Regeringen föreslår ändrad postlag

POSTEN2017-11-10

Regeringen lägger fram förslag om ändringar i postlagen till riksdagen. Syftet är att anpassa lagstiftningen till digitaliseringen och se till att posttjänster hålls tillgängliga i hela landet.

Förslagen till förändringar i lagstiftningen kring Posten har tidigare varit föremål för en lagrådsremiss. På torsdagen beslutade regeringen att gå vidare med förslagen till riksdagen. Lagändringarna ska, enligt regeringen, möjliggöra bättre uppföljning och bevakning av dem som erbjuder posttjänster.

”Vi fortsätter arbetet med att säkra en god postservice i hela landet. Med dessa beslut får vi bättre verktyg för att tydliggöra vilken postservice medborgarna kan kräva och förvänta sig”, kommenterar bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson, MP, i ett pressmeddelande.

Propositionen innehåller samma två förslag som den tidigare lagrådsremissen: Att regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer ska få meddela föreskrifter om på vilket sätt den samhällsomfattande posttjänstens krav på utdelning av postförsändelser ska fullgöras, och att den som tillhandahåller en posttjänst ska lämna vissa uppgifter om sin ekonomi och verksamhet till staten. Det gäller uppgifter som behövs för att följa upp utvecklingen på postområdet och för att bevaka att posttjänsterna svarar mot samhällets behov, och av att en väl fungerande samhällsomfattande posttjänst av god kvalitet finns tillgänglig för alla användare.

Ändringarna i postlagen föreslås träda i kraft 1 april 2018. Redan tidigare har regeringen beslutat om lägre krav på postutdelningen, att brev inte längre behöver delas ut över en natt. I stället ska ett brev med normalporto delas ut inom två dagar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA