Annons:
Det skattefria bidraget till friskvård varierar kraftigt i storlek mellan de statliga arbetsgivarna, visar Publikts granskning. En del anställda får även motionera på arbetstid – men långt ifrån alla.Bild:Getty Images
friskvård
Nyhet
AVSusanne Eriksson0 kommentarerTyck till!

Stora skillnader i satsningar på friskvård

Många arbetsgivare ger de anställda ett skattefritt bidrag till friskvård. Men storleken på summan varierar kraftigt. En del anställda får även motionera på arbetstid – men långt ifrån alla.

Samtliga 27 arbetsplatser som Publikt har tillfrågat erbjuder sina anställda friskvårdsbidrag. Summan varierar från 1 000 till 3 500 kronor per år. 

Hur stor andel av de anställda som utnyttjar bidraget varierar också stort – från 20 till 78 procent. Över lag finns en tendens till att anställda på de arbetsplatser som har högre friskvårdsbidrag använder det mer.

Granskningen visar också att drygt hälften av arbetsplatserna ger de anställda möjlighet till en timmes friskvård per vecka på arbetstid.

Arriva är en av de arbetsplatser som har lägst friskvårdsbidrag bland dem som Publikt har granskat – 1 000 kronor per anställd och år. Företagets arbetsmiljöchef Anna Johnsson förklarar det med att Arriva också jobbar med hälsofrämjande åtgärder på andra sätt, exempelvis med ergonomi.

Bara 21 procent av de anställda på Arriva utnyttjar friskvårdsbidraget.

– Huvuddelen av våra anställda arbe­tar i kollektivtrafiken. Dessa yrkesgrupper har historiskt sett inte utnyttjat bidraget i så stor utsträckning. Därför har vi lagt mer resurser på andra områden, säger Anna Johansson.

På flera av Arrivas arbetsplatser finns tillgång till gym. Men bolagets anställda har inte rätt till någon friskvårdstimme, en möjlighet att ägna sig åt friskvård på betald arbetstid.

– Det ser ut så i vår bransch, där de flesta går på schema och det är svårt att gå ifrån på arbetstid.

Leif Wedberg, styrelseledamot vid ST inom Arriva, säger att ST vid tidigare förhandlingar har försökt driva på för att höja friskvårdsbidraget, men fått blankt nej.

Många medarbetare har hälso­problem på grund av arbetsmiljön, förklarar han.

– Våra lokförare sitter och kör i en och samma skakiga ställning, och våra tågvärdar går och bär på verktyg och handdatorer. Ett höjt friskvårdsbidrag skulle räcka till exempelvis mer massage, vilket många är i behov av.

Även på Länsstyrelsen i Kronobergs län är friskvårdsbidraget 1 000 kronor, men där har de anställda också en friskvårdstimme i veckan. Att ligga lägre med bidraget är även här ett medvetet val, säger HR-chefen Helén Jönsson:

– Vi tycker att det är viktigt att fånga upp så många som möjligt och har valt att lägga pengarna på att erbjuda olika aktiviteter. Exempelvis har vi upphandlat en massör som vi som arbetsgivare subventionerar. Det är oerhört uppskattat.

Länsstyrelsen i Kronobergs län erbjuder också kurser i mindfulness och har på STs begäran valt att fortsätta med hälsoundersökningar de kommande tre åren.

– Dessutom finns ett motionsrum med utrustning. Vi har också yoga­kurser på arbetsplatsen på fredagsmorgnar, som man kan använda friskvårdstimmen till, säger Helén Jönsson.

På Finansinspektionen har man det högsta friskvårdsbidraget bland arbets­platserna i kartläggningen, 3 500 kronor, och en friskvårdstimme.

– Som statlig arbetsgivare har vi stora begränsningar, vi kan inte sätta samma löner som på privata marknaden. Därför ser vi bidraget som en del i att få folk att trivas och att vara en attraktiv arbetsgivare, säger Linda Ullman, HR-chef på Finansinspektionen. 

Hon berättar att myndigheten inför den höjning av bidraget som gjordes för några år sedan genomförde en undersökning av hur mycket olika motionskort kostar och hur det såg ut på andra myndigheter, och valde att lägga sig i den högre delen av spannet.

– Vi vill gärna uppmuntra våra medarbetare att vara fysiskt aktiva.

Finansinspektionens anställda hör också till dem som använder friskvårdsbidraget mest av alla tillfrågade myndigheter och bolag. Under 2016 utnyttjades det av 78 procent av alla anställda.

En förklaring är att det kommer en massör till arbetsplatsen, vilket många uppskattar, enligt Linda Ullman. Men hon tror att det finns flera orsaker, bland annat att myndigheten upp­manar till friskvård på olika sätt och har en aktiv idrottsförening.

– Vi har också många som föregår med gott exempel, inte minst chefer som både utnyttjar timmen och bidraget. Då blir det synligt i vardagen.

Det här gäller för friskvårdsbidrag

Förmånen måste rikta sig till alla anställda.

Det finns inget fastställt maxbelopp, men förmånen ska vara av »enklare slag« och »mindre värde«. Ett årskort på ett vanligt gym ryms inom definitionen, enligt Skatte­verket.

Arbetsgivaren behöver inte betala arbetsgivaravgifter och förmånen är skattefri för den anställde.

Skatteverket har listor på vilken friskvård som är skattebefriad.

Friskvårdstimme är en uppgörelse om att få ägna en timme av arbetstiden till motion eller friskvård.

Bli den första att tycka till!
PolisenNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Polismyndigheten för att den satt sig över två beslut från Statens överklagandenämnd i samband med rekryteringen av chefer till Nationella operativa avdelningen, NOA.
SiSNyhetVården vid de institutioner som drivs av Statens institutionsstyrelse, SiS, brister i likvärdighet. Den slutsatsen drar Statskontoret efter en genomförd myndighetsanalys, som också visar på en positiv utveckling.
KRIMINALVÅRDENNyhetEtt första fall av Covid-19 har nu konstaterats inom Kriminalvården, uppger Sveriges Radios Ekot. Kriminalvården vill inte uppge om den smittade tillhör personalen eller är intagen, av patientsekretesskäl.
CoronaNyhetI ett nytt krispaket föreslår regeringen med stöd av Centern och Liberalerna att fler ska få möjlighet till a-kassa och att Arbetsförmedlingen ska få mer pengar. Dessutom vill man se mer utbildning för varslade och uppsagda.
TrafikverketNyhetPå grund av virusutbrottet har Trafikverket stoppat bokning av teoriprov för bil, motorcykel och moped fram till 4 maj. I Stockholm har 8 000 bokade prov avbokats, skriver TT.
CORONANyhetST och Arbetsgivarverket har tecknat ett tillfälligt kollektivavtal som tillåter 40 extra övertidstimmar per månad för statsanställda. Avtalet löper över tre månader och är ett resultat av den situation som råder på grund av coronaviruset.
ForskningNyhetKolleger som prasslar med papper eller sorl från ett öppet kontorslandskap. Det kan vara två situationer som stör människor med ljudintolerans, en okänd men ganska vanlig sjukdom, visar en ny avhandling från institutionen för psykologi vid Umeå universitet.
CoronaNyhetInställda körkortsprov och domstolsförhandlingar, videoundervisning på universitet, uppskjutna förrättningar samt fler ansökningar om vård av barn. Coronapandemin får konsekvenser på statliga arbetsplatser, och många planerar just nu för ännu hårdare prioriteringar.
ForskningNyhetSamhällsinformation till nyanlända blir kraftigt förenklad, därför att de som tar fram materialet tar större hänsyn till hur beställande politiker ska reagera än till vad de nyanlända behöver, enligt en ny studie.
PolisenNyhetEn gränskontrollant blev påkommen med metadon på jobbet. Nu åtalas han för ringa narkotikabrott och kan förlora sin anställning.
DomstolarnaNyhetRegeringen skjuter upp den planerade kvällsberedskapen vid landets tingsrätter som skulle inletts den här veckan. Införandet skjuts fram till 1 september på grund av coronapandemin.
ArbetsförmedlingenNyhetStoppa Arbetsförmedlingens pilotprojekt Krom, Kundval rusta och matcha, tills vidare. Det kräver företrädare för TCO, LO och Saco i en gemensam debattartikel. Resurser behöver riktas till beprövade insatser som fungerar, anser de.
MigrationsverketNyhetAnställda på Migrationsverket i Sundbyberg klagade i veckan på riskerna för smittspridning i väntrummet. Efter kritik och påtryckningar tar myndigheten nu till flera åtgärder för att öka säkerheten i lokalerna.
Fördjupning: omlokaliseringarFördjupningAtt flytta delar av stats­förvaltningen från Stockholm till andra orter är inte någon ny idé. Nu har flyttlassen gått för de myndigheter som fick besked om omlokalisering under den förra mandat­perioden. I många fall har viktig verksamhet lamslagits.
POLISENNyhetEn anställd på Polisens hittegodsavdelning i södra Sverige döms efter strafföreläggande till dagsböter och villkorlig dom. Kvinnan greps på bar gärning när hon stal pengar i olika valutor ur ett skåp på sin arbetsplats.
ArbetsmiljöverketNyhetCoronaviruset gör att Arbetsmiljöverket väljer att avvakta med inspektioner i flera branscher. Myndigheten vill undvika risken för smitta och skona arbetsgivare som redan är hårt pressade av pandemin.
SocialförsäkringarNyhetRegeringen uppdrar åt en särskild utredare att se över sjuk- och aktivitetsersättningen. Syftet är att ge fler människor möjlighet att försörja sig med eget arbete utifrån sin arbetsförmåga.
SjukpenningNyhetFörsäkringskassan begär inte längre läkarintyg av den som ansöker om sjukpenning. Det gäller inför tredje veckan då betalningsansvaret går över från arbetsgivaren till Försäkringskassan.
STNyhetOsäkerheten kring coronapandemin gör att STs förbundsstyrelse nu väljer att föreslå att kongressen som skulle hållits i slutet av maj i stället flyttas till hösten. ”Det känns jättetråkigt, men det går inte att göra på något annat sätt”, säger förbundsordförande Britta Lejon.
STATENS SERVICECENTERNyhetStockholm, Göteborg, Malmö och Ulricehamn kommer att få nya servicekontor under 2020, om det förslag som regeringens utredare presenterade under onsdagen blir verklighet. Tidigare har regeringen beslutat om nya kontor i Storuman, Torsby, Vansbro och Åsele.
KriminalvårdenNyhetJustitiekanslern, JK, kritiserar kriminalvårdens anstalt Storboda för en kroppsvisitation som genomfördes år 2014. Men de som klagat efter händelsen får ingen ekonomisk ersättning för övergreppet.
SPÅRTRAFIKENNyhetFackförbundet Seko stämmer SJ i Arbetsdomstolen sedan en tågvärd fick börja sitt arbetspass efter endast 10 timmars vila, vilket strider mot kollektivavtalet, skriver förbundet. Även dotterbolaget SJ Götalandståg stäms. Enligt stämningsansökan har en grupp deltidsanställda schemalagts på fler timmar än vad de har fått betalt för.
RegeringskanslietNyhetUtrikesdepartementet, UD, har som en följd av coronapandemin beslutat att tillfälligt ta hem viss personal och deras familjer från särskilt utsatta riskområden, rapporterar Ekot.
ArbetsmiljöNyhetRegeringen har tidigare aviserat att man vill låta regionala skyddsombud komma in på fler arbetsplatser. Nu lämnas lagförslaget till riksdagen. Om det går igenom kan de nya reglerna börja gälla redan i augusti.
ÖppenhetNyhetDet var rätt av Kriminalvården att neka en begäran att på plats hos myndigheten få läsa en allmän handling med hänvisning till risken för smittspridning. Det slår kammarrätten fast efter ett överklagande.
SKATTEVERKETNyhetCoronavirusets inverkan på ekonomin gör att Skatteverket förväntas få en brant ökning av ansökningar från företag som vill skjuta upp skatteinbetalningar. Myndigheten styr nu om resurser. ”Nu hoppas man på det bästa och planerar för det värsta”, säger Anders Tell, ordförande för ST inom Skatteverket, till Publikt.
CoronaNyhetReglerna måste omgående ändras så att det är lättare att kvalificera sig till a-kassa, anser TCOs ordförande Therese Svanström i en intervju på organisationens webbplats.
DigitaliseringNyhetMyndigheten för digital förvaltning, Digg, har tagit fram en modell för att öka tillgängligheten av digital information. Dokumentet, som bygger på nio principer, går nu ut på en remissrunda där vem som helst får lämna synpunkter.
MuseerNyhetAlla stora statliga museer har stängt sin verksamhet för besökare på grund av coronaviruset. ”De ekonomiska konsekvenserna är enorma”, säger Joakim Malmström, ordförande för Centralmuseernas samarbetsråd och överintendent på Naturhistoriska riksmuseet.
spårtrafikNyhetRiksrevisionen har i en granskning ansett att regeringens analys kring höghastighetsjärnvägar inte varit tillräckligt ingående. Av en skrivelse till riksdagen framgår att regeringen inte delar Riksrevisionens uppfattning.
öppenhetNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Polismyndigheten för att utan lagligt stöd hindrat en frilansjournalist att filma och avvisat honom från ett valmöte med Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson i valrörelsen 2018.
AvtalNyhetST och Almega har tecknat centrala avtal om korttidspermitteringar för de avtalsområden som omfattar spårtrafik och övriga kommunikationer, som flyg.