Annons:
utredning
Nyhet
AVMarianne Wiberg0 kommentarerTyck till!

Omfördelning av makten att vänta

– Någonstans måste ett starkare grepp tas, säger utredaren Mats Svegfors som tror på en återgång till en starkare regeringsmakt.

Vilka roller ska stat, kommun och landsting ha? Hur ska uppgifterna fördelas dem emellan?

En parlamentarisk utredning som leds av Mats Svegfors, landshövding i Västmanlands län, ska ge svar på bland annat de frågorna.

– Jag har funderat länge över hur offentlig förvaltning fungerar, säger han. Då har jag kommit fram till att ju närmare man kommer problemen i verkligheten, desto mindre enkla är lösningarna.

Han ser sitt uppdrag som mycket öppet men det är ett omfattande uppdrag som han ska hålla samman. Hela den svenska samhällsstrukturen ska ses över.

I en första etapp ska utredningen identifiera och analysera förändringar som påverkar struktur och uppgiftsfördelning mellan stat, kommun och landsting. I en andra etapp ska man gå mer på djupet och komma med förslag.

Mats Svegfors egen utgångspunkt är att han vill se klarare roller inom samhällsorganisationen, så att medborgarna lättare kan se var och av vem besluten fattas och därmed kunna utkräva ansvar

Det handlar även om kommunernas möjligheter att fullfölja sina uppdrag och ifall de många små kommunerna kan överleva som egna kommuner; om landstingens uppgift att hantera den högteknologiska vården och om statsförvaltningen – relationen myndigheter–regering.

Vi har en klar offentlig struktur, en statsförvaltning med rötter i 1600-talet och en kommunal struktur från 1800-talet, men vi har belastat den med en rad komponenter och nya krav som inte stämmer, anser han.

– Ta kommunerna till exempel. Samtidigt som de har självstyre möter de en stat som ger pengar och ställer krav – samma välfärd över hela landet vad gäller barn, handikappade, miljöpolitik osv. Förr skötte var och en sitt.

Det har också skett en maktförskjutning från regeringen och till de statliga myndigheterna vad gäller pengar och resurser. Det har lett till att regeringen mist en del av sin förmåga att styra.

Mats Svegfors tror på en återgång till en starkare regering, annars blir regeringsmakten fragmentariserad och därmed försvagad.

– Någonstans måste ett samlat grepp tas, vi måste ha samplanering utan att för den skull hamna i centralisering, framhåller han.

Det finns enligt hans mening också en föreställning om ”stuprörsverksamhet”, där varje myndighet enbart ser sin egen verksamhet och sina egna problem. Varje statstjänsteman bör istället vara generalist inom sitt område och ha helhetsperspektiv.

I en debattartikel i Dagens Nyheter har Mats Svegfors pekat på att den svenska förvaltningsmodellen med självständiga myndigheter stämmer dåligt med förhållandena i övriga EU-länder.

En konsekvens av det är att i de sammanhang då andra länder representeras av departementsföreträdare sänder Sverige myndighetsföreträdare. Här tror han dock på delförändringar för svensk del, inte systembyte.

Fakta
Den parlamentariska kommittén ska analysera samhällsförändringar som kan föranleda att struktur och uppgiftsfördelning förändras i förhållandet stat–kommun–landsting och regering–statliga myndigheter.

Den ska också uppmärksamma hur kommuner och landsting klarar sina välfärdsåtaganden, om det svenska förvaltningssystemet behöver anpassas till EU och hur demokratin och medborgarinflytandet påverkas.

Ett första delbetänkande ska lämnas den 15 december.

Bli den första att tycka till!
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetEn arbetsförmedlare i södra Sverige har avskedats och åtalsanmälts anklagad för sexuella trakasserier mot en arbetssökande. STs förbundsjurist Veera Littmarck anser att avskedandet är felaktigt och ST stämmer nu arbetsgivaren i Arbetsdomstolen, AD.
SKANSENNyhetI onsdags kom fack och arbetsgivare överens om korttidspermitteringar för Skansens anställda. Vilka medarbetare som berörs och i vilken omfattning är inte klart än, säger Susann Segerman, vice ordförande för ST inom Skansen.
CoronaNyhetRiksantikvarieämbetets kulturvårdslaboratorium i Visby har börjat tillverka handsprit till sjukvården. Laboratoriet är välutrustat och kommer snarast att börja leverera den nya produkten, uppger SRs Kulturnytt.
TrafikverketNyhetTrafikverkets underhåll av den svenska järnvägen är ineffektiv, enligt en utredning som överlämnats till regeringen. Myndigheten behöver utföra mer i egen regi för att öka den egna kompetensen, anser utredaren.
FörmånerNyhetBara en bråkdel av de statliga myndigheterna erbjuder medarbetarna subventionerade måltider. Men på Post- och telestyrelsen säger HR-specialist Linn Arnewing att matsubventionen är en del av myndighetens arbete för en bättre hälsa.
STNyhetEn högre förtroendevald inom ST har polisanmälts för ”sexuella kränkningar på arbetet” och har nu tagit en timeout från sina fackliga uppdrag. ”Förbundet ser mycket allvarligt på det här”, säger STs förbundsordförande Britta Lejon till Publikt. Den förtroendevalde nekar till anklagelserna.
STNyhetPolismyndigheten tycker inte att engagemanget i ett fastighetsbolag går att kombinera med en anställning. ST ser annorlunda på saken och vill nu att frågan prövas i Arbetsdomstolen. ”Vi har väldigt svårt att se på vilket sätt det här skulle kunna skada Polisen”, säger STs förbundsjurist Joakim Lindqvist.
RiksrevisionenNyhetRiksrevisionen inleder en granskning av regeringens arbete för att minska administrationen inom statsförvaltningen. Granskningen ska svara på om förändringarna lett till utrymme för kärnverksamheten.
KulturNyhetRegeringen tidigarelägger utbetalningen av statliga bidrag till vissa institutioner, bland dem Skansen, för att snabbt stärka deras likviditet i den ekonomiska kris som följt i coronakrisens spår.
HÖGSKOLANNyhetPå grund av risken för spridning av coronaviruset bedriver landets universitet och högskolor mycket av verksamheten på distans. ”Det är dött här på campus, väldigt tomt”, säger Karin Magnusson, ordförande för ST inom Södertörns högskola, till Publikt.
PolisenNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Polismyndigheten för att den satt sig över två beslut från Statens överklagandenämnd i samband med rekryteringen av chefer till Nationella operativa avdelningen, NOA.
SiSNyhetVården vid de institutioner som drivs av Statens institutionsstyrelse, SiS, brister i likvärdighet. Den slutsatsen drar Statskontoret efter en myndighetsanalys. Men Statskontoret ser också en positiv utveckling.
KRIMINALVÅRDENNyhetEtt första fall av covid-19 har nu konstaterats inom Kriminalvården, rapporterar Sveriges Radios Ekot. Kriminalvården vill inte uppge om den smittade tillhör personalen eller är intagen, av patientsekretesskäl.
CoronaNyhetI ett nytt krispaket föreslår regeringen med stöd av Centern och Liberalerna att fler ska få möjlighet till a-kassa och att Arbetsförmedlingen ska få mer pengar. Dessutom vill man se mer utbildning för varslade och uppsagda.
TrafikverketNyhetPå grund av coronapandemin har Trafikverket stoppat bokning av teoriprov för bil, motorcykel och moped fram till 4 maj. I Stockholm har 8 000 bokade prov avbokats, skriver TT.
CORONANyhetFacken inom statsförvaltningen och Arbetsgivarverket har tecknat ett tillfälligt kollektivavtal som tillåter 40 extra övertidstimmar per månad för statsanställda. Skälet är den situation som råder på grund av coronapandemin. Avtalet gäller i tre månader.
ArbetsmiljöNyhetKolleger som prasslar med papper eller sorl från ett öppet kontorslandskap. Det kan vara två situationer som stör människor med ljudintolerans, en okänd men ganska vanlig sjukdom, visar en ny avhandling från institutionen för psykologi vid Umeå universitet.
CoronaNyhetInställda körkortsprov och domstolsförhandlingar, videoundervisning på universitet, uppskjutna förrättningar samt fler ansökningar om vård av barn. Coronapandemin får konsekvenser på statliga arbetsplatser, och många planerar just nu för ännu hårdare prioriteringar.
ForskningNyhetSamhällsinformation till nyanlända blir kraftigt förenklad, därför att de som tar fram materialet tar större hänsyn till hur beställande politiker ska reagera än till vad de nyanlända behöver, enligt en ny studie.
PolisenNyhetEn gränskontrollant som blev påkommen med metadon på jobbet åtalas för ringa narkotikabrott. Om mannen döms kan han förlora sin anställning.
DomstolarnaNyhetRegeringen skjuter upp den planerade kvällsberedskapen vid landets tingsrätter som skulle inletts den här veckan. Införandet skjuts fram till 1 september på grund av coronapandemin.
ArbetsförmedlingenNyhetI en gemensam debattartikel kräver företrädare för TCO, LO och Saco att Arbetsförmedlingens pilotprojekt Krom, Kundval rusta och matcha, stoppas tills vidare. Resurser behöver riktas till beprövade insatser som fungerar, anser de.
MigrationsverketNyhetAnställda på Migrationsverket i Sundbyberg har klagat på riskerna för smittspridning i väntrummet. Efter kritik och påtryckningar tar myndigheten nu till flera åtgärder för att öka säkerheten i lokalerna.
POLISENNyhetEn anställd på Polisens hittegodsavdelning i södra Sverige får dagsböter och villkorlig dom sedan hon gripits på bar gärning när hon stulit pengar ur ett skåp på sin arbetsplats.
ArbetsmiljöverketNyhetCoronasmittan gör att Arbetsmiljöverket väljer att avvakta med inspektioner i flera branscher. Myndigheten vill undvika risken för smitta och skona arbetsgivare som redan är hårt pressade av pandemin.
SocialförsäkringarNyhetRegeringen har uppdragit åt en särskild utredare att se över sjuk- och aktivitetsersättningen. Syftet är att ge fler människor möjlighet att försörja sig med eget arbete utifrån sin arbetsförmåga.
SjukpenningNyhetFörsäkringskassan begär inte längre läkarintyg av den som ansöker om sjukpenning inför den tredje veckan, då betalningsansvaret går över från arbetsgivaren till myndigheten. Skälet är att vården är satt under press, skriver Försäkringskassan i ett pressmeddelande.
STNyhetOsäkerheten kring coronapandemin gör att STs förbundsstyrelse nu väljer att föreslå att kongressen som skulle hållits i slutet av maj i stället flyttas till hösten. ”Det känns jättetråkigt, men det går inte att göra på något annat sätt”, säger förbundsordförande Britta Lejon.