Annons:
Ledare
0 kommentarerTyck till!

Oro vid årsskiftet

Ambitionen att hjälpa sjuka att åter­vända till arbetsmarknaden är det inget fel på. Men rehabiliteringen måste fungera – och männi­skor ska inte behöva förlora sin försörjning.

Vi närmar oss ett nytt år. För många människor är det dock svårt att känna glädje och förväntan inför tolvslaget. 16 000 personer blir utförsäkrade från sjukförsäkringen i januari, ytterligare 38 000 senare under 2010. Många av dem känner djup oro. Åtskilliga riskerar att få betydligt lägre ersättning efter nyår.

Regeringens reform av sjukförsäkringen får nu full effekt. Ambitionerna var goda: att ge långtidssjukskrivna bättre rehabilitering för att snabbare hjälpa dem tillbaka till arbetslivet. Social­försäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson har helt rätt i att detta är ett viktigt område som tidigare rege­ringar försummat – till skada för både de sjuka och samhällsekonomin.

Tyvärr innebär de nya reglerna inte att drabbade människor får det stöd de behöver.

De som haft tidsbegränsad sjuk­ersättning får i många fall sänkt ersättning i Arbetsförmedlingens introduktionsprogram. Vissa av dem som saknar arbetsförmåga kan efter avslutat program bli helt utan pengar. Då återstår bara socialhjälp – men först tvingas man i så fall sälja hem och värdesaker.

Det är också oklart vilka möjligheter till rehabilitering som de sjuka faktiskt får. Den medicinska rehabiliteringen har inte hållit jämna steg med andra förändringar, vilket försäkringskasseanställda vittnar om i detta nummer av ST Press. I TCOs granskning av de miljard­belopp som tidigare utlovats till en satsning på att få sjuka i arbete, framkommer också att bara en liten del av pengarna kommer att gå till rehabilitering. Merparten avser aktivitetsstöd till individerna – i stället för de ersättningar från sjukförsäkringen som samtidigt upphör.

I samma veva som riksdagen i sista minuten beslutade om villkoren för den grupp som utförsäkras vid nyår blossade debatten också upp om de regler som infördes förra sommaren och som innebär att den som är sjuk efter 180 dagar ska få sin arbetsförmåga prövad mot hela arbetsmarknaden. I en debattartikel slog läkare larm om att kroniskt sjuka cancerpatienter på detta sätt tvingades ut på arbetsmarknaden. Den utlöste en mediestorm som fick riksdagen att hastigt justera detta regelverk. Som dock fortsatt är otydligt.

Systemen är snåriga och hanteringen har gjort dem ännu snårigare. Det gör debatten svår att hänga med i, men det innebär också att de sjuka inte vet vilket skydd de har. Tilltron till försäkringen urholkas.

Osäkerheten har också drabbat de anställda på Försäkringskassan, som ska administrera reformen. När social­försäkringsministerns talade om att myndigheten måste se över tillämpningen av reglerna, lät det som att det skulle vara de anställdas ogina och felaktiga tolkningar som var orsaken till att människor drabbats. Detta fick Siv Norlin, ordförande för ST inom Försäkringskassan, att kräva en ursäkt. »Om de känner att jag har sagt eller gjort något som föranleder en ursäkt så får de den«, sade Cristina Husmark Pehrsson.

Det bästa vore naturligtvis om regeringen slapp utfärda ursäkter och panikändra regler. Och framför allt, om de människor som nu oroar sig för sin försörjning i stället kunde känna trygghet i att de 2010 kan få god hjälp att återvända till arbetsmarknaden i sin egen takt, under ekonomiskt trygga förhållanden. Då skulle man kunna tala om ett gott nytt år.

Alexander Armiento
chefredaktör

Bli den första att tycka till!
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor. Sammantaget ökade a-kassorna sina utbetalningar med 11,6 procent.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.