Riksrevisionen svarar på kritiken

STATENS SERVICECENTER2016-09-22

Riksrevisionen svarar på kritiken från Statens servicecenters generaldirektör. ”Vi använder enkäter då och då när informationen inte går att få fram på annat sätt. Det gör forskare och Statskontoret också”, säger Ingvar Önnhage, som varit projektledare för granskningen av servicecentret.

I veckan offentliggjordes Riksrevisionens granskning av Statens servicecenter. Rapporten bekräftade den bild som framkommit i Statskontorets tidigare utredning: Få myndigheter tycker att anslutningen gjort administrationen billigare eller mer effektiv.

I samband med att rapporten publicerades kritiserade Statens servicecenters generaldirektör, Thomas Pålsson, såväl Riksrevisionen som Statskontoret för ”metodbrister”. Han menade att Riksrevisionen inte har kvalitetssäkrat myndigheternas beräkningar och att myndigheternas svar inte är jämförbara och relevanta.

Ingvar Önnhage konstaterar att kundmyndigheternas situation skiljer sig åt. För många är det inte möjligt att göra några jämförelser eftersom de kan ha haft sin administration hos Kammarkollegiet, andra är helt nya myndigheter och därför finns det inga kostnader att jämföra nuläget med. Enkäter är en etablerad metod när det inte går att få fram fullständig och jämförbar information på annat sätt, menar han.

– Vi använder enkäter då och då och det är det enda realistiska i det här fallet. Även forskare och Statskontoret använder sig av enkäter.

Han säger att det även har gjorts djupintervjuer med tio myndigheter, och den bild de ger bekräftar den bild som enkäten gett.

– Visst kan det behövas en ännu djupare analys. Regeringen har ju också utlovat en utvärdering. Men vi har tillräckligt på fötterna för att vi skulle uttala oss på det här sättet. Vår granskning bekräftar ju också det som Statskontoret kommit fram till och i viss mån vad servicecentrets egna kundundersökningarna visar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA