ST: Civila utredare kortar väntetider

POLISEN2010-02-22

I mitten på februari fick Polisen i Stockholms län mycket allvarlig kritik från JO för sin handläggning av bedrägeriärenden. Civila utredare hade kunnat lösa situationen, menar ST inom Polisen.

I de så kallade balanskommissioner som tillsatts för att beta av högarna, finns flera civila utredare, säger Karin Svenning, ordförande för ST inom Polisen.

Hon menar att om man hade tagit in civila utredare i ett tidigare skede hade den här situationen kunnat förhindras.

Men på grund av målet om 20 000 poliser anställs inga civila utredare trots att vi och ledningen är eniga om abehovet av icke-polisiär personal.

Karin Svenning menar att om det inte vore för ekonomin och kravet på 20 000 poliser finns alla möjligheter till att använda civil personal till brottsutredande verksamhet.

Du har civila inom Polisen med lång erfarenhet och utbildning, men du har också möjligheten att utbilda civila utredare som har erfarenhet från andra typer av utredningar inom staten

Det var i maj 2009 chefsjustitieombudsmannen Mats Melin genomförde en inspektion vid bedrägerirotel syd inom Stockholmspolisen. Sammanlagt granskades 1 168 ärenden.

I så gott som samtliga fall kunde handläggningstiden starkt ifrågasättas, enligt JO.

I 90 procent av ärendena hade ingen åtgärd alls vidtagits under mer än ett års tid. Många av ärendena var dessutom prioriterade och avsåg bidragsbrott, det vill säga brott riktade mot Försäkringskassan och arbetslöshetskassor. Dessutom hade en del av brotten redan preskriberats.

Den nu gjorda granskningen är det mest nedslående vad gäller polisens brottsutredande verksamhet som jag kommit i kontakt med under mina sex år som chefsjustitieombudsman”, konstaterade Mats Melin och riktar mycket allvarlig kritik mot polismyndigheten och dess ledning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Polisen
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA