I nuläget är det inte aktuellt med arbetsmiljöåtgärder. Särskilt med tanke på att det sannolikt inte kommer att gå att genomföra utrikesresor den närmaste tiden, enligt Thomas Petersen, skyddsombud på Kriminalvårdens nationella transportenhet.
Bild: Mostphotos
I nuläget är det inte aktuellt med arbetsmiljöåtgärder. Särskilt med tanke på att det sannolikt inte kommer att gå att genomföra utrikesresor den närmaste tiden, enligt Thomas Petersen, skyddsombud på Kriminalvårdens nationella transportenhet.

Skyddsombud tror på stopp för transporter

KRIMINALVÅRDEN2020-03-17

När flyg ställs in och gränser stängs på grund av coronaviruset riskerar Kriminalvårdens personal vid nationella transportenheten utrikes att fastna utomlands. Några åtgärder är dock inte aktuella i nuläget. ”Skyddsorganisationen avvaktar läget eftersom det ändå inte kommer att gå att genomföra så många resor”, säger skyddsombudet Thomas Petersen.

Inställda flygavgångar, stängda landsgränser och en avrådan från utrikesdepartementet, UD, om att inte resa utomlands gör att Kriminalvårdens nationella transportenhet utrikes, NTE utrikes måste prioritera bland sina planerade resor.

– Allting kan inte bara gå som vanligt utan man måste se vilka uppdrag som är nödvändiga, säger Thomas Petersen, regionalt skyddsombud för Kriminalvårdens nationella transportenhet utrikes, NTE utrikes till Publikt.

I helgen var det, enligt Thomas Petersen, nära att en medarbetare fastnade utomlands. Hen var inplanerad på en transportresa till Marocko men valde på eget initiativ att inte åka. Kort därefter stängde Marocko gränsen mot ett antal grannländer och stoppade flera flygavgångar till europeiska resmål.

Skyddsombudet Thomas Petersens uppfattning är att arbetsgivaren arbetar för att lösa situationen, och att det därför inte är aktuellt att vidta några arbetsmiljöåtgärder i nuläget. Särskilt med tanke på att flertalet av resorna sannolikt inte kommer att gå att genomföra den närmaste tiden.

– Jag tror inte att skyddsorganisationen behöver göra så mycket just nu. Det här kommer att lösa sig av sig självt eftersom avgångar, luftrum och länder stänger ned, säger han.

Enligt Eva Qvarnström, chef för NTE utrikes, har det förekommit att planerade transportuppdrag till utlandet inte har kunnat utföras eftersom flygavgångar har ställts in.

– Vi har en besvärlig situation. Flygbolagen förändrar och gränser förändras. Vi tittar på de beställningar vi har och om de går att genomföra överhuvudtaget, säger hon till Publikt.

Kriminalvården har upprättat en särskild stab för transportverksamheten som stämmer av läget varje dag, enligt Eva Qvarnström. I nuläget ser hon ingen risk för att personal ska fastna utomlands i samband med utrikestransporter.

– Jag tror att hela världen är orolig just nu för hur corona ska påverka men självklart ser vi till att vår personal kommer att komma hem.

Till och med 14 april avråder UD från onödiga resor till alla länder.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA