Mikael Sjöberg, generaldirektör på Arbetsförmedlingen.
Bild: Margareta Bloom Sandebäck
Mikael Sjöberg, generaldirektör på Arbetsförmedlingen.

Ser inget skäl att ändra kurs om resurser tillförs

ARBETSFÖRMEDLINGEN2019-01-31

Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg ser inte att ett eventuellt höjt anslag i en ändringsbudget eller en utökad anslagskredit kommer att förändra myndighetens planer. Antalet varslade kommer ändå att ligga kvar. ”Jag skulle hantera utökade resurser på ett annat sätt”, säger han till Publikt.

Det har varit tungt i samband med att Arbetsförmedlingen varslat en tredjedel av de anställda om uppsägning, konstaterar myndighetens generaldirektör Mikael Sjöberg:

– Det är så mycket osäkerhet och frustration. Jag har full förståelse för känslorna.

Redan 11 december när M-KD-budgeten antogs i riksdagen varnade han för att Arbetsförmedlingen skulle behöva dra ned på 4 500 tjänster för att få en budget i balans 2019.

”Jag utgår från att siffrorna kommer att justeras, eftersom konsekvenserna inte överensstämmer med intentionerna. Det oklara politiska läget och vad en ny regering gör när en sådan är på plats gör också att det blir svårt att förutse det faktiska utfallet. Men myndigheten måste självklart förbereda en större omställning”, skrev han då i ett pressmeddelande.

Då talades det om att återanställa efter 2019. Nu har Mikael Sjöberg ändrat uppfattning.

– Min bedömning i dag, och den har alltså ändrats efter januariavtalet, är att vi inte kommer att återanställa. Om jag får bestämma kommer vi i stället hantera eventuellt ökat anslag i ändringsbudget eller utökad anslagskredit på ett annat sätt.

Han anser att myndigheten måste ”börja resan mot januariavtalet” omgående för att hinna klart till 2021.

– Jag ser två prioriterade områden. Det ena är att bygga färdigt eller bygga ut den digitala it-strukturen och det andra är att påbörja ut-lovning, som jag kallar det.

Mikael Sjöberg syftar på att myndigheten ska tillåta arbetslösa att välja bland externa aktörer i enlighet med lagen om valfrihet på försök i några orter.

– Vi måste börja ta de här stegen. Den tid som finns för omvandling av myndigheten i januariavtalet är väldigt kort.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Hansomfrågar (ej verifierad) tors, 01/31/2019 - 15:40
Förnyelseresan är inget annat än en dimridå som initierades av Mikael Sjöberg efter förra GD:s totala misslyckande med att leda AF. S och M skyller allt på M & KD men passar samtidigt på att ändå sälja ut alla som varje dag kämpat med att hjälpa arbetssökande under en katastrofal styrning som har pågått under flera år. Allt detta är ett vidrigt politiskt spel som inte egentligen har några konkreta lösningar utan helt enkelt ser igenom med fingrarna ang den totala slakt av kompetens. Man har använt AF som en politisk slagpåse. Man har även slängt på orimliga uppdrag som inte på något sätt har med matchning att göra. Passande för alla parter. Ingen tar ansvar alla skyller på alla. Patetiskt.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA