Ny svensk domare i Europadomstolen

EU2019-01-24

Erik Wennerström, generaldirektör för Brottsförebyggande rådet, Brå, har utsetts till ny svensk domare i Europadomstolen. Han har tidigare arbetat många år inom Regeringskansliet.

Europarådets parlamentariska församling har valt Erik Wennerström till ny svensk domare i Europadomstolen. Han efterträder där Helena Jäderblom, som i höstas utnämndes till ordförande i Högsta förvaltningsdomstolen.

I ett pressmeddelande välkomnar regeringen beslutet från Europarådet. Europadomstolen spelar en central roll för att upprätthålla och stärka respekten för mänskliga rättigheter i Europarådets medlemsstater, skriver man.

Erik Wennerström har varit generaldirektör för Brå sedan år 2012. Han har en juris doktorsexamen från Uppsala universitet. Han anställdes i regeringskansliet 1990 och har genom åren bland annat arbetat på Justitiedepartementet, Folke Bernadotteakademin, i EU-kommissionen och som folkrättsrådgivare på Utrikesdepartementet.

Vid sidan om Erik Wennerström hade också Thomas Bull, justitieråd i Högsta förvaltningsdomstolen och tidigare professor i konstitutionell rätt, samt Katarina Påhlsson, lagman vid Svea hovrätt, nominerats av Domarnämnden till uppdraget i Strasbourg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA