Skarp JO-kritik mot Polisen

POLISEN2010-02-17

Justitieombudsmannen, JO, riktar mycket allvarlig kritik mot Polismyndigheten i Stockholms län. För nio av tio anmälda bedrägerier tog det minst ett år innan någon som helst åtgärd vidtogs.

”Resultatet av den nu gjorda granskningen är det mest nedslående vad gäller bristerna i polisens brottsutredande verksamhet som jag har kommit i kontakt med under mina sex år som chefsjustitieombudsman”, skriver Mats Melin i sitt beslut.

JO genomförde i maj 2009 en inspektion vid bedrägerirotel Syd, en av fyra särskilda enheter för bedrägeriärenden inom Stockholmspolisen. Sammanlagt granskade JO 1 168 ärenden. JO ifrågasätter starkt handläggningstiden i så gott som samtliga fall och i cirka 90 procent av ärendena hade ingen åtgärd alls vidtagits under mer än ett års tid. Problemen med långa handläggningstider finns inte bara på bedrägerirotel Syd utan gäller för hela myndigheten, konstaterar JO.

”Polismyndigheten och ytterst dess ledning förtjänar därför mycket allvarlig kritik”, skriver Mats Melin.

Chefs-JO överlämnar nu sitt beslut till Justitiedepartementet, riksdagens justitieutskott och Rikspolisstyrelsen för att uppmärksamma dessa på förhållandena. JO kräver också att Stockholmspolisen senast den 30 oktober lämnar en redogörelse av balansläget vid samtliga bedrägerirotlar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA