Lantmäteriet har beslutat att ta bort möjligheten till friskvårdstimme och i stället höja friskvårdsersättningen. På intranätet rasar missnöjet, vittnar anställda som Publikt varit i kontakt med.
Bild: Mostphotos
Lantmäteriet har beslutat att ta bort möjligheten till friskvårdstimme och i stället höja friskvårdsersättningen. På intranätet rasar missnöjet, vittnar anställda som Publikt varit i kontakt med.

Storm mot indragen friskvårdstimme

LANTMÄTERIET2020-01-15

Lantmäteriet har beslutat att ta bort möjligheten till friskvårdstimme och i stället höja friskvårdsersättningen. Både ST och Saco-S på myndigheten är kritiska till förändringen. I intranätets kommentarsfält rasar missnöjet, berättar anställda som Publikt varit i kontakt med.

På Lantmäteriet har medarbetarna tidigare kunnat välja mellan antingen att ta ut en friskvårdstimme i veckan, eller friskvårdsersättning om 3 000 kronor per år.

– ST har arbetat för att medarbetarna ska ha möjlighet att få både friskvårdstimme och friskvårdsersättning – och dessutom en höjd sådan, säger Jeanette Norman, ordförande för ST inom Lantmäteriet.

Men ST, Saco-S och huvudskyddsombudet har inte fått gehör för sina krav hos arbetsgivaren, som i stället beslutat att ta bort möjligheten till friskvårdstimme och enbart erbjuda friskvårdersättning. Beloppet höjs dock till det av Skatteverket högsta tillåtna beloppet, 5 000 kronor årligen.

– Vi förändrar vårt friskvårdserbjudande. Tidigare har anställda kunnat välja mellan att antingen utnyttja friskvårdstimmen eller få friskvårdsersättning, säger Max Lokrantz, tillförordnad HR-chef på Lantmäteriet.

Han säger att orsaken är att Lantmäteriet behöver ta hela medarbetarnas arbetstid i anspråk för verksamheten.

– Vi har problem med handläggningstider och kötider. Det gör att vi behöver fokusera på vårt uppdrag och balansera det mot vikten av att jobba aktivt för att vi ska ha friska medarbetare. Vi behöver få ut mer timmar till verksamheten.

Max Lokrantz betonar att arbetsgivaren anser att friskvård är väldigt viktigt och uppmuntrar till det. Han hänvisar till att myndigheten har flextidsavtal, vilket möjliggör träning före eller efter arbetstiden, eller under lunchen, om verksamheten så tillåter.

– Men det får inte räknas som arbetstid, säger han.

Flera anställda har hört av sig till Publikt och de vittnar om ett stort missnöje med beslutet. En av dem skriver att nyheten om beslutet har lagts ut på intranätet och att det på onsdagsmorgonen hade kommit in över 100 kommentarer.

”Det har nog aldrig kommenterats så mycket på en nyhet någon gång. Majoriteten av de som skriver är väldigt missnöjda och det kommer nya kommentarer hela tiden”, skriver den anställde.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Brent Key (ej verifierad) tors, 01/16/2020 - 21:18
Efter två dagar har nu mer än 10% av de anställda kommenterat negativa kommentarer på intranätet..
Inlagt av Håkan (ej verifierad) tors, 11/19/2020 - 10:56
Någon anställning på Lantmäteriet siktar jag inte på efter att ha läst detta.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA