Annons:
Sammantaget tappade ST 629 yrkesverksamma medlemmar under 2019. "Det beror på det historiskt stora varslet inom Arbetsförmedlingen. Men också på nedskärningar inom Migrationsverket", säger Britta Lejon till Publikt.Bild:Casper Hedberg
ST
Nyhet
AVLinus Hellerstedt1 kommentarerTyck till!

Nedskärningar en orsak till STs medlemstapp

Förra året minskade antalet yrkesverksamma medlemmar i ST med över 600. Trots det slog förbundet rekord med drygt 10 000 medlemsinträden totalt. ”Hade inte katastrofen på Arbetsförmedlingen hänt så hade vi ökat ganska mycket”, säger STs förbundsordförande Britta Lejon till Publikt.

ST värvade 10 264 medlemmar förra året, enligt förbundets senaste medlemsstatistik.

– Så många har vi aldrig varit i närheten av att värva förut. Det känns superkul, säger STs förbundsordförande Britta Lejon till Publikt.

Av de 10 264 värvade medlemmarna var 2 796 studerandemedlemmar och 7 468 yrkesverksamma. Det är visserligen 292 fler inträdda yrkesverksamma än under 2018 men sammantaget tappade ST ändå 629 yrkesverksamma medlemmar under förra året. 

Sammanlagt 11 026 medlemmar gick ur ST under förra året. Av dem var 7 086 yrkesverksamma.

– Det beror på det historiskt stora varslet inom Arbetsförmedlingen. Men också på nedskärningar inom Migrationsverket och på några andra ställen, säger Britta Lejon.

Hon nämner exempelvis att ett hundratal medlemmar inom Teracom har lämnat för Unionen som en följd av att det är Unionen som sitter på kollektivavtalet för det området. Omlokalisering av myndigheter har dock inte påverkat STs medlemssiffror nämnvärt under 2019, enligt Britta Lejon.

ST satte förra året av 30 miljoner kronor som budget för en värvnings- och synlighetskampanj. En del av kampanjen var den husbilsturné med arbetsplatsbesök på orter runt om i landet som genomfördes under hösten. Exakt hur många som värvades på grund av den går dock inte att säga, påpekar Britta Lejon.

– Men vi kan ju se att inträdena har ökat mycket under hösten samtidigt som den har ägt rum, säger hon. 

Värvningsbudgeten för i år innehåller inte några 30 miljoner kronor, men när det gäller medlemsutvecklingen tror Britta Lejon att det kan vara en fördel att 2020 är ett avtalsår.

– Det är våra medlemmars viktigaste fråga och avtalsrörelsen brukar öka den fackliga medvetenheten. Därför brukar vi se ett inflöde av medlemmar under den perioden.

Som en del i det fortsatta värvningsarbetet kommer ST fokusera på att följa upp varför medlemmar faktiskt lämnar förbundet, enligt Britta Lejon. En ny rutin för uppsägning av medlemskapet, där medlemmen måste ringa in till ST för ett avslut, gör att man kan ställa frågan direkt till den personen.

– Förut har vi försökt att följa upp genom att fråga efter orsaken skriftligt, men genom att folk ringer in så tror vi att man kan man få lite mer information om varför de lämnar, säger Britta Lejon.

Annars kan man tänka att om det blir krångligare att lämna så blir det fler som väljer att stanna kvar?

– Nej, man ska absolut känna att man kan lämna oss och få ett trevligt avslut. Vi vill ju att de som lämnar staten och sedan kanske kommer tillbaka ska välja att bli medlemmar i ST igen. Vi vill inte göra livet svårt för våra medlemmar, säger Britta Lejon.

Totalt hade ST 95 125 aktiva medlemmar vid årsskiftet, av dem var 65 616 yrkesverksamma. Resten var pensionärer och studerandemedlemmar. Av de medlemmar som gick i pension valde 1 098 att stanna kvar som pensionärsmedlemmar.

 
Inlagt av Anders lör, 02/01/2020 - 07:56
Tråkigt att man inte kan avsluta utan att ringa, väldigt 80-tal.
Jag vill hitta ett bättre fack, (har tre på jobbet) men alla är lika veka mot ag så det spelar ingen roll, är med i facket endast för lånförmånen, det är rätt tragiskt egentligen.
rättsväsendetNyhetTvå jurister i Göteborg har startat en organisation som kostnadsfritt ska hjälpa personer som anser sig oskyldigt dömda. Oskyldighetsprojektet är en ideell organisation efter en amerikansk förebild.
KriminalvårdenNyhetKriminalvårdens generaldirektör Stefan Strömberg har beslutat att säga upp de lokala kollektivavtalen på myndigheten. Arbetsgivaren vill ha nya avtal som bättre motsvarar Kriminalvårdens behov, och som är anpassade till det centrala avtalet för myndigheterna. STs avdelningsordförande Per Sunneborn är inte förvånad, säger han till Publikt.
MedlingsinstitutetNyhetTrots stor medial uppmärksamhet kring förra årets hamnkonflikt och pilotstrejken sammanfattar Medlingsinstitutet förra året som lugnt. Generaldirektören Irene Wennemo anser att arbetsmarknadens parter tar ansvar. Nu blickar man framåt mot årets stora avtalsrörelse.
Fördjupning: avtalsrörelsenFördjupningI år får 2,8 miljoner anställda nya avtal om löner och villkor. Först ut är parterna i industrin, och det avtal de träffar lär sätta nivån även för STs medlemmar. Men industrins ”märke” har försvagats de senaste åren och kritiker vill se den svenska lönebildningen förändras.
OmlokaliseringNyhetFyra av de fem statliga myndigheter som föreslagits flytta jobb till Härnösand är negativa till förslaget, rapporterar SVT. Den femte myndigheten har ännu inte lämnat sitt remissvar.
ArbetsmiljöNyhet Regionala skyddsombud bör få utökad tillträdesrätt till alla arbetsplatser som har kollektiv­avtal. Det skriver arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S, tillsammans med ordförandena för fackförbunden Byggnads och IF Metall på DN Debatt.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen har beslutat att återupprätta fast bemanning på kontoren i Pajala, Storuman, Vilhelmina, Jokkmokk och Hammarstrand. De fyra förstnämnda kontoren skulle enligt tidigare beslut enbart bemannas av tillrest personal för bokade möten, och kontoret i Hammarstrand skulle avvecklas.
ArbetsförmedlingenNyhetEn tidigare anställd vid Arbetsförmedlingen åtalsanmäls av myndigheten. Mannen ska enligt anmälan ha tagit emot 10 000 kronor för att hjälpa en arbetssökande med tillfälligt uppehållstillstånd att få jobb.
SocialförsäkringarNyhetAntalet personer som beviljats sjukersättning har enligt Försäkringskassans egen statistik aldrig varit så få som under förra året, skriver Arbetet. Totalt beviljades 5 478 personer sjukersättning under 2019.
MigrationsverketNyhetJustitiekanslern, JK, riktar kritik mot Migrationsverket för brister i samband med behandlingen av två asylsökande bröder från Afghanistan. Den ene brodern tog sitt liv när han fick avslag på asylansökan. Men JK anser inte att staten har något skadeståndsansvar för den kvarvarande yngre brodern.
StatsförvaltningNyhetI höstas efterlyste Riksrevisionen ett hårdare jobb från regeringens sida med att åtgärda problemen med föråldrade it-system hos myndigheter. Men regeringen, som nu har lämnat sitt svar till riksdagen, håller inte med och pekar på att flera åtgärder genomförts.
​SEXUELLA TRAKASSERIERNyhetParterna bör samverka för att få kollektivavtal som fokuserar på sexuella trakasserier, skriver juristen och tidigare jämställdhetsombudsmannen Lena Svenaeus i en rapport från tankesmedjan Arena Idé. Hon framhåller Kanadas fackföreningsrörelse som en inspirationskälla.
MigrationsverketNyhetEn anställd vid Migrationsverket i Malmö som arbetade med att ge stöd till nyanlända asylsökande har dömts till fängelse för grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott och rattfylleri. Myndigheten ser allvarligt på brotten och vill avskeda mannen.
DigitaliseringNyhetTCO drar nu igång en stor utbildningssatsning, riktad till hundratals medlemmar i tre medlemsförbund. Satsningen görs i samarbete med innovationsstiftelsen Nesta och Google i fem europeiska länder.
MutorNyhetEn tjänsteman på Transportstyrelsen har enligt Dagens Nyheter åtalsanmälts för misstänkt mutbrott. Men utredningen lades ned sedan preskriptionstiden gått ut. Tjänstemannen arbetar fortfarande kvar vid myndigheten.
SPÅRTRAFIKENNyhetFågelbajs och dun gör arbetsmiljön ohälsosam på flera tunnelbanestationer i Stockholm. Vid en station har man tvingats stänga av luftkonditioneringen för att undvika att andas in partiklar, skriver huvudskyddsombudet i en anmälan till Arbetsmiljöverket.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen har hittills säkrat möjligheten till lokal närvaro på 99 av de 132 orter där myndigheten beslutat att avveckla kontor, enligt en ny rapport från myndigheten. Men ST inom Arbetsförmedlingen kritiserar att samarbetet med Statens servicecenter benämns som att man ”säkrat närvaron”.
POLISENNyhetJohanna Lindgrens provanställning vid Polisen avslutades med motiveringen att hon har dyslexi. Diskriminering, ansåg facket, som drev saken till Arbetsdomstolen. I början av mars kommer domen. ”Det är fortfarande mitt drömjobb, men jag har ingen tillit till Polisen som arbetsgivare längre”, säger Johanna Lindgren till Publikt.
DigitaliseringNyhetEfter en utvärdering föreslår Statskontoret att Digitaliseringsrådets kansli avvecklas och att den rådgivande uppgiften överförs till Regeringskansliet. Vissa andra uppgifter kan övertas av Myndigheten för digital förvaltning, anser Statskontoret.
SCBNyhetDen bristande kvaliteten i SCBs underlag har medfört fel som gjort att arbetskraftsundersökningarna har påverkats på ett allvarligt sätt, konstaterar myndigheten i en rapport till regeringen.
SPÅRTRAFIKENNyhetST och Arriva har nått en uppgörelse om ersättning till en spårvagnsförare som nekats sjuklön under sjukutredning. ST ansåg att kollektivavtalets regler innebar att arbetsgivaren var skyldig att betala sjuklön – men Arriva höll inte med. ”Medlemmen ville ha ett avslut”, säger STs jurist Joakim Lindqvist till Publikt.
KriminalvårdenNyhetDomstolsverkets generaldirektör Martin Holmgren blir ny generaldirektör för Kriminalvården, meddelade justitieminister Morgan Johansson vid en presskonferens i dag. "Jag är mån om en god relation med de fackliga organisationerna", säger Martin Holmgren till Publikt.
StatsförvaltningNyhetRegeringen har gett Naturvårdsverket i uppdrag att se över och ge förslag på förändringar i miljöledningsförordningen. Syftet är att stärka de statliga myndigheternas miljöarbete.
DemokratiNyhetRegeringen har tillsatt en parlamentarisk utredning som ska utreda ett starkare skydd för demokratin och domstolarnas oberoende. I uppdraget ingår också att utreda möjligheterna för ett förbud mot medlemskap i terrororganisationer.
SCBNyhetYtterligare ett av de företag som SCB anlitar för att göra telefonintervjuer till sina undersökningar, Mind, har haft stora problem med leveranser och kvalitet, rapporterar SVT. Tidigare har myndigheten meddelat att man bryter med leverantören Evry på grund av kvalitetsproblem.
KriminalvårdenNyhetFacken inom Kriminalvården har i ett öppet brev uttryckt sin oro över beläggningssituationen och samtidigt riktat tuff kritik mot arbetsgivaren på flera punkter. Nu svarar ledningen på kritiken och lovar samtidigt nya platser med start redan under våren.
FörsäkringskassanNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar skarp kritik mot att Försäkringskassan inte lyckats få bukt med de långa handläggningstiderna inom omprövningsverksamheten – trots upprepade påtryckningar.