Oenighet om när hot är arbetsskada

ARBETSSKADOR2010-11-09

Det råder delade meningar om hur allvarligt ett hot måste vara för att ge ersättning från arbetsskadeförsäkringen. Det konstaterar LO-TCO Rättsskydd.

I förra numret berättade ST Press om en arbetsförmedlare som utsatts för hot på sin arbetsplats. Polis tillkallades och förmedlingen stängdes. Arbetsförmedlaren blev senare sjukskriven, men fick avslag på sin ansökan om ersättning från arbetsskadeförsäkringen. PSA-nämnden ansåg inte att hotet var av kvalificerad art.

Även AFA Försäkring har uttalat sig om att hot måste vara så allvarliga att de kan likställas med vålds- eller misshandelsfall för att ge ersättning från arbetsskadeförsäkringen.

På PSA-nämnden finns inga skrivna kriterier för vad som räknas som ett kvalificerat hot.

− Men våra beslut håller på att forma en praxis, säger Margareta Sjöberg, förhandlings­direktör.

Claes Jansson, enhetschef på LO-TCO Rättsskydd, reagerar på resonemangen från AFA Försäkring och PSA-nämnden.

− Vi delar inte deras syn på hot och försäkringen. Ett fall där man som här tillkallar polis och stänger arbetsplatsen borde räcka för att händelsen ska bedömas som ett kvalificerat hot, säger Claes Jansson.

Arbetsskadeförsäkringen

PSA-avtalet reglerar den kollektivavtalade arbetsskade­försäkringen i staten.

AFA Försäkring, som sköter försäkringarna på den privata sidan, handlägger även skadefrågor på det statliga området. Men när det gäller staten är det i vissa fall PSA-nämnden som tar beslut.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Inlagt av Tomasz Striner (ej verifierad) ons, 11/10/2010 - 10:58
Det är inte hotet i sig som avgör vad som är arbetsskada eller inte. Det som avgör är ifall övervvägande skäl talar för att hotet kan resultera i besvär som nedsätter arbetsförmågan.

Har jobbat som ordningsvakt under 15 år i Malmös "nöjesvärld". Att bli hotad hörde till jobbet och jag har varit med om arbetspass då detta skett flera gånger på en kväll. Även om vissa hot resulterat i fällande domar så har jag aldrig anmält dem som arbetsskada. Varför? Förstod aldrig att möjligheten fanns.


Tomasz Striner, Malmö

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA