ST-provning går till Sif

ST-PROVNING2003-06-26

Med siffrorna 134- 19 röstade ST-Provnings medlemmar för att lämna ST till förmån för Sif. STs förbundsordförande beklagar resultatet.

- Beslutet underlättas av de tydliga siffrorna, säger ST-Provnings ordförande Bertil Svensson.

Han är inte direkt förvånad över resultatet av medlemsomröstningen.

- Vi har haft en känsla av att det skulle bli så med tanke på medlemmarnas tidigare reaktioner, fortsätter Bertil Svensson.

Han syftar på att visst missnöje rått med ST och tycker sig ha märkt att det lutat åt Sif. Dessutom följs Sifs avtal.

Av ST-Provnings 249 medlemmar deltog 153 i omröstningen, drygt 60 procent. En majoritet av de röstande, 115 medlemmar, vill alltså lämna ST.

- De tydliga siffrorna underlättar när vi nu ska kontakta STs förbundsstyrelse och begära att avdelningen upplöses. Eftersom vi har en verksamhetsplan som gäller till årsskiftet är det naturliga att organisationsbytet sker i anslutning till detta, säger han.

STs förbundsordförande Annette Carnhede beklagar resultatet av omröstningen.

- Men man ju alltid fråga sig om kollektiva slutsatser kan dras av ett ungefär 60-procentigt röstdeltagande och om inte detta rör sig om individuella val. Drygt 100 personer har ju inte tagit ställning till om de vill gå in i Sif, kommenterar hon.

Samtidigt tycker hon att det känns bra att den enskilde medarbetaren fått avgöra sin fackliga tillhörighet. För mellan de fackliga organisationerna finnas inga stridigheter.

- Detta är ett konkret exempel på att vi kan samarbeta över förbundsgränserna istället för att slåss om medlemmarna. I det här fallet kanske det betyder att varje enskild anställd får bestämma om de ska tillhöra ST eller Sif, säger Annette Carnhede.

FAKTA

Statens Provnings- och Forskningsinstitut i Borås har med dotterbolag cirka 650 anställda. Av dem är 249 ST-medlemmar. För dem förhandlar Sif centralt, medan ST, det vill säga ST-Provning, hittills skött de lokala förhandlingarna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA