Positivt om europeisk arbetsmyndighet

ARBETSMARKNAD2017-09-18

Försiktigt positiva reaktioner på tankarna på en ny europeisk myndighet för att övervaka villkoren på arbetsmarknaden. Det redovisar Arbetsvärlden efter en rundringning.

EU-kommissionen vill inrätta en ny EU-myndighet som ska övervaka att utstationeringsregler och andra EU-regler för arbete i ett annat medlemsland efterlevs. Det sade kommissionens president Jean-Claude Juncker i Europaparlamentet i sitt årliga State of the Union-tal. Han vill också införa en social pelare som försäkrar EU-medborgarna om grundläggande välfärd.

Chefen för TCOs enhet för Europa och juridik, Per Hilmersson, säger till Arbetsvärlden att TCO är positivt till ambitionen att på ett mer effektivt och enkelt sätt genomföra EUs regler om arbetskraftens rörlighet:

”Men i Sverige är efterlevnaden av både arbetsmiljö och anställnings- och arbetsvillkor i första hand en fråga för arbetsmarknadens parter. Vi ser hellre ett utvecklat samarbete mellan nationella arbetsmiljö- och socialförsäkringsmyndigheter i EU för att främja arbetsmiljö och komma åt odeklarerat arbetet med mera. En sådan samarbetspunkt skulle vara bra”, säger han till tidningen.

Också Karla Wixe, chef för de svenska fackens Brysselkontor, är försiktigt positiv till Jean-Claude Junckers förslag. Men det är beroende av vilka befogenheter en europeisk arbetsmyndighet skulle få, säger hon till Arbetsvärlden.

Senast i samband med det planerade EU-toppmötet i Göteborg i november vill Jean-Claude Juncker att medlemsländerna enas om en social pelare.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA