Parterna kräver stopp för minimilön

ARBETSMARKNAD2019-11-12

Regeringen måste stoppa EUs planer på en europeisk minimilön, kräver Karl-Petter Thorwaldsson, LO, Martin Linder, PTK, och Mattias Dahl, Svenskt Näringsliv, i en gemensam debattartikel. ”Kollektivavtalsmodellen riskerar att på sikt ersättas av en från Bryssel statligt styrd arbetsmarknadsmodell”, skriver partsföreträdarna.

”Kollektivavtalen är vårt instrument för att hantera och ta ansvar för de intresse­motsättningar som uppstår i relationen mellan arbetsgivare och arbetstagare. Och bortom intressemotsättningarna finns mycket som binder parterna samman. Vi delar ett starkt intresse för självregleringen, inte minst vad gäller prisbildningen på arbete – lönerna. Vi som köper och säljer arbete, som bär riskerna om reglerna blir mindre väl utformade, ska också vara de som bär det primära ansvaret för regleringen av villkoren på arbetsmarknaden”, skriver partsföreträdarna Karl-Petter Thorwaldsson, Martin Linder och Mattias Dahl i Dagens Nyheter.

De svenska parterna har reagerat på ett förslag från EU-kommissionens nytillträdda ordförande Ursula von der Leyen, att införa en europeisk minimilön. Utgångspunkten är att minimilönen ska göra det möjligt att leva ett värdigt liv oavsett var man arbetar. De svenska parterna menar att en minimilön är ett ingrepp som hotar den svenska modellen.

”Alla rättsliga initiativ på det lönepolitiska området riskerar, oavsett utformning, att allvarligt störa självreglerande kollektivavtalssystem. Parterna i Arbetsmarknadens EU-råd förväntar sig att regeringen gör detta tydligt för kommissionen och kräver att ett eventuellt initiativ måste vara förenligt med EU-rätten och den svenska kollektivavtalsmodellen”, skriver de tre debattörerna.

Det är avgörande att regeringen agerar tidigt och tydligt mot EU-förslag som kan påverka lönebildningen, menar de. Och det är viktigt att regeringen agerar i samverkan med både parterna och riksdagen.

”Kollektivavtalsmodellen riskerar att på sikt ersättas av en från Bryssel statligt styrd arbetsmarknadsmodell. Ett direktiv skulle även öppna upp för EU-domstolen att tolka och bestämma över den svenska kollektivavtalsmodellen. Självregleringsmodellen riskerar att successivt ersättas av en statlig regleringsmodell”, skriver de tre.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA