Stärkt roll för social dialog

EU2015-03-06

Arbetsmarknadens parter ska få en större roll när EU beslutar om ekonomi och jobb. Den slutsatsen drar Europaportalen efter en EU-konferens med företrädare för fack och arbetsgivare.

EU-kommissionen genomförde på torsdagen en högnivåkonferens för att göra en nystart för den sociala dialogen, skriver Europaportalen. Den sociala dialogen innebär att arbetsmarknadens parter löpande får delta i den politiska processen. Under senare år har modellen varit eftersatt.

Fackliga ledare och arbetsgivarrepresentanter från hela EU hade bjudits in till konferensen. Huvudsyftet var att hitta vägar att stärka den sociala dialogen på EU-nivå.

”Vi behöver deras expertis. De är oljan och maskinen i den sociala marknadsekonomin”, sade EUs sysselsättningskommissionär Marianne Thyssen enligt Europaportalen.

Marianne Thyssen påpekade att den sociala dialogen inte bara är viktig för arbetsmarknadsområdet, utan också på områden som handel, migration och transporter.

Från parterna efterlystes under konferensen bättre bevakning från kommissionen att se till att medlemsländerna verkligen inför de lagar som beslutas när det gäller arbetsmarknaden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA