Turkiskt fack vann i Europadomstolen

TURKIET2016-11-25

Europadomstolen har dömt Turkiet att betala skadestånd till 90 medlemmar i de offentliganställdas fackförbund Kesk för kränkning av föreningsrätten. Men fackliga företrädare tror inte att pengarna kommer att betalas ut, rapporterar Arbetet.

Domen kommer fem år efter fackets stämning och gäller händelser 2010. Fackförbundet Kesk hade då utlyst en punktstrejk som manifestation för strejkrätten, och 90 medlemmar som deltagit fick efteråt en varning från arbetsgivaren.

Enligt turkisk lag har offentliganställda inte strejkrätt, men facken trotsar lagen och hänvisar till att Turkiet har antagit konventioner från FN-organet ILO som innehåller bestämmelser om strejkrätt.

”Domen är mycket glädjande” säger den facklige företrädaren Azim Samiloglu till tidningen Arbetet. Men han tror samtidigt att Turkiet inte kommer att betala ut skadeståndet. President Recep Tayyip Erdogan har uttalat att han inte accepterar domar i den nationella författningsdomstolen som går honom emot, och han bryr sig inte heller om vad Europadomstolen säger, bedömer Azim Samiloglu,

Samtidigt förbereder Kesk sig för att stämma staten för de 10 000 medlemmar som under oktober och november i år sagts upp, avskedats eller fått yrkesförbud. Besluten har fattats direkt av ministrar eller av presidenten själv, utan rättslig prövning och utan att de drabbade fått chans att försvara sig.

I deras fall kan domen i Europadomstolen vara viktig, anser Kesks förbundsjurist Metin Iris. Det gäller även de många anställda som fick gå efter kuppförsöket i juli.

”Europadomstolens dom är bindande för våra domstolar. Men det återstår att se i vilken utsträckning de tar hänsyn till domen”, säger Metin Iris till Arbetet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Internationellt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA