Statistiska centralbyrån, SCB, ska på uppdrag av regeringen, kartlägga användningen av AI och stora datamängder i företag och offentlig förvaltning inklusive universitets- och högskolesektorn i Sverige.
Bild: Mostphotos
Statistiska centralbyrån, SCB, ska på uppdrag av regeringen, kartlägga användningen av AI och stora datamängder i företag och offentlig förvaltning inklusive universitets- och högskolesektorn i Sverige.

Ökad digital kompetens ska utredas

DIGITALISERING2019-08-22

Ökad digital spetskompetens, användning av artificiell intelligens, AI, i samband med stora datamängder och strategiskt användande av data i näringslivet ska utredas av flera statliga myndigheter.

Regeringen vill ytterligare förstärka Sveriges kompetens inom digitalisering. Flera myndigheter har därför fått nya utredningsuppdrag för att ta fram förslag på hur Sverige kan bli bättre på digitalisering.

Universitetskanslersämbetet, UKÄ, och Tillväxtverket får i uppdrag att analysera och komma med förslag på hur kompetensförsörjningen av digital spetskompetens kan utvecklas.

”Sverige ska bli bäst på att använda digitaliseringens möjligheter. För att nå dit måste tillgången till digital spetskompetens öka”, kommenterar digitaliseringsminister Anders Ygeman, S, i ett pressmeddelande.

UKÄ och Tillväxtverket ska tillsammans analysera och föreslå åtgärder som leder till att kompetensförsörjningen av digital spetskompetens utvecklas på kort och lång sikt. De två myndigheterna ska också förbättra tillgången till statistik och prognoser över tillgång och efterfrågan på digital spetskompetens på svensk arbetsmarknad.

Tillväxtverket får även i uppdrag att ge förslag för att öka små och medelstora företags förmåga att använda data strategiskt. Myndigheten ska också analysera vilka sektorer som har störst potential att utveckla arbetet med data och tillgodogöra sig dess potential.

”Många små och medelstora företag behöver bli bättre på att använda data strategiskt. Tillväxtverket får nu i uppdrag att hjälpa dem att tillvarata den potential som finns i datadriven innovation och data som resurs”, kommenterar Anders Ygeman.

Statistiska centralbyrån, SCB, ska kartlägga användningen av AI och stora datamängder i företag och offentlig förvaltning inklusive universitets- och högskolesektorn i Sverige. I uppdraget ska SCB ha nära dialog med Vinnova, DIGG, Tillväxtanalys och SKL. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA