Annons:
kultur
Kultur
0 kommentarerTyck till!

Passionerade forskares paradis

I Ramsele kan man hitta det mesta som går att få veta om farmors moster och mosters farmor. Här samlas de riktigt idoga släktforskarna. En del hyr till och med lägenhet på orten.

Vad rör sig i huvudet på en släktforskare? Vad driver honom eller henne att outtröttligt leta i kyrkböckernas korthuggna fakta efter anhöriga?

En titt in i Svars forskarsal i Ramsele ger en antydan om vilka som mest brukar ägna sig åt det. Ett antal gråa huvuden är som fastnitade vid läsapparaterna, där mikrokorten visas i förstoring.

– Nyfikenhet. Jag vill lära känna rötterna, säger Rolf Könberg från Sollefteå.

Han är i Ramsele med Sollefteå släktforskarförening och har i sina efterforskningar hunnit fram till farfars farfars far i slutet på 1700-talet.

– Jag vill veta mer om mina anhöriga och hur de hade det, svarar Siv Mellergård från Östersund.

Hon har släktforskat i två månader och fått en pc av sina barn. Efter kurs i släktforskning och i data kan hon arbeta vidare själv hemma.

– Det här blir en passion! förklarar Jan Berglund från Östersund entusiastiskt. Men det tar mycket tid, man kan sitta och leta tills man svälter. Mest fascinerande är när man får träff – här är de, min anfader och anmoder!

Mikrokort är släktforskarens utgångspunkt. Antingen lånar man dem via folkbiblioteken och mot en ringa avgift från Riksarkivets enhet Svar i Ramsele, Sollefteå kommun. Eller också beger man sig dit upp till den ångermanländska obygden och letar på plats.

Så gör man över hela Sverige och i en omfattning som Sune Persson, marknadsansvarig på Svar, vill kalla en folkrörelse.

– Vår uppgift är att göra materialet tillgängligt för allmänheten och bevara det på säkerhetsfilm, säger Agneta Mattsson, tillförordnad chef för Svar.

Grunden för allt som finns här är mormonernas mikrofilmer från främst 1940- och 1950-talen. Mormonerna fotograferade med 35 millimeters film svenska kyrkoböcker i hela landet, ett antal serier av domboksmaterialet – så kallade småprotokoll, bouppteckningar och inspektioner av statliga boställen.

Som tack för tillåtelsen att fotografera fick svenska staten en kopia av varje film. De är totalt 60 000! Av dem är cirka 17 000 kyrkoböcker och domstolsmaterialet runt 30 000. Filmerna har överförts till mikrokort.

Mormonerna fotograferade material ungefär fram till 1850-talet. Därefter har Riksarkivet fortsatt med det moderna kyrkoboksmaterialet fram till 1991, då folkbokföringen fördes över från kyrkan till skattemyndigheterna.

Idag är allt material i Norrland fotograferat, i Svealand allt utom Stockholm, Dalsland och Värmland och man håller som bäst på med Götaland.

Är det kultur att leta efter släkten på mikrokort?
– Absolut, svarar Sune Persson med eftertryck.

– Jaa, betonar bibliotekarien Margareta Bovin. När man väl börjar söka i ämnet dras man in i historien mycket påtagligt.

Allt eftersom man går igenom de olika kyrkoböckerna ”klär man på” sina anhörigas namn så att de så småningom blir till gestalter i en viss miljö, instruerar Sune Persson.

Ida, till exempel. Hon kom från Karlshult i Söderåkra församling, Kalmar län och är nummer tre av sex barn till torparen Olof Petersson och hans hustru Lotta Jonsdotter. Barnen är födda mellan 1867 och 1880, två av dem avförda på grund av senare emigration till USA.

När vi går bakåt i längderna visar det sig att Ida inte alls är nummer tre i syskonskaran. Tre äldre syskon föddes mellan 1864 och 1866. Alla dog sistnämnda år. Varför? Kanske i en epidemi.

Och framåt i tiden då, efter 1880? Då finns ytterligare två barn… Så fogas pusselbit till pusselbit.

En nyhet i Ramsele är byforskningskurser. Här går man mer på djupet med exempelvis en släktgren. Det blir mer tvärhistoriskt, enligt Sune Persson och kursledaren Göran Stenmark.

Karin Juliusson är en byforskare från Östersund. Vad ger det henne?

– Allt! Det är historiskt intressant. Ändå var historia det värsta jag visste i skolan.

Det började med att maken var med om att organisera en ”hemvändarhelg” för några år sedan. Hennes man är från byn Österåsen i Häggenås.

Man började leta efter utflyttade från byn och Karin, som gått en släktforskarkurs, blev gripen av byns öden. Hon ville veta mer – hur den sett ut tidigare och vilka som bodde på gårdarna. Det svällde ut till undersökningar som går 300 år tillbaka i tiden.

Hon har kartlagt tusentals personer – familjer med tio till tolv barn, pigor och drängar. Kyrkböcker, domböcker och kartor har hon slagit i. I Minnesbanken, en databank där uppgifter finns om husen i hela Jämtland, har hon kunnat följa hur husen i byn förändrats genom tiderna.

Kursen i Ramseles forskningscentrum ska ge henne ytterligare tips om var hon kan leta fram mer om ”sin” by – var hon hittar lagfarter i samband med fastighetsöverlåtelser, bouppteckningar och liknande.

Hon har lagt ner massor med tid på byn, uppskattningsvis 40 timmar i veckan. Flera gånger har hon kommit till Ramsele och numera stannar hon 14 dagar i stöten. Här har hon hyrt sig en lägenhet.

– Mitt mål är att försöka skriva en bok om byn och hur man levde där.

Man måste ha tålamod och vara envis, menar Karin som är sjukpensionär. Byforskningen har blivit hennes metod att sätta sig över sjukdomen och bryta det onda. Hon träffar också mycket folk med samma intresse.

En annan trägen gäst vid forskarcentrum är Rolf Sahlberg. Han är kommuntjänsteman i Ramsele och gick studiecirkel i släktforskning för sju år sedan. En antavla för släkten var målet men nu har han avverkat fortsättningskursen och fortsätter på egen hand.

Det mest uppseendeväckande han funnit i längderna är morfars morfars morfar, som halshöggs för mandråp i november–december 1805.

– Varje onsdagskväll gick jag igenom domböcker för att hitta exakt tidpunkt och dödsdomen, berättar han.

Efter mycket letande och funderande fann han den: Den 14 januari 1805 dömdes mannen, som Rolf Sahlberg döpte till ”Håkanbojanne”. I protokollet beskrivs att han ”har ansenlig kroppsbyggnad” och gillar sprit.

Håkanbojanne var en färgstark person som åtskilliga gånger varit i klammeri med rättvisan, slagits med bygdens folk, övergivits av hustrun som begärt äktenskapsskillnad och så vidare.

Även Rolf Sahlberg vill ”skriva ihop en berättelse” för sina barn och bröder. Nu har han begärt att få fram bödelsräkningen ur kronofogdearkivet, han har hittat en räkning på en fångskjuts i ett länsstyrelseprotokoll och ska skriva till Svea Hovrätt angående avrättningen…

Ämnen: Kultur
FAKTA

Svar
Svar är en enhet inom Riksarkivet med verksamhet på fem olika ställen – Junsele, Fränsta, Näsåker, Bollsta och Ramsele.

Ramsele har forskarcentrum, kundtjänst och depå för bland annat mikrokort över landets kyrkoböcker från slutet av 1600-talet och framåt. Där finns bland annat också domstols- och militära arkiv, sammanlagt tusentals arkiv med cirka 100 miljoner dokument. Mikrokorten lånas ut både privat och via biblioteken till allmänheten. Man kan även köpa kort.

I Ramsele finns referensbibliotek, Internetbokhandel och där anordnas släktforskningskurser och konferenser. Svar har uppdragsverksamhet åt privatpersoner och myndigheter. En digital forskarsal förbereds. Internetadress: www.ra.se. Bland internationella kontakter kan nämnas Swanson Center för släktforskning i USA.


Släktforskartips
Många svenskar släktforskar. Bara Sveriges Släktforskarförbund med 131 medlemsföreningar hade totalt 55 010 medlemmar förra året. Förbundet, som finns på www.genealogi.se har tips och länkar. Bland annat ger man ut tidningen Rötter.

Några andra adresser med information: www.genhouse-sweden.com som går till Släktforskarnas hus i Leksand, www.svenskaemigrantinstitutet.g.se som finns i Växjö.

Bli den första att tycka till!
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med året innan, konstaterar organisationen Sveriges museer.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
HögskolanNyhetI de flesta fall lönar det sig med en högskoleutbildning. Men vissa utbildningar ger mer i lönekuvertet än andra. Det visar en analys från Universitetskanslersämbetet, UKÄ.
DigitaliseringNyhetÖkad användning av artificiell intelligens, AI, kan skapa ekonomiska värden inom offentlig förvaltning motsvarande cirka 140 miljarder kronor per år, enligt en rapport från Myndigheten för digital förvaltning, Digg.
ArbetsmarknadNyhetValidering är viktigt för kompetensförsörjning och livslångt lärande. Det är en av de slutsatser som dras i Valideringsdelegationens slutbetänkande till regeringen.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket varslar om uppsägning av 146 anställda i Skåne, Stockholms, Västerbottens, Västernorrlands och Östergötlands län. ”Jag tycker att det är olyckligt att varsla just nu, samtidigt som vi ska göra en stor omorganisation”, säger Sanna Norblad, ordförande för ST inom Migrationsverket.
LantmäterietNyhetLantmäteriet har beslutat att ta bort möjligheten till friskvårdstimme och i stället höja friskvårdsersättningen. Både ST och Saco-S på myndigheten är kritiska till förändringen. I intranätets kommentarsfält rasar missnöjet, berättar anställda som Publikt varit i kontakt med.
ArbetsrättNyhetEU-kommissionen vill införa minimilöner i hela unionen. Inom den svenska fackföreningsrörelsen finns en stor oro för att planerna utgör ett hot mot den svenska modellen. Sverige skulle bli förlorare om de blir verklighet, anser TCO.
KriminalvårdenNyhetÄndrade regler kommer att innebära omfattande förändringar av Kriminalvårdens frivård. Villkorligt frigivna ska följas upp hårdare och fler drogtestas och få fotboja, skriver Dagens Nyheter.
DomstolarnaNyhet Domstolshandläggarna vid Värmlands tingsrätt har under flera år haft en dålig arbetsmiljö. Arbetsbelastningen är hög och många mår dåligt, enligt den anmälan som huvudskyddsombudet har gjort till Arbetsmiljöverket.
ARBETSMILJÖVERKETNyhetNär Arbetsmiljöverket flyttar sitt kontor från Stockholms innerstad till Solna krymper kontorsytan med mer än en tredjedel. ”Det är klart att det kan komma att påverka arbetsmiljön”, säger STs avdelningsordförande Marita Jonsson till Publikt.
KriminalvårdenNyhetRiksrevisionen har fått indikationer på att verksamheten vid Kriminalvårdens anstalter inte bedrivs på effektivast möjliga sätt, och har därför beslutat att inleda en granskning, skriver man i ett pressmeddelande. Anstalterna kostar cirka fem miljarder kronor per år.
PensionsmyndighetenNyhetPensionärernas riksorganisation, PRO, riktar skarp kritik mot de långa väntetiderna hos Pensionsmyndigheten. Den som söker bostadstillägg får vänta fem månader på besked, och ändringar tar ännu längre tid.
SiSNyhetEn anställd vid Statens institutionsstyrelse, SiS, har dömts till två års fängelse för vapenbrott. När mannen greps av polisen på allmän plats bar han skyddsväst och hade en skarpladdad pistol innanför byxlinningen. Den anställde har också anmälts till myndighetens personalansvarsnämnd.
KriminalvårdenNyhetEn anställd vid Kriminalvården ådrog sig allvarliga skador i samband med en övning i självförsvar på jobbet. Skadorna inträffade när instruktören skulle demonstrera hur man tar sig ur ett strypgrepp, rapporterar SVT.
SiSNyhetEn behandlingsassistent vid en av Statens institutionsstyrelses institutioner för vård av missbrukare åtalsanmäls av personalansvarsnämnden för brott mot tystnadsplikten. Den anställda ska ha lämnat sekretessbelagd information om en klient till dennes tidigare partner.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen har förlängt hyresavtalen för åtta lokala kontor i avvaktan på en översyn av nedläggningsplanerna. Några av kontoren skulle redan ha stängts. Men det är inte klart att just dessa kontor får vara kvar på sikt, enligt myndighetens presstjänst.
Myndigheten för stöd till trossamfundNyhetPå nyårsafton avled Åke Göransson, chef för Myndigheten för stöd till trossamfund, i samband med en semesterresa till Rumänien. ”Vi sörjer en omtyckt och älskad chef”, säger Åsa E. Hole, ställföreträdande myndighetschef.
KRIMINALVÅRDENNyhetVid en personalfest inom Kriminalvården tog en manlig anställd två kvinnliga kolleger på baken och kysste den enas kind. Nu har myndighetens personalansvarsnämnd beslutat att han ska få löneavdrag.
SPÅRTRAFIKENNyhetSeko stämmer tågföretaget Arriva i Arbetsdomstolen för avskedandet av en tågvärd, som enligt företaget hotat en kollega med en brödkniv.
ÖppenhetNyhetI en departementspromemoria föreslås skärpta sekretessregler för statsanställda och deras tjänstepensioner. Det handlar om att skydda personliga uppgifter om drygt 1,1 miljoner enskilda personer.
ÖppenhetNyhetDen professor vid Göteborgs universitet som begärde att få ut kollegers e-post bröt inte mot lagen. Det konstaterar Justitiekanslern, JK, efter en anmälan, skriver Dagens Nyheter. JK har beslutat att lägga ner ärendet.
DiskrimineringNyhetDiskrimineringsombudsmannen, DO, stämmer Försäkringskassan i Arbetsdomstolen, AD, sedan myndigheten avbrutit provanställningen för en man som varit föräldraledig under en del av anställningstiden.
Statens servicecenterNyhetRegeringen har uppdragit åt den särskilde utredaren Sven-Erik Österberg att utreda hur lokal statlig service ska utvecklas. Uppdraget omfattar både att lämna förslag på var nya kontor i Statens servicecenters regi bör lokaliseras och att analysera vilka myndigheter som bör komma med i kontorens serviceutbud.
KRIMINALVÅRDENNyhetUnder hösten har skyddsombud larmat om att ett nytt kollektivavtal lett till ohälsa för personalen på nationella transportenheten utrikes vid Kriminalvården. Efter resultatlösa försök till omförhandling har ST nu sagt upp avtalet. Alla fackliga organisationer inom Kriminalvården har också sagt upp samverkansavtalet med arbetsgivaren.
StatsförvaltningNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Pensionsmyndigheten för orimligt långa kötider i telefon. Trots myndighetens ansträngningar att minska väntetiderna har de inte blivit kortare, konstaterar JO.
KRIMINALVÅRDENNyhetDet fattas runt 600 platser på Kriminalvårdens anstalter och på en del håll delar intagna rum. Facket menar att den akuta platsbristen äventyrar säkerheten och arbetsmiljön för personalen. ”Kriminalvården står inför den största utmaningen i modern tid”, säger STs avdelningsordförande Per Sunneborn till Publikt.
HögskolanNyhetEnligt regeringens regleringsbrev till universitet och högskolor ska arbetet med jämställdhetsintegrering fortsätta de kommande åren, kunskapslyftet återställas och arbetet för hållbar utveckling intensifieras.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen får i uppdrag att säkra en väl fungerande kontinuerlig fysisk närvaro och tillgänglighet i hela landet. ”Det finns personer som är i behov av fysiska möten och då ska Arbetsförmedlingen kunna tillhandahålla det, oavsett var i landet man bor”, sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S, på dagens pressträff om myndighetens regleringsbrev för 2020.