Olika bedömning vid uppkörning

KÖRKORT2007-05-18

De bedömningar Vägverkets inspektörer gör av uppkörningar är inte enhetliga. Vid en genomgång har Riksrevisionen konstaterat stora oförklarade skillnader.

Det är Vägverkets cirka 200 trafikinspektörer som avgör om de som ska ta körkort blir godkända eller inte. Det finns stora och oförklarliga skillnader mellan hur stor andel som får godkänt, framför allt inom samma Vägverkskontor. Men också regionala skillnader mellan kontoren har konstaterats av Riksrevisionen.

– De som kör upp ska kunna förvänta sig att bli likvärdigt bedömda, oavsett vilken inspektör de kör upp för och oavsett var i landet de bor. Vägverket måste bli bättre på att analysera vad de stora skillnaderna i bedömning beror på och åtgärda bristerna. Det är anmärkningsvärt att skillnaderna mellan inspektörerna och mellan kontoren har ökat, i stället för att minska, under den tid vi granskat, säger riksrevisor Lennart Grufberg i ett pressmeddelande.

Inom ett och samma kontor kan andelen godkända uppkörare skilja uppåt 40 procentenheter mellan olika inspektörer. Av dem som gått på körskola blir 69 procent godkända vid det kontor som har den lägsta andelen godkända, mot 82 procent där man har högst andel godkända förare. Bland dem som utbildat sig privat varierar andelen godkända körprov mellan 33 procent och 67 procent.

Enligt Riksrevisionen har Vägverket inte kunnat visa vad skillnaderna beror på.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA