Annons:
Jazzklubben Faschings lokaler i Stockholms centrum fylls under lunchrasten av danssugna.Bild:Lina Haskel
Lunchdans
Kultur
AVJenny Damberg0 kommentarerTyck till!

Nattklubb mitt på dagen

En nattklubb, med öppet bara klockan tolv till ett. Mitt på dagen. Det är konceptet bakom Lunch Beat, dansklubben som sedan starten i Stockholm för fyra år sedan har spridit sig över världen.
Molly Ränge, initiativtagare till Lunch Beat.Bild:Lina Haskel
Arbetskamraterna Johan Timander, Ellika Skohg och Malin Karlsson släpper loss när dansklubben Lunch Beat ordnar »lunchnattklubb«.Bild:Lina Haskel

Det gäller att tänka utanför lunch­lådan.

Dörren till anrika jazzklubben Fasching är uppslagen. Medan klockan närmar sig tolv ringlar sig kön uppför trappan. Gästerna betalar inträde, hänger av sig i garderoben och en del byter om till medhavda gympa­skor. I baren serveras vatten och wraps.

Det är tisdag lunch, en grå vårdag i Stockholm. På programmet står en timmes intensiv dans, i dag till house-DJ:erna Silikon Seeds. Kollegerna Malin Karlsson och Ellika Skohg är här för andra gången. De småtrampar i takt till musiken medan de tuggar i sig det sista av falafelwrappen.

– Den energi vi fick förra gången – det liknar inget annat, säger Ellika Skohg.

Är det som ett träningspass, eller en timme på klubb?

– Nejnejnej, det är inte alls som träning! Det är det som är så fint. Det är verkligen en nattklubb, fast på dagen. Alla går in för det så hårt.

Klubben Lunch Beat har arrangerats sedan 2010, när initiativtagaren Molly Ränge fick en vision.

– Jag såg framför mig hur vi som egentligen var klubbkids, men jobbade på kontor, skulle välla upp ur stadens hemliga utrymmen klockan ett, alldeles svettiga, berättar hon.

Hon skapade ett manifest, med filmen Fight Clubsom förlaga. Den förs­ta regeln är avgörande: Om det är ditt förs­ta Lunch Beat, så måste du dansa. Första gången, säger hon, samlades 14 personer i ett garage under Hötorget. Snart var de betydligt fler.

– Nästan omedelbart blev Lunch Beat en plats där olika människor blandas, någonting utanför den gängse klubbkulturen.

Mycket tack vare det tydliga mani­festet kom Lunch Beat att spridas till fler städer, världen över. Inom ramarna – en timme, mitt på dagen
– varierar formatet med de lokala arran­görerna. Lunch Beat kan lika gärna vara ett gäng 60-plussare som samlas i en förstad till San Francisco som 300 sydkoreanska ungdomar som simultant genomför en popkoreo­grafi i Seoul.

– Det känns fantastiskt att ha skapat något som innebär en mäktig upplevelse i arbetslivet för så många, säger Molly Ränge.

På Dansens hus, inte långt från Fa­sching, står personalentrén öppen. Att delta i Shake It Out, som konceptet kallas, är gratis och öppet för alla. Shake It Out går kort sagt ut på att skaka loss till slagkraftig popmusik. Enkla rörelser som ska »återställa« kroppens rörelsemönster.

– Det ser ut som att ni är på disko och har en grym kväll, summerar initiativtagaren, dansproducenten Tove Sahlin, efter passet.

Då har deltagarna skakat loss under lysrören, var och en på sitt sätt i drygt en timmes tid. Stående, sittande, liggande, på huvudet eller i flygande fläng. Barfota eller i strumpor. Allt svettigare.

Denna förmiddag är emellertid – reportern oräknad – samtliga närvarande i någon mening professionella. Antingen som dansare, eller lärare. De flesta är anställda i Cullbergbaletten och deltar som ett led i en workshop. Det är svårt att locka allmänheten, konstaterar Tove Sahlin. Hon skulle vilja flytta shake-sessionerna till arbets­platser, för att avdramatisera aktiviteten.

Men nu är vi på Dansens Hus. Dansarna som har det här som arbetsplats, vad skulle de tycka om att få besök av en otränad allmänhet i sin repetitionssal? Jo då, bra, nickar samtliga.

– Om man är professionell eller inte spelar ingen roll. Det handlar om hur mycket du går in för det, säger Cullbergbalettens Daniel Sjökvist.

Intresset för att dansa mitt på dagen tycks bara öka. Enligt arran­görerna av Lunch Beat har liknande lunch­discon genomförts i över 90 städer sedan 2010. Initiativtagaren Molly Ränge arbetar till vardags som kommu­nikationschef hos en apptillverkare. Det var på sätt och vis karriären som gav impulsen till Lunch Beat. Som åldrande klubbkid såg hon möjligheterna till utgång tryta.

– Om man älskar att jobba och älskar att klubba så uppstår det en konflikt. Jobbar man 60-timmarsveckor har man inte ork att gå ut. Och är man ute och klubbar hela helgen är man inte där man bör vara klockan 8 på måndag morgon.

Klubbkulturen har hunnit bli medelålders i Sverige. Lunch Beat-besökaren Johan Timander bekräftar bilden av att livspusslet är svårt att häkta samman med nattlivsditot. Bosatt utanför stan, med barn, blir det hart när aldrig av att han går ut. På 1980-talet var Johan Timander däremot aktiv inom Stockholms gryende housescen.

– Då handlade klubblivet lika mycket om dejting, om klubben som mötesplats och om frigörelse som om själva musiken. Det här är helt annorlunda, det handlar bara om dans. 

Här hittar du mer information
Bli den första att tycka till!
HÖGSKOLANNyhetLinköpings universitet utrymmer samtliga campusområden efter att ett hot riktats mot universitetet. Polisen bedömer hotet som allvarligt, uppger SVT.
FACKETNyhetMed en inkomst på 177 625 kronor i månaden förra året tjänade TCOs ordförande Eva Nordmark mest av alla fackförbundschefer. STs ordförande Britta Lejons månadsinkomst var 106 400 kronor, visar siffror som Arbetsvärlden har tagit fram.
STATENS INSTITUTIONSSTYRELSENyhetI veckan demonstrerade personal från SiS nedlagda ungdomshem Lövsta för andra gången. ”Det har varit katastrof hur ledningen har skött Lövsta”, säger ST-medlemmen Robert Michel, som var en av demonstranterna.
MIGRATIONSVERKETNyhetMigrationsverkets internrevision slår larm om att myndigheten inte klarar hanteringen av medborgarskapsärenden. Högen med ej avgjorda ärenden har vuxit med 70 procent det senaste året. ”Medarbetarna är stressade och frustrerade ”, säger skyddsombudet Markus Walker.
Svenska kraftnätNyhetI en hemlig rapport påtalar Säkerhetspolisen, Säpo, omfattande brister i säkerheten hos Svenska kraftnät, skriver Dagens Nyheter. Bristerna bekräftas av Svenska kraftnät.
StatsförvaltningNyhetTrots att många berörda myndigheter var negativa i remissomgången kommer nu femton statliga myndigheter ska åläggas att ansluta sig till Statens servicecenters, SSC, tjänster för elektronisk beställnings- och fakturahantering. Det framgår av en promemoria från finansdepartementet.
SJUKFRÅNVARONyhetKvinnliga statsanställda är borta från jobbet på grund av sjukdom dubbelt så ofta som sina manliga kolleger. Nu ska Statskontoret undersöka vad det beror på.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetBeslutet om att lägga ned ett antal av Arbetsförmedlingens lokalkontor var förhastat och bör rivas upp, skriver ST i ett förslag som lämnats till regeringen. Det finns dessutom en risk för att hela tidsplanen för att göra om myndigheten försenas, säger STs avdelningsordförande Fredrik Andersson till Publikt.
Statlig värdegrundNyhetDet är viktigt att skilja mellan värderingar, beteenden och varumärke, skriver Tillitsdelegationens forskningsledare Louise Bringselius i en rapport. Värdegrundsarbetet ska i första hand fokusera på beteenden, menar hon.
STATSFÖRVALTNINGNyhetUnder en 20-årsperiod har antalet kontor där det erbjuds statlig service minskat med 37 procent, enligt en rapport från ST. Förbundet vill att regeringen ska utforma regleringsbrev så att statlig service garanteras i hela Sverige.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens kontakter med arbetsgivare faller kraftigt. Under juli i år var antalet kontakter bara en femtedel jämfört med samma månad i fjol, uppger SVT.
DigitaliseringNyhetÖkad digital spetskompetens, användning av artificiell intelligens, AI, i samband med stora datamängder och strategiskt användande av data i näringslivet ska utredas av flera statliga myndigheter. ”Sverige ska bli bäst på att använda digitaliseringens möjligheter”, kommenterar digitaliseringsminister Anders Ygeman.
HögskolanNyhetDen nedåtgående trenden för antalet sökande till högskoleutbildningar har brutits. Till höstterminen i år sökte nästan 400 000 personer, knappt två procent fler än förra året, enligt statistik från Universitets- och högskolerådet, UHR.
KollektivtrafikNyhetRegeringen vill ha ett nationellt biljettsystem för all kollektivtrafik i hela Sverige. En särskild utredare har fått uppdraget att ta fram underlag för hur ett sådant system kan utformas för att förenkla för resenärerna.
TRAFIKVERKETNyhetTrafikverket ska få utökat ansvar för underhållet av landets järnvägsspår. En utredare ska undersöka vilka delar av spårunderhållet som det är lämpligt att flytta över från entreprenören Infranord till Trafikverket.
HögskolanNyhetHög personalomsättning leder till sämre effektivitet på landets högskolor och universitet. Flera lärosäten skulle kunna öka sina prestationer inom undervisning och forskning utan ökade resurser, visar en granskning från Riksrevisionen. Linnéuniversitetet och Karlstads universitet hör till lärosätena med högst förbättringspotential.
StatsförvaltningNyhetDet finns allvarliga brister i svenska myndigheters förmåga att motverka att penningtvätt och finansiering av terrorism, skriver Polisen i en rapport. Enligt rapporten saknas resurser, verktyg och tillräckligt lagstöd.
rättsväsendetNyhetFör några år sedan beslutade regeringen att Kriminalvården skulle ta över vissa transporter av frihetsberövade från Polisen. När regeringen nu lagt ett förslag som skulle vrida tillbaka ansvarsfördelningen en smula är myndigheterna fortsatt oense. Polisen anser att det skulle leda till att myndigheten inte kan "fokusera på grunduppdraget".
SkatteverketNyhetNy lagstiftning ger utredare på Skatteverket möjlighet att punktbevaka personer som misstänks för brott. Sedan 1 juli kan Skatteverket självt utreda misstänkt penningtvätt och falska identiteter, skriver Dagens Nyheter.
DigitaliseringNyhetFöråldrade it-system leder till stora underhållskostnader och gör det svårt att utveckla nya digitala tjänster. Det är verkligheten för flera statliga myndigheter, rapporterar Ekot.
Hallå där!NyhetGunnar Holmgren, som tillträder posten som Arbetsgivarverkets generaldirektör 21 augusti, tycker att staten behöver bli bättre på att locka ungdomar.
STATSFÖRVALTNINGNyhetStaten har färre kontor lokaliserade i kommunerna nu jämfört med för fem år sedan. Och andelen kommuner med få myndighetskontor ökar förmodligen de närmaste åren, visar en sammanställning från Statskontoret där tio myndigheter ingår.
SocialförsäkringarNyhetRegeringen ger Försäkringskassan i uppdrag att förbättra stödet till unga som får avslag på ansökan om aktivitetsersättning. Samverkan med Arbetsförmedlingen, kommunerna och vården ska bli bättre.
RättsväsendetNyhetHandläggningstiderna i Svea hovrätt kommer att bli längre på grund av den ökande arbetsbelastningen. På två år har antalet mål vid domstolen ökat med en femtedel, samtidigt som resurserna minskar.
PensionNyhetDet är fortfarande vanligast att statsanställda går i pension mellan 65 och 67 års ålder, visar en sammanställning av pensionsavgångar under perioden 2013–2018 från Statens tjänstepensionsverk. Under perioden gick knappt var tredje i pension före 65 och var femte efter 67 års ålder.