Annons:
Debatt
Debatt
0 kommentarerTyck till!

Sluta ducka om vår arbetsmiljö, Sjöberg

Fler arbetsförmedlare och skäliga löner är nödvändigt för att få bukt med den dåliga arbetsmiljön och de höga sjuktalen på Arbetsförmedlingen, skriver arbetsförmedlaren Cecilia Sjöberg.

Se en stjärna falla och du får önska dig något. Nu har ännu en kollega, en stjärna, fallit. Jag önskar att chefen, cheferna, generaldirektören och överdirektören ska göra något åt saken. För nu vet vi – manfallet är inte lokalt utan genomgående för hela myndigheten.

På en av Arbetsförmedlingens verksamhetsdagar fick generaldirektör Mikael Sjöberg en direkt fråga från publiken vad han tänker göra åt de höga sjuktalen. Han duckade. Mikael Sjöberg svarade att man redan tagit alla tänkbara steg; att myndig­heten varit så duktig på att vidta åtgärder att Arbetsförmedlingen kan användas som skolexempel. Ändå blir vi sjuka.

Mikael såg själv rätt trött ut där uppe på scenen med tre färgglada ballonger på var sida om en storbildsskärm bakom honom – ett tafatt försök att göra en dyster stämning glad. På storbilds­skärmen rullade fråga efter fråga in från publikens uppkopplade mobiler. I runda slängar rörde åtta av tio frågor hög sjukfrånvaro, hög arbetsbelastning och stort manfall. Som sagt, Mikael Sjöberg duckade. Och duckar generaldirektören lär cheferna under honom också ducka.

Vi arbetsförmedlare är bra på att ställa krav på andras arbetsmiljöer, men inte på vår egen. Tack och lov har facket tagit bladet från munnen och sagt att nu får det vara nog. För med rådande ekvation – orimligt låga löner plus orimligt hög arbetsbelastning är lika med orimligt högt manfall – kommer det att gå åt fanders.

Om det finns en lösning? Ja, men det är inte den glorifierade digitalisering som myndigheten sätter så stort hopp till. Lösningen är mycket enklare än så – anställ fler kompetenta arbetsförmedlare! Det, Mikael Sjöberg, är nästa nödvändiga steg. Och med en rimlig arbetsbelastning och en skälig lön kommer dessa nya medarbetare att välja att stanna kvar.

Men med rådande ekvation kommer stjärnor att fortsätta falla. Och med dem hela myndigheten.

Cecilia Sjöberg, arbetsförmedlare

Bli den första att tycka till!
StatsförvaltningNyhetEkonomistyrningsverket, ESV, och Statskontoret bjuder in myndigheter att delta i ett projekt för att effektivisera myndigheternas administration. Målet är att ta fram en modell för att analysera myndigheternas administration.
RättsväsendetNyhetI en lagrådsremiss föreslår regeringen ett förbud att sprida bilder som tagits under rättegångar. Förslaget ska förhindra att olagliga bilder kommer ut och sprids på sociala medier.
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.