Annons:
Bruce Springsteen är schysst och reko – precis sådan som en svensk vill se sina idoler. Foto: Bill Ebbesen [CC-BY-SA-3.0]
Musik
Kultur
AVAnders Dahlbom0 kommentarerTyck till!

Sverige + The Boss = sant

I början av maj är det dags igen: Sverige kommer att drabbas av Bruce-feber. Anders Dahlbom undersöker vad som ligger bakom den starka kärleksrelationen mellan svenskarna och The Boss.
Kristofer Åkesson. Foto: Fredrik Etoall.
Lars Lilliestam. Foto: Johan Wingborg.
Maria Andersson. Foto: Stefan Zschernitz

132 579 betalande.

Så många såg Bruce Springsteen & The E Street Band sammanlagt under två hyllade kvällar i juli förra året på Ulle­vi i Göteborg. De två konserterna ligger i topp på listan över de största stadionkonserterna i Sverige någonsin. Trea och fyra på listan är Springsteens konserter 1985, på samma arena.

Förhållandet mellan svenskarna och Springsteen liknar inget annat. Trots att han gjort frekventa turnéstopp här de senaste åren, gick biljetterna till de tre konserterna på Friends Arena i maj åt i ett nafs.

– Intresset är extremt stort. Det går inte att jämföra med någon annan artist när det kommer till antal sålda biljetter i Sverige. Ingen annan kommer i närheten som det ser ut i dag, säger Kristofer Åkesson, pressansvarig på konsert­arrangören Live nation.

Men vad är det då som ligger bakom den blågula kärleken till en rockartist från New Jersey?

För en del av svaret får man gå tillbaka till Konserthuset i Stockholm, 21 november 1975. Springsteen & The E Street Bands första konsert i Sverige har med tiden blivit en mytomspunnen klassiker. I Aftonbladet skrev recensenten om konserten att den var »definitivt en av de bästa som någonsin hållits när det gäller rock«.

Det var där bilden av den fantastiske liveartisten föddes, en bild som sedan blivit starkare under alla senare Sverige­besök.

Lars Lilliestam var ett fan redan 1975, men hade inte som kompisen fixat biljetter till Konserthuset. Det har han grämt sig över sedan dess. I dag är han professor i musikvetenskap i Göteborg och har skrivit mycket om autenticitet inom rockmusiken.

– Springsteen passar mer än någon annan artist som symbolen för en auten­tisk musikmakare. Du ska ha ditt ursprung i påvra omständigheter, du ska ha en stark idealism och vara del av ett manligt kollektiv. Du ska vara värd din framgång. Autenticitet är en sådan enormt stark bild i vår kultur, säger Lars Lilliestam.

En annan anledning till Springsteens starka Sverigekoppling är att han ses som en av oss.

»Jag tror att du för oss svenskar står för det vi innerst inne vill vara. En riktig rebell, en individualist som tar ut svängarna, en som visar glädje och ilska utan att skämmas.« Så skrev dåvarande demokrati-, integrations- och jämställdhetsministern Mona Sahlin i en debattartikel formulerad som kärleks­brev till Springsteen inför hans Sverigebesök 2002.

– Det finns nog en ideologisk för­klaring till kärleksrelationen, där svens­karna med sin socialdemokratiska arbetar­historia verkligen kan identifiera sig med och känna sig träffade av Springsteens liknande historia och budskap, säger Kristofer Åkesson.

Lars Lilliestam pekar även på styrkan i Springsteens image som en »vanlig grabb«.

– I Amerika utmålas kändisar oftast som knäppisar eller extremer, inte som vanliga människor. I Sverige ska du vara vanlig. Du kan inte ha en alltför extrem image, eller bära dig åt som en stjärna. Det gör inte Springsteen. Alla som träffar honom intygar hur reko han är. Det uppskattar vi svenskar. Han är som han är, och vi har ett förtvivlat behov av äkthet, säger Lars Lilliestam.

Maria Andersson, sångerska och gitarrist i Sahara Hotnights, kom först i kontakt med Springsteen genom att storebrorsan spelade Born in the USA om och om igen under uppväxten.

– Då lyssnade jag själv på Nirvana och ville inte gilla något så gubbigt som Springsteen. I dag har jag kapitulerat, säger hon som nu har sett Springsteen ett flertal gånger, bland annat på hans hemmaplan på ett fullsatt Giants Stadium i New Jersey.

– Det är svårt att säga vad det är med Springsteen, men det finns något slags pondus kombinerat med en värme i det han gör. Han lyckas engagera kollektivet. Han talar för många. Samtidigt kan man undra hur många av svenskarna som verkligen lyssnar på hans texter, säger hon.

Själv har Maria Andersson just nu en hangup på låten Tougher than the rest från skilsmässoplattan Tunnel of love, men hon vet ännu inte om hon ska gå på något av de tre gigen på Friends Arena. Då kommer sammanlagt över 160 000 svenskar att se Bruce Springsteen & The E Street Band.

Kärlekshistorien mellan Sverige och The Boss är långt ifrån färdigberättad. 

Bli den första att tycka till!
STNyhetPolismyndigheten tycker inte att engagemanget i ett fastighetsbolag går att kombinera med en anställning. ST ser annorlunda på saken och vill nu att frågan prövas i Arbetsdomstolen. ”Vi har väldigt svårt att se på vilket sätt det här skulle kunna skada Polisen”, säger STs förbundsjurist Joakim Lindqvist.
FörmånerNyhetBara en bråkdel av de statliga myndigheterna erbjuder medarbetarna subventionerade måltider. Men på Post- och telestyrelsen säger HR-specialist Linn Arnewing att matsubventionen är en del av myndighetens arbete för en bättre hälsa.
RiksrevisionenNyhetRiksrevisionen inleder en granskning av regeringens arbete för att minska administrationen inom statsförvaltningen. Granskningen ska svara på om förändringarna lett till utrymme för kärnverksamheten.
KulturNyhetRegeringen tidigarelägger utbetalningen av statliga bidrag till vissa institutioner, bland dem Skansen, för att snabbt stärka deras likviditet i den ekonomiska kris som följt i coronakrisens spår.
HÖGSKOLANNyhetPå grund av risken för spridning av coronaviruset bedriver landets universitet och högskolor mycket av verksamheten på distans. ”Det är dött här på campus, väldigt tomt”, säger Karin Magnusson, ordförande för ST inom Södertörns högskola, till Publikt.
PolisenNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Polismyndigheten för att den satt sig över två beslut från Statens överklagandenämnd i samband med rekryteringen av chefer till Nationella operativa avdelningen, NOA.
SiSNyhetVården vid de institutioner som drivs av Statens institutionsstyrelse, SiS, brister i likvärdighet. Den slutsatsen drar Statskontoret efter en myndighetsanalys. Men Statskontoret ser också en positiv utveckling.
KRIMINALVÅRDENNyhetEtt första fall av covid-19 har nu konstaterats inom Kriminalvården, rapporterar Sveriges Radios Ekot. Kriminalvården vill inte uppge om den smittade tillhör personalen eller är intagen, av patientsekretesskäl.
CoronaNyhetI ett nytt krispaket föreslår regeringen med stöd av Centern och Liberalerna att fler ska få möjlighet till a-kassa och att Arbetsförmedlingen ska få mer pengar. Dessutom vill man se mer utbildning för varslade och uppsagda.
TrafikverketNyhetPå grund av coronapandemin har Trafikverket stoppat bokning av teoriprov för bil, motorcykel och moped fram till 4 maj. I Stockholm har 8 000 bokade prov avbokats, skriver TT.
CORONANyhetFacken inom statsförvaltningen och Arbetsgivarverket har tecknat ett tillfälligt kollektivavtal som tillåter 40 extra övertidstimmar per månad för statsanställda. Skälet är den situation som råder på grund av coronapandemin. Avtalet gäller i tre månader.
ArbetsmiljöNyhetKolleger som prasslar med papper eller sorl från ett öppet kontorslandskap. Det kan vara två situationer som stör människor med ljudintolerans, en okänd men ganska vanlig sjukdom, visar en ny avhandling från institutionen för psykologi vid Umeå universitet.
CoronaNyhetInställda körkortsprov och domstolsförhandlingar, videoundervisning på universitet, uppskjutna förrättningar samt fler ansökningar om vård av barn. Coronapandemin får konsekvenser på statliga arbetsplatser, och många planerar just nu för ännu hårdare prioriteringar.
ForskningNyhetSamhällsinformation till nyanlända blir kraftigt förenklad, därför att de som tar fram materialet tar större hänsyn till hur beställande politiker ska reagera än till vad de nyanlända behöver, enligt en ny studie.
PolisenNyhetEn gränskontrollant som blev påkommen med metadon på jobbet åtalas för ringa narkotikabrott. Om mannen döms kan han förlora sin anställning.
DomstolarnaNyhetRegeringen skjuter upp den planerade kvällsberedskapen vid landets tingsrätter som skulle inletts den här veckan. Införandet skjuts fram till 1 september på grund av coronapandemin.
ArbetsförmedlingenNyhetI en gemensam debattartikel kräver företrädare för TCO, LO och Saco att Arbetsförmedlingens pilotprojekt Krom, Kundval rusta och matcha, stoppas tills vidare. Resurser behöver riktas till beprövade insatser som fungerar, anser de.
MigrationsverketNyhetAnställda på Migrationsverket i Sundbyberg har klagat på riskerna för smittspridning i väntrummet. Efter kritik och påtryckningar tar myndigheten nu till flera åtgärder för att öka säkerheten i lokalerna.
Fördjupning: omlokaliseringarFördjupningAtt flytta delar av stats­förvaltningen från Stockholm till andra orter är inte någon ny idé. Nu har flyttlassen gått för de myndigheter som fick besked om omlokalisering under den förra mandat­perioden. I många fall har viktig verksamhet lamslagits.
POLISENNyhetEn anställd på Polisens hittegodsavdelning i södra Sverige får dagsböter och villkorlig dom sedan hon gripits på bar gärning när hon stulit pengar ur ett skåp på sin arbetsplats.
ArbetsmiljöverketNyhetCoronasmittan gör att Arbetsmiljöverket väljer att avvakta med inspektioner i flera branscher. Myndigheten vill undvika risken för smitta och skona arbetsgivare som redan är hårt pressade av pandemin.
SocialförsäkringarNyhetRegeringen har uppdragit åt en särskild utredare att se över sjuk- och aktivitetsersättningen. Syftet är att ge fler människor möjlighet att försörja sig med eget arbete utifrån sin arbetsförmåga.
SjukpenningNyhetFörsäkringskassan begär inte längre läkarintyg av den som ansöker om sjukpenning inför den tredje veckan, då betalningsansvaret går över från arbetsgivaren till myndigheten. Skälet är att vården är satt under press, skriver Försäkringskassan i ett pressmeddelande.
STNyhetOsäkerheten kring coronapandemin gör att STs förbundsstyrelse nu väljer att föreslå att kongressen som skulle hållits i slutet av maj i stället flyttas till hösten. ”Det känns jättetråkigt, men det går inte att göra på något annat sätt”, säger förbundsordförande Britta Lejon.
STATENS SERVICECENTERNyhetStockholm, Göteborg, Malmö och Ulricehamn kommer att få nya servicekontor under 2020, om det förslag som regeringens utredare presenterade under onsdagen blir verklighet. Tidigare har regeringen beslutat om nya kontor i Storuman, Torsby, Vansbro och Åsele.
KriminalvårdenNyhetJustitiekanslern, JK, kritiserar kriminalvårdens anstalt Storboda för en kroppsvisitation som genomfördes år 2014. Men de som klagat efter händelsen får ingen ekonomisk ersättning för övergreppet.
SPÅRTRAFIKENNyhetFackförbundet Seko stämmer SJ i Arbetsdomstolen sedan en tågvärd fick börja sitt arbetspass efter endast 10 timmars vila, vilket strider mot kollektivavtalet, skriver förbundet. Även dotterbolaget SJ Götalandståg stäms. Enligt stämningsansökan har en grupp deltidsanställda schemalagts på fler timmar än vad de har fått betalt för.
RegeringskanslietNyhetUtrikesdepartementet, UD, har som en följd av coronapandemin beslutat att tillfälligt ta hem viss personal och deras familjer från särskilt utsatta riskområden, rapporterar Ekot.
ArbetsmiljöNyhetRegeringen har tidigare aviserat att man vill låta regionala skyddsombud komma in på fler arbetsplatser. Nu lämnas lagförslaget till riksdagen. Om det går igenom kan de nya reglerna börja gälla redan i augusti.
ÖppenhetNyhetDet var rätt av Kriminalvården att neka en begäran att på plats hos myndigheten få läsa en allmän handling med hänvisning till risken för smittspridning. Det slår kammarrätten fast efter ett överklagande.
SKATTEVERKETNyhetCoronavirusets inverkan på ekonomin gör att Skatteverket förväntas få en brant ökning av ansökningar från företag som vill skjuta upp skatteinbetalningar. Myndigheten styr nu om resurser. ”Nu hoppas man på det bästa och planerar för det värsta”, säger Anders Tell, ordförande för ST inom Skatteverket, till Publikt.