Annons:
Lantmäteriet har beslutat att ta bort möjligheten till friskvårdstimme och i stället höja friskvårdsersättningen. På intranätet rasar missnöjet, vittnar anställda som Publikt varit i kontakt med.Bild:Mostphotos.
Lantmäteriet
Nyhet
AVSusanne Eriksson1 kommentarerTyck till!

Storm mot indragen friskvårdstimme

Lantmäteriet har beslutat att ta bort möjligheten till friskvårdstimme och i stället höja friskvårdsersättningen. Både ST och Saco-S på myndigheten är kritiska till förändringen. I intranätets kommentarsfält rasar missnöjet, berättar anställda som Publikt varit i kontakt med.

På Lantmäteriet har medarbetarna tidigare kunnat välja mellan antingen att ta ut en friskvårdstimme i veckan, eller friskvårdsersättning om 3 000 kronor per år.

– ST har arbetat för att medarbetarna ska ha möjlighet att få både friskvårdstimme och friskvårdsersättning – och dessutom en höjd sådan, säger Jeanette Norman, ordförande för ST inom Lantmäteriet.

Men ST, Saco-S och huvudskyddsombudet har inte fått gehör för sina krav hos arbetsgivaren, som i stället beslutat att ta bort möjligheten till friskvårdstimme och enbart erbjuda friskvårdersättning. Beloppet höjs dock till det av Skatteverket högsta tillåtna beloppet, 5 000 kronor årligen.

– Vi förändrar vårt friskvårdserbjudande. Tidigare har anställda kunnat välja mellan att antingen utnyttja friskvårdstimmen eller få friskvårdsersättning, säger Max Lokrantz, tillförordnad HR-chef på Lantmäteriet.

Han säger att orsaken är att Lantmäteriet behöver ta hela medarbetarnas arbetstid i anspråk för verksamheten.

– Vi har problem med handläggningstider och kötider. Det gör att vi behöver fokusera på vårt uppdrag och balansera det mot vikten av att jobba aktivt för att vi ska ha friska medarbetare. Vi behöver få ut mer timmar till verksamheten.

Max Lokrantz betonar att arbetsgivaren anser att friskvård är väldigt viktigt och uppmuntrar till det. Han hänvisar till att myndigheten har flextidsavtal, vilket möjliggör träning före eller efter arbetstiden, eller under lunchen, om verksamheten så tillåter.

– Men det får inte räknas som arbetstid, säger han.

Flera anställda har hört av sig till Publikt och de vittnar om ett stort missnöje med beslutet. En av dem skriver att nyheten om beslutet har lagts ut på intranätet och att det på onsdagsmorgonen hade kommit in över 100 kommentarer.

"Det har nog aldrig kommenterats så mycket på en nyhet någon gång. Majoriteten av de som skriver är väldigt missnöjda och det kommer nya kommentarer hela tiden", skriver den anställde.

Inlagt av Brent Key tors, 01/16/2020 - 21:18
Efter två dagar har nu mer än 10% av de anställda kommenterat negativa kommentarer på intranätet..
StatsförvaltningNyhetEkonomistyrningsverket, ESV, och Statskontoret bjuder in myndigheter att delta i ett projekt för att effektivisera myndigheternas administration. Målet är att ta fram en modell för att analysera myndigheternas administration.
RättsväsendetNyhetI en lagrådsremiss föreslår regeringen ett förbud att sprida bilder som tagits under rättegångar. Förslaget ska förhindra att olagliga bilder kommer ut och sprids på sociala medier.
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.