Annons:
Jazzklubben Faschings lokaler i Stockholms centrum fylls under lunchrasten av danssugna.Bild:Lina Haskel
Lunchdans
Kultur
AVJenny Damberg0 kommentarerTyck till!

Nattklubb mitt på dagen

En nattklubb, med öppet bara klockan tolv till ett. Mitt på dagen. Det är konceptet bakom Lunch Beat, dansklubben som sedan starten i Stockholm för fyra år sedan har spridit sig över världen.
Molly Ränge, initiativtagare till Lunch Beat.Bild:Lina Haskel
Arbetskamraterna Johan Timander, Ellika Skohg och Malin Karlsson släpper loss när dansklubben Lunch Beat ordnar »lunchnattklubb«.Bild:Lina Haskel

Det gäller att tänka utanför lunch­lådan.

Dörren till anrika jazzklubben Fasching är uppslagen. Medan klockan närmar sig tolv ringlar sig kön uppför trappan. Gästerna betalar inträde, hänger av sig i garderoben och en del byter om till medhavda gympa­skor. I baren serveras vatten och wraps.

Det är tisdag lunch, en grå vårdag i Stockholm. På programmet står en timmes intensiv dans, i dag till house-DJ:erna Silikon Seeds. Kollegerna Malin Karlsson och Ellika Skohg är här för andra gången. De småtrampar i takt till musiken medan de tuggar i sig det sista av falafelwrappen.

– Den energi vi fick förra gången – det liknar inget annat, säger Ellika Skohg.

Är det som ett träningspass, eller en timme på klubb?

– Nejnejnej, det är inte alls som träning! Det är det som är så fint. Det är verkligen en nattklubb, fast på dagen. Alla går in för det så hårt.

Klubben Lunch Beat har arrangerats sedan 2010, när initiativtagaren Molly Ränge fick en vision.

– Jag såg framför mig hur vi som egentligen var klubbkids, men jobbade på kontor, skulle välla upp ur stadens hemliga utrymmen klockan ett, alldeles svettiga, berättar hon.

Hon skapade ett manifest, med filmen Fight Clubsom förlaga. Den förs­ta regeln är avgörande: Om det är ditt förs­ta Lunch Beat, så måste du dansa. Första gången, säger hon, samlades 14 personer i ett garage under Hötorget. Snart var de betydligt fler.

– Nästan omedelbart blev Lunch Beat en plats där olika människor blandas, någonting utanför den gängse klubbkulturen.

Mycket tack vare det tydliga mani­festet kom Lunch Beat att spridas till fler städer, världen över. Inom ramarna – en timme, mitt på dagen
– varierar formatet med de lokala arran­görerna. Lunch Beat kan lika gärna vara ett gäng 60-plussare som samlas i en förstad till San Francisco som 300 sydkoreanska ungdomar som simultant genomför en popkoreo­grafi i Seoul.

– Det känns fantastiskt att ha skapat något som innebär en mäktig upplevelse i arbetslivet för så många, säger Molly Ränge.

På Dansens hus, inte långt från Fa­sching, står personalentrén öppen. Att delta i Shake It Out, som konceptet kallas, är gratis och öppet för alla. Shake It Out går kort sagt ut på att skaka loss till slagkraftig popmusik. Enkla rörelser som ska »återställa« kroppens rörelsemönster.

– Det ser ut som att ni är på disko och har en grym kväll, summerar initiativtagaren, dansproducenten Tove Sahlin, efter passet.

Då har deltagarna skakat loss under lysrören, var och en på sitt sätt i drygt en timmes tid. Stående, sittande, liggande, på huvudet eller i flygande fläng. Barfota eller i strumpor. Allt svettigare.

Denna förmiddag är emellertid – reportern oräknad – samtliga närvarande i någon mening professionella. Antingen som dansare, eller lärare. De flesta är anställda i Cullbergbaletten och deltar som ett led i en workshop. Det är svårt att locka allmänheten, konstaterar Tove Sahlin. Hon skulle vilja flytta shake-sessionerna till arbets­platser, för att avdramatisera aktiviteten.

Men nu är vi på Dansens Hus. Dansarna som har det här som arbetsplats, vad skulle de tycka om att få besök av en otränad allmänhet i sin repetitionssal? Jo då, bra, nickar samtliga.

– Om man är professionell eller inte spelar ingen roll. Det handlar om hur mycket du går in för det, säger Cullbergbalettens Daniel Sjökvist.

Intresset för att dansa mitt på dagen tycks bara öka. Enligt arran­görerna av Lunch Beat har liknande lunch­discon genomförts i över 90 städer sedan 2010. Initiativtagaren Molly Ränge arbetar till vardags som kommu­nikationschef hos en apptillverkare. Det var på sätt och vis karriären som gav impulsen till Lunch Beat. Som åldrande klubbkid såg hon möjligheterna till utgång tryta.

– Om man älskar att jobba och älskar att klubba så uppstår det en konflikt. Jobbar man 60-timmarsveckor har man inte ork att gå ut. Och är man ute och klubbar hela helgen är man inte där man bör vara klockan 8 på måndag morgon.

Klubbkulturen har hunnit bli medelålders i Sverige. Lunch Beat-besökaren Johan Timander bekräftar bilden av att livspusslet är svårt att häkta samman med nattlivsditot. Bosatt utanför stan, med barn, blir det hart när aldrig av att han går ut. På 1980-talet var Johan Timander däremot aktiv inom Stockholms gryende housescen.

– Då handlade klubblivet lika mycket om dejting, om klubben som mötesplats och om frigörelse som om själva musiken. Det här är helt annorlunda, det handlar bara om dans. 

