Omfördelning av makten att vänta

UTREDNING2003-07-30

– Någonstans måste ett starkare grepp tas, säger utredaren Mats Svegfors som tror på en återgång till en starkare regeringsmakt.

Vilka roller ska stat, kommun och landsting ha? Hur ska uppgifterna fördelas dem emellan?

En parlamentarisk utredning som leds av Mats Svegfors, landshövding i Västmanlands län, ska ge svar på bland annat de frågorna.

– Jag har funderat länge över hur offentlig förvaltning fungerar, säger han. Då har jag kommit fram till att ju närmare man kommer problemen i verkligheten, desto mindre enkla är lösningarna.

Han ser sitt uppdrag som mycket öppet men det är ett omfattande uppdrag som han ska hålla samman. Hela den svenska samhällsstrukturen ska ses över.

I en första etapp ska utredningen identifiera och analysera förändringar som påverkar struktur och uppgiftsfördelning mellan stat, kommun och landsting. I en andra etapp ska man gå mer på djupet och komma med förslag.

Mats Svegfors egen utgångspunkt är att han vill se klarare roller inom samhällsorganisationen, så att medborgarna lättare kan se var och av vem besluten fattas och därmed kunna utkräva ansvar

Det handlar även om kommunernas möjligheter att fullfölja sina uppdrag och ifall de många små kommunerna kan överleva som egna kommuner; om landstingens uppgift att hantera den högteknologiska vården och om statsförvaltningen – relationen myndigheter–regering.

Vi har en klar offentlig struktur, en statsförvaltning med rötter i 1600-talet och en kommunal struktur från 1800-talet, men vi har belastat den med en rad komponenter och nya krav som inte stämmer, anser han.

– Ta kommunerna till exempel. Samtidigt som de har självstyre möter de en stat som ger pengar och ställer krav – samma välfärd över hela landet vad gäller barn, handikappade, miljöpolitik osv. Förr skötte var och en sitt.

Det har också skett en maktförskjutning från regeringen och till de statliga myndigheterna vad gäller pengar och resurser. Det har lett till att regeringen mist en del av sin förmåga att styra.

Mats Svegfors tror på en återgång till en starkare regering, annars blir regeringsmakten fragmentariserad och därmed försvagad.

– Någonstans måste ett samlat grepp tas, vi måste ha samplanering utan att för den skull hamna i centralisering, framhåller han.

Det finns enligt hans mening också en föreställning om ”stuprörsverksamhet”, där varje myndighet enbart ser sin egen verksamhet och sina egna problem. Varje statstjänsteman bör istället vara generalist inom sitt område och ha helhetsperspektiv.

I en debattartikel i Dagens Nyheter har Mats Svegfors pekat på att den svenska förvaltningsmodellen med självständiga myndigheter stämmer dåligt med förhållandena i övriga EU-länder.

En konsekvens av det är att i de sammanhang då andra länder representeras av departementsföreträdare sänder Sverige myndighetsföreträdare. Här tror han dock på delförändringar för svensk del, inte systembyte.

Fakta

Den parlamentariska kommittén ska analysera samhällsförändringar som kan föranleda att struktur och uppgiftsfördelning förändras i förhållandet stat–kommun–landsting och regering–statliga myndigheter.

Den ska också uppmärksamma hur kommuner och landsting klarar sina välfärdsåtaganden, om det svenska förvaltningssystemet behöver anpassas till EU och hur demokratin och medborgarinflytandet påverkas.

Ett första delbetänkande ska lämnas den 15 december.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA