Annons:
Bruce Springsteen är schysst och reko – precis sådan som en svensk vill se sina idoler. Foto: Bill Ebbesen [CC-BY-SA-3.0]
Musik
Kultur
AVAnders Dahlbom0 kommentarerTyck till!

Sverige + The Boss = sant

I början av maj är det dags igen: Sverige kommer att drabbas av Bruce-feber. Anders Dahlbom undersöker vad som ligger bakom den starka kärleksrelationen mellan svenskarna och The Boss.
Kristofer Åkesson. Foto: Fredrik Etoall.
Lars Lilliestam. Foto: Johan Wingborg.
Maria Andersson. Foto: Stefan Zschernitz

132 579 betalande.

Så många såg Bruce Springsteen & The E Street Band sammanlagt under två hyllade kvällar i juli förra året på Ulle­vi i Göteborg. De två konserterna ligger i topp på listan över de största stadionkonserterna i Sverige någonsin. Trea och fyra på listan är Springsteens konserter 1985, på samma arena.

Förhållandet mellan svenskarna och Springsteen liknar inget annat. Trots att han gjort frekventa turnéstopp här de senaste åren, gick biljetterna till de tre konserterna på Friends Arena i maj åt i ett nafs.

– Intresset är extremt stort. Det går inte att jämföra med någon annan artist när det kommer till antal sålda biljetter i Sverige. Ingen annan kommer i närheten som det ser ut i dag, säger Kristofer Åkesson, pressansvarig på konsert­arrangören Live nation.

Men vad är det då som ligger bakom den blågula kärleken till en rockartist från New Jersey?

För en del av svaret får man gå tillbaka till Konserthuset i Stockholm, 21 november 1975. Springsteen & The E Street Bands första konsert i Sverige har med tiden blivit en mytomspunnen klassiker. I Aftonbladet skrev recensenten om konserten att den var »definitivt en av de bästa som någonsin hållits när det gäller rock«.

Det var där bilden av den fantastiske liveartisten föddes, en bild som sedan blivit starkare under alla senare Sverige­besök.

Lars Lilliestam var ett fan redan 1975, men hade inte som kompisen fixat biljetter till Konserthuset. Det har han grämt sig över sedan dess. I dag är han professor i musikvetenskap i Göteborg och har skrivit mycket om autenticitet inom rockmusiken.

– Springsteen passar mer än någon annan artist som symbolen för en auten­tisk musikmakare. Du ska ha ditt ursprung i påvra omständigheter, du ska ha en stark idealism och vara del av ett manligt kollektiv. Du ska vara värd din framgång. Autenticitet är en sådan enormt stark bild i vår kultur, säger Lars Lilliestam.

En annan anledning till Springsteens starka Sverigekoppling är att han ses som en av oss.

»Jag tror att du för oss svenskar står för det vi innerst inne vill vara. En riktig rebell, en individualist som tar ut svängarna, en som visar glädje och ilska utan att skämmas.« Så skrev dåvarande demokrati-, integrations- och jämställdhetsministern Mona Sahlin i en debattartikel formulerad som kärleks­brev till Springsteen inför hans Sverigebesök 2002.

– Det finns nog en ideologisk för­klaring till kärleksrelationen, där svens­karna med sin socialdemokratiska arbetar­historia verkligen kan identifiera sig med och känna sig träffade av Springsteens liknande historia och budskap, säger Kristofer Åkesson.

Lars Lilliestam pekar även på styrkan i Springsteens image som en »vanlig grabb«.

– I Amerika utmålas kändisar oftast som knäppisar eller extremer, inte som vanliga människor. I Sverige ska du vara vanlig. Du kan inte ha en alltför extrem image, eller bära dig åt som en stjärna. Det gör inte Springsteen. Alla som träffar honom intygar hur reko han är. Det uppskattar vi svenskar. Han är som han är, och vi har ett förtvivlat behov av äkthet, säger Lars Lilliestam.

Maria Andersson, sångerska och gitarrist i Sahara Hotnights, kom först i kontakt med Springsteen genom att storebrorsan spelade Born in the USA om och om igen under uppväxten.

– Då lyssnade jag själv på Nirvana och ville inte gilla något så gubbigt som Springsteen. I dag har jag kapitulerat, säger hon som nu har sett Springsteen ett flertal gånger, bland annat på hans hemmaplan på ett fullsatt Giants Stadium i New Jersey.

– Det är svårt att säga vad det är med Springsteen, men det finns något slags pondus kombinerat med en värme i det han gör. Han lyckas engagera kollektivet. Han talar för många. Samtidigt kan man undra hur många av svenskarna som verkligen lyssnar på hans texter, säger hon.

Själv har Maria Andersson just nu en hangup på låten Tougher than the rest från skilsmässoplattan Tunnel of love, men hon vet ännu inte om hon ska gå på något av de tre gigen på Friends Arena. Då kommer sammanlagt över 160 000 svenskar att se Bruce Springsteen & The E Street Band.

Kärlekshistorien mellan Sverige och The Boss är långt ifrån färdigberättad. 

Bli den första att tycka till!
SPÅRTRAFIKENNyhetST och Arriva har nått en uppgörelse om ersättning till en spårvagnsförare som nekats sjuklön under sjukutredning. ST ansåg att kollektivavtalets regler innebar att arbetsgivaren var skyldig att betala sjuklön – men Arriva höll inte med. ”Medlemmen ville ha ett avslut”, säger STs jurist Joakim Lindqvist till Publikt.
KriminalvårdenNyhetDomstolsverkets generaldirektör Martin Holmgren blir ny generaldirektör för Kriminalvården, meddelade justitieminister Morgan Johansson vid en presskonferens i dag. "Jag är mån om en god relation med de fackliga organisationerna", säger Martin Holmgren till Publikt.
StatsförvaltningNyhetRegeringen har gett Naturvårdsverket i uppdrag att se över och ge förslag på förändringar i miljöledningsförordningen. Syftet är att stärka de statliga myndigheternas miljöarbete.
Reportage: AlbanienFördjupningNär den albanska statsförvaltningen ska anpassas till EUs system bistår svenska myndigheter med sin expertis. Åtskilliga svenska statstjänstemän är på plats i Albanien för att bidra i arbetet med att utveckla landet. Publikt har rest till Tirana för att följa några av dem.
DemokratiNyhetRegeringen har tillsatt en parlamentarisk utredning som ska utreda ett starkare skydd för demokratin och domstolarnas oberoende. Utredningen ska också utreda möjligheterna för ett förbud mot medlemskap i terrororganisationer.
SCBNyhetYtterligare ett av de företag som SCB anlitar för att göra telefonintervjuer till sina undersökningar, Mind, har haft stora problem med leveranser och kvalitet, rapporterar SVT. Tidigare har myndigheten meddelat att man bryter med leverantören Evry på grund av kvalitetsproblem.
KriminalvårdenNyhetFacken inom Kriminalvården har i ett öppet brev uttryckt sin oro över beläggningssituationen och samtidigt riktat tuff kritik mot arbetsgivaren på flera punkter. Nu svarar ledningen på kritiken och lovar samtidigt nya platser med start redan under våren.
FörsäkringskassanNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar skarp kritik mot att Försäkringskassan inte lyckats få bukt med de långa handläggningstiderna inom omprövningsverksamheten – trots upprepade påtryckningar.
ArbetsmiljöNyhetDetaljstyrning och hinder för effektiv samverkan har motverkat den arbetsmiljöstrategi för det moderna arbetslivet som regeringen antagit, skriver Statskontoret i en utvärdering.
BrottslighetNyhetArbetsförmedlingens förre generaldirektör Mikael Sjöberg har fått regeringens uppdrag att utreda hur det myndighetsgemensamma arbetet mot fusk och brottslighet kan breddas och fördjupas.
MigrationNyhetRegeringen vill ge Säkerhetspolisen, Säpo, tillgång till fler personuppgifter ur Migrationsverkets register. Syftet är att underlätta för Säpo att få information som behövs för att bekämpa terrorism.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar kraftig kritik mot Kriminalvårdens isolering av intagna i häkte. STs avdelningsordförande Per Sunneborn instämmer i kritiken och anser att utvecklingen går åt fel håll.
SpårtrafikNyhetST inom Spårtrafiken ser positivt på att Arbetsmiljöverket nu ska göra en riksomfattande inspektion av bussförares och tågvärdars arbetssituation vad gäller hot och våld. ”Hot eller våld är mer eller mindre vardagsmat nuförtiden”, säger Måns Wallin, styrelseledamot i branschavdelningen.
ArbetsförmedlingenNyhetEn anställd vid Arbetsförmedlingen i Östergötland avskedas efter att han följt med en arbetssökande kvinna hem och lovat henne förmåner som körkort eller praktikplats i utbyte mot sex.
STNyhetST flyttar förbundets kongress i maj från Djurönäset i Stockholms skärgård till Infra City i Upplands Väsby. ”Det är ett helt kostnadsneutralt byte för att få en större lokal” säger Dag Andersson, STs förbundssekreterare.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen har beslutat att lokalkontoren i Härnösand och Arvidsjaur ska få fast bemanning. Härnösandskontoret kommer därmed inte att läggas ned, som myndigheten tidigare meddelat.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetDe långa handläggningstiderna för ärenden som gäller individer med funktionsnedsättning ledde till att Försäkringskassan beordrade övertid för runt 250 anställda under vintern. Nu har övertidsinsatsen stoppats, eftersom myndigheten inte längre har råd.
MigrationsverketNyhetMigrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik vill ha hårdare regler för personer som har fått avslag på sin asylansökan. Sverige behöver ett bättre skydd mot potentiella terrorister, skriver han i en debattartikel i Dagens Nyheter.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetFörsäkringskassans it-avdelning ställde in sin konferens på ett hotell i Sundsvall eftersom den upphandlats på fel sätt. Hotellnotan på över 1,2 miljoner kronor fick myndigheten betala ändå. ”Det är inte så lätt att hantera en konferens för tusen personer”, säger Försäkringskassans it-direktör Stefan Olowsson till Publikt.
ArbetsmiljöNyhetMånga upplever att det finns mycket som stör i arbetet, som exempelvis prat, andra avbrott eller bristfälliga instruktioner. Nu visar ett finländskt forskningsprojekt att det går att förbättra den så kallade kognitiva ergonomin genom enkla åtgärder.
spårtrafikNyhetNu drar Arbetsmiljöverket igång en riksomfattande inspektion av bussförares och tågvärdars arbetssituation. Bakgrunden är att yrkesgrupperna är särskilt utsatta för hot och våld på jobbet.
ArbetsförmedlingenNyhetI en lagrådsremiss föreslår regeringen ändringar i lagstiftningen för att ge Arbetsförmedlingen bättre möjligheter att hindra felaktiga utbetalningar inom arbetsmarknadspolitiken.
AVTALNyhetArbetstiden blir en viktig fråga för båda parter i avtalsförhandlingarna om nya kollektivavtal inom spårtrafikbranschen. När det gäller löneökningarna har fack och arbetsgivare närmat sig varandra, enligt STs förhandlingsledare Marita Larsson.
KRIMINALVÅRDENNyhetI ett öppet brev till ledningen ställer de fackliga organisationerna inom Kriminalvården frågan om vart myndigheten är på väg. Facken är bland annat kritiska till förmågan att behålla och rekrytera personal.
PolisenNyhetI en lagrådsremiss föreslår regeringen utökade befogenheter för polisen när den genomför inre utlänningskontroll. Nya regler mot missbruk av resedokument och främlingspass föreslås också.
SkatteverketNyhetSvartjobbens del av BNP har inte förändrats nämnvärt de senaste 13 åren, uppger Skatteverket i en ny undersökning. Däremot förekommer svarta pengar i nya branscher jämfört med tidigare.
KRIMINALVÅRDENNyhetFamiljen till den man som avled i arresten i Karlstad 2018 får sammanlagt 120 000 kronor i skadestånd av Kriminalvården. De hade begärt det dubbla beloppet. I höstas dömdes två kriminalvårdare för tjänstefel i samband med dödsfallet.
PolisenNyhetHundratals mejl ämnade för Polismyndigheten har hamnat i inkorgen hos en privatperson, rapporterar SVT. I mejlen finns bland annat sekretessbelagda uppgifter från Åklagarmyndigheten.
POLISENNyhetEn civilanställd kvinna inom Polisen döms för ofredande efter att ha skickat bilder på sin före detta sambos könsorgan till mannens nya partner. Kvinnan döms också för dataintrång eftersom hon i sin yrkesroll har gjort otillåtna registerslagningar på sin tidigare sambo, som är polis.
SocialförsäkringarNyhetTCO föreslår att det ska införas föräldratidsdagar i föräldraförsäkringen, för att öka möjligheterna att få ihop livspusslet. Ett argument för en sådan reform är att undersökningar visar att småbarnsföräldrar har svårt att få tiden att räcka till.
UPPHANDLINGNyhetFör några år sedan kom krav på att myndigheter ska ställa arbetsrättsliga villkor i upphandlingar. Nu ger regeringen Statskontoret i uppdrag att följa upp hur det har gått.
PolisenNyhetRiksrevisionen inleder en granskning av om polisens arbete med särskilt utsatta områden är ändamålsenligt. Enligt myndigheten finns tydliga indikationer på att polisen har stora svårigheter att fullgöra sina uppgifter.
DigitaliseringNyhetStatens servicecenter, SSC, startar ett utvecklingsprogram för att effektivisera myndigheters inköp inom e-handel. Syftet är att ge deltagarna konkreta verktyg för att utveckla sina inköpsprocesser.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetBeslutet om att lägga ned 132 lokalkontor fattades inte på rätt sätt, enligt facket, som valde att anmäla hanteringen till Justitieombudsmannen, JO. Nu har JO avslutat ärendet, med anledning av regeringens nya direktiv för Arbetsförmedlingen.
TJÄNSTETILLSÄTTNINGNyhetDe senaste fem åren har antalet personer som fått rätt när de överklagat en statlig tjänste­tillsättning minskat. 2019 fick fyra personer rätt. Lillian Rathje är en av dem.