Här hittar du mer information
Bli den första att tycka till!
STNyhetST samlar sina försäkringar när man nu byter försäkringsbolag. Lägre premier och högre ersättningsnivåer är de främsta anledningarna till bytet, enligt STs ekonomichef Minna Engberg.
MYNDIGHETEN FÖR ARBETSMILJÖKUNSKAPNyhetGeneraldirektören för Myndigheten för arbetsmiljökunskap utlovar skyndsamma insatser för arbetsmiljön på myndigheten, sedan skyddsombudet gjort en anmälan med allvarlig kritik om stress, otydligt uppdrag och brister i ledarskapet.
LÖNERNyhetNär regeringen nyligen fattade beslut om nya löner för myndighetschefer fick generaldirektör Lena Erixon på Trafikverket återigen den högsta lönen. Men vad tjänar din myndighetschef? Publikt har hela listan.
Fördjupning: TjänstemannaansvarFördjupningPolitikerna i riksdagen vill att det ska bli lättare att straffa myndighetsanställda som begår fel i tjänsten. Men facken kämpar emot, och forskare är inte övertygade.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens interna personaltidning På Jobbet läggs ned i september. I ett meddelande på myndighetens intranät beskrivs att Arbetsförmedlingen vill växla från print till digital kommunikation.
A-kassanNyhetErsättningen från a-kassan bör trappas ned kraftigare och snabbare. Det framgår av ett tilläggsdirektiv som regeringen beslutat om till utredningen om en ny arbetslöshetsförsäkring för fler.
POLISENNyhetPå vissa orter är det månadslång kö för att göra nytt pass. För personalen på en del expeditioner är arbetssituationen ansträngd med stress och små möjligheter till raster, enligt passhandläggare som Publikt har talat med.
ArbetsrättNyhetI går beslutade riksdagen att förändra reglerna om strejkrätt från 1 augusti i år. Lagändringen innebär att fredsplikten utökas på arbetsplatser där det finns kollektivavtal.
ArbetsrättNyhetAnställningsskyddet förlängs från 67 till 69 års ålder, beslutade riksdagen i går. De nya reglerna införs stegvis.
StatsförvaltningNyhetFörsäkringskassan och Kriminalvården är de myndigheter som välkomnat flest nya tillsvidareanställda medarbetare hittills under 2019, drygt 1 000 anställda vardera. Enligt Thomas Åding, vice ordförande för ST inom Försäkringskassan, handlar det främst om att täcka upp för dem som slutat.
LÖNERNyhetUnder 2018 tjänade kvinnor i genomsnitt 89,3 procent av männens genomsnittslön, visar Medlingsinstitutets årsstatistik. Skillnaden förklaras till största delen av att män har mer välbetalda yrken.
Statliga bolagNyhetFör första gången någonsin är mer än varannan styrelseordförande i de statliga bolagen en kvinna. Värdet av de statligt ägda bolagen ökade under förra året med 60 miljarder kronor, enligt regeringens årliga redogörelse.
SpårtrafikNyhetFrån och med nästa sommar tar SJ över trafiken på ett antal sträckor i Norge från det norska spårtrafikbolaget Vy.
EnergimyndighetenNyhetEnergimyndigheten riggade en utlysning av stöd till energiomställning, där mottagaren av stödet var bestämd på förhand, skriver Dagens Nyheter. Enligt tidningen var processen med ansökningar bara en konstruktion för att kringgå regler. Nu har myndigheten tillsatt en intern utredning.
StatsförvaltningNyhetRegeringens styrning av statsförvaltningen präglas av motstående tendenser. Samtidigt som regeringen vill minska detaljstyrningen vill den ha mer sammanhållen styrning, konstaterar Statskontoret i en rapport.
OmlokaliseringNyhetEn statlig utredning föreslår att 80 jobb från fem olika statliga myndigheter omlokaliseras från Stockholm till Härnösand. De myndigheter som föreslås flytta tjänster är Kammarkollegiet, Sida, Skatteverket, Skolverket och Socialstyrelsen.
HögskolanNyhetAdministratörer inom forskarutbildning på tio lärosäten kräver i en skrivelse omfattande förbättringar av högskolans nya stora it-system Ladok 3. Enligt skrivelsen skapar systemet stora arbetsmiljöproblem och risker för doktorandernas rättssäkerhet.
ArbetsmarknadNyhetI en internationell jämförelse är den svenska sysselsättningen hög och trendmässigt ökande. Det beror bland annat på att många kvinnor och äldre deltar i arbetskraften, enligt en rapport från IFAU.
StatsförvaltningNyhetRegeringens strategi för unga som varken arbetar eller studerar, uvas, har saknat strategiskt innehåll och nått få av de berörda. Det kommer Statskontoret fram till efter en granskning.
DigitaliseringNyhetArbetsförmedlingen utnämns av Myndigheten för digital förvaltning, Digg, till årets e-handelsmyndighet. Bolagsverket blev fjolårets matchningsraket sedan myndigheten drastiskt ökat matchningen av fakturor.
StatsförvaltningNyhetStatens myndigheter borde informera mer om aktuella EU-frågor. Det är Statskontorets slutsats efter en granskning av hur tolv myndigheter sköter information och samråd med civilsamhället.
KRIMINALVÅRDENNyhetUngdomar som Kriminalvården ska transportera till hem för tvångsvård kan bli sittande flera dagar i polisarrest, enligt en rapport från Justitieombudsmannen, JO. Orsaken är att Kriminalvården inte har tillräcklig kapacitet för uppdraget.
MIGRATIONSVERKETNyhetI en chefsenkät på Migrationsverket svarar mer än hälften att de inte tycker att myndigheten har en ändamålsenlig styrning och ledning. ”Det är uppseendeväckande”, anser STs Kent Helgesson.
LÖNERNyhetFör fjärde året i följd toppar Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon löneligan för de myndighetschefer som lönesätts av regeringen. En löneförhöjning på 4 600 kronor gör att hon nu tjänar 174 600 kronor i månaden.
HÖGSKOLANNyhetDet är nödvändigt att bygga ut högskolan, säger Matilda Ernkrans, S, minister för högre utbildning och forskning. Hon vill också att lärosätena ska minska andelen otrygga anställningar.