Ökad hotbild mot Skatteverket

ARBETSMILJÖ2013-11-29

Antalet hot mot anställda vid Skatteverket ökar, rapporterar tidningen Riksdag & Departement. En anledning är myndighetens satsning mot grov organiserad brottslighet.

Skatteverket inledde en särskild granskning av organiserad brottslighet 2009. Numera är verksamheten en del av det ordinarie arbetet, och ungefär 500 anställda är delaktiga. Arbetet är rikstäckande, även om de flesta av de misstänkta företagen finns i Stockholmsområdet.

Enhetschefen Anders Bäck vid myndigheten säger till Ekot att det oftast är revisorer och processförare som råkar ut för påtryckningar eller hot i sitt arbete:

”Ofta går det ut på att antingen fördröja handläggningen av ärendena, eller att man vill att vi ska avbryta någon form av aktion”.

Ofta är hoten subtila och förtäckta eller tar formen av insinuationer. De kan vara svåra att driva vidare till åtal, men det förekommer också att personer döms för att ha hotat personalen.

”Vi försöker stötta våra medarbetare så gott det går. Vi har speciella säkerhetsutbildningar för att höja medvetandegraden hos våra medarbetare och för oss chefer också, så att vi kan hantera situationerna. Skulle det vara så att det blir riktigt allvarligt så finns det framtagna program som vi kopplar in, i samarbete med Skatteverkets säkerhetsstab och polisen”, säger Anders Bäck till Ekot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA