. Myndigheten har därför tagit fram en skrift som vänder sig till chefer och medarbetare i både statliga och kommunala förvaltningsmyndigheter.
MigrationsverketNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Migrationsverket för att myndigheten skickat ut ett beslut som inte var komplett, utan att informera mottagaren att det fanns fler än en sida i beslutet.
STNyhetFörra året minskade antalet yrkesverksamma medlemmar med över 600. Trots det slog förbundet rekord med drygt 10 000 medlemsinträden totalt. ”Hade inte katastrofen på Arbetsförmedlingen hänt så hade vi ökat ganska mycket”, säger STs förbundsordförande Britta Lejon till Publikt.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
PolisenNyhetFrån slutet av februari blir sex månaders aspirantutbildning en obligatorisk del av polisutbildningen för civilanställda inom polisen. Syftet är att göra utbildningen bättre och mer användbar för Polisen och Säpo.
StatsförvaltningNyhetEkonomistyrningsverket, ESV, och Statskontoret bjuder in myndigheter att delta i ett projekt för att effektivisera myndigheternas administration. Målet är att ta fram en modell för att analysera myndigheternas administration.
RättsväsendetNyhetI en lagrådsremiss föreslår regeringen ett förbud att sprida bilder som tagits under rättegångar. Förslaget ska förhindra att olagliga bilder kommer ut och sprids på sociala medier.
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